Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Harang alakúra cserélik a hulladékgyűjtőket Győrben

A város ötvenkét szelektív hulladékgyűjtő szigetén cserélnek harang alakúra szeméttároló edényeket, a munkával a jövő héten végeznek.

Így tisztábbá válhat a gyűjtőszigetek környéke, persze azt nem tudják ezzel megakadályozni, hogy egyesek a kukák mellé dobják le a szemetet.

Radnóti Ákos győri alpolgármester és Kövecses Péter, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. műszaki vezetője tartott sajtótájékoztatót Ady-városban, a Tópart pizzéria melletti parkolóban. Elhangzott, hogy a város ötvenkét szelektív hulladékgyűjtő szigetén cserélik ki az edényeket, vagy az összes ott lévőt, vagy csak néhányat azok közül.

Több helyen már el is végezték ezt a munkát. Minden városrészt érint ez a változtatás, a leginkább központi helyen lévő, sokak által használt szigeteknél akar leginkább javítani ezzel a jelenlegi helyzeten az önkormányzat.

Az új, harang alakú edények előnye, hogy alulról üríthetőek, ehhez meg kell emelni azokat, átlagember ezt nem tudja megtenni, nem boríthatja ki a tartalmát. S kevésbé van mód arra, hogy az edénybe kerüljön olyan anyag, ami nem oda való.

Így tisztább lehet a szelektív szigetek környéke, de persze azt nem tudják ezzel megakadályozni, hogy egyesek a kukák mellé dobják le a szemetet. Ezért Radnóti Ákos a sajtón keresztül arra kér minden helybelit, tartsa be a szabályokat és tegyen ezzel azért, hogy szebb legyen a városlakók közös környezete.

A sajtótájékoztató után a szakemberek ki is helyezték a harang alakú edényeket a parkolónál lévő hulladékgyűjtő szigetre. A korábban ott lévőket pedig teherautóra rakták, elszállították.

Arról is szó volt az eseményen, hogy tavaly a győri szelektív szigetekről összegyűjtött üveghulladék annyira szennyezett volt, hogy nem tudták újrahasznosítani.

A harang alakú edények nagyobbak mint a régiek, nem 1100, hanem 1500 literesek, így több hulladék fér azokba. Ugyanolyan rendszerességgel üríti azokat a szolgáltató, mint a korábbiakat.

A műanyag- és a papírhulladék gyűjtőit naponta, a fém- és az üveghulladék tárolására alkalmasakat hetente. Ha pedig hamarabb megtelik az edény, a rajta szereplő telefonszámon (80/911-026) lehet ezt vagy más problémát jelezni a szolgáltatónak. Ilyenkor az üzenetrögzítőre érdemes rámondani a hulladékgyűjtő edény háromjegyű sorszámát is.

A városban összesen 165 szelektív hulladékgyűjtő sziget van. Nem mindenhol tudják harang alakúakra kicserélni az edényeket, azért se, mert az ürítésükhöz alkalmazott jármű nem minden meglévő szelektív szigetet tud megfelelően megközelíteni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen ünnepeltek a tűzoltók és a rendőrök Győrben

A keddi ünnepségen számos elismerést adtak át. Tovább olvasom