Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hány szálloda kell egy városban?

Győr-Moson-Sopron - Kevés a vendég a szállodákban – ebben mindenki egyetért és ebből is adódik a probléma. A megoldás terén és az ügyben, hogy kevés vagy sok a szálláshely Győrött, Sopronban vagy Mosonmagyaróváron, már részben megoszlanak a vélemények.


– Tizenkét éve még azt nyilatkoztam, nincs elegendő szálloda Győrben és környékén, muszáj lenne fejleszteni e téren. Nálunk is várólista volt. Most épp fordított a helyzet: miközben visszaesett a forgalom, néhány nagyobb hotel megnyitásával túl sok lett a szálláshely. A korábbi ötszáz szobára még rányitottak háromszázat az Ibisszel és a Famulusszal, miközben a gazdaság hanyatlik – mondta el Nagy Gábor, a Wesselényi Hotel igazgatója, aki megkereste lapunkat a problémával. Nála a tavaly átlagosan 55 százalékos kihasználtság mintegy 20 százalékkal csökkent.

Győrben 29 hotel –  5 négycsillagos – és 32 panzió található a város idei katalógusa szerint. Szakmailag Nagy Gábor szerint nem indokolt, hogy ennyi legyen, nem lenne szabad ezzel tönkretenni a kisebbeket, mert sokak megélhetése függ tőlük és szerinte megfelelő minőségűek. Azt is elsorolta, hogy további hotelek nyitása várható még, az ETO Parkban, az ipari parkban, a Leier-városközpontban, az élményfürdő mellett és a leendő jachtkikötőnél. Megemlítette, hogy Dél-Tirolban hasonló gondok miatt nem adnak engedélyt újabb szálláshelyek létrehozására, de ő nem ezt várja a város vezetőitől, csak azt: a szállodaberuházókat tájékoztassák a túlkínálatról.

Az Amstel Hattyú panzió tulajdonosa, Téringer Zoltán is megerősítette a forgalomcsökkenést, nála 20 százalékos. Ő is úgy véli, már sok a városban a szállás. Szerinte viszont a kereslet-kínálatot a piac szabályozza, abba beleszólni nem nagyon lehet.

Füzi Sándor, a Hotel Sopron recepciósa éppen a szobakulcsot nyújtja át a vendégeknek. Fotó: Magasi Dávid
Füzi Sándor, a Hotel Sopron recepciósa éppen a szobakulcsot nyújtja át a vendégeknek. Fotó: Magasi Dávid

– A válság nyomán világviszonylatban csökkent a szállodák kihasználtsága – szögezte le Bolla Péter  városházi kabinetfőnök. Hozzátette: a ’90-es évek elején Győrben sok olyan szálló épült, amely csak az Audi dolgozóira, vendégeire alapozott. Ez akkor  jó üzlet volt, de változott a piac. Ezek a szállodák szerinte csak a szobákra összpontosítottak, nem alakítottak ki olyan pluszszolgáltatásokat, ami most, amikor a gazdasággal összefüggő vendégforgalom csökkent, vonzerő lehetne. – Wellness- és egészségügyi, konferenciákhoz szükséges szolgáltatásokra gondolok. Ilyet nyújtókra többre lenne szükség, négy-, ötcsillagosokra, míg összességében tényleg sok a szálláshely. A beruházóknak ezt mondjuk el. Korlátozni a piacot nem tudjuk, nem is akarjuk,  az önkormányzatnak pedig nincs szállodaberuházási szándéka – közölte Bolla Péter. Hozzáfűzte: igyekeznek a kicsiknek segíteni, a várost érdekükben kulturális programokkal vonzóbbá tenni. E téren szerinte van előrelépés.

– Sopronban számban és minőségben elegendőnek tűnik a szállodák kapacitása – válaszolta kérdésünkre Taschner Tamás, a Tourinform irodavezetője. – A helyzet ugyanakkor felemás: a statisztika szerint a soproni szállodák kihasználtsága az elmúlt években 48–50 százalék körül mozgott, viszont egyes időszakokban nehéz vagy nem lehet szobát kapni.

Ami a város nagy problémája, hogy nincs kemping: a lakókocsival vagy sátrakkal érkezők csak Balfon találnak helyet. Pedig erre is lenne igény Sopronban.

A soproni hotelokban nyáron döntően a családosok szállnak meg, s innen barangolják be a környéket, így Ausztria keleti részét is. Az üzletemberek kevesebben vannak.

Igazgató a hotel recepcióján: Nagy Gábornak egy műszaknyi portaszolgálatot be kell vállalnia a bevételek visszaesése miatt. Fotó: H. Baranyai Edina
Igazgató a hotel recepcióján: Nagy Gábornak egy műszaknyi portaszolgálatot be kell vállalnia a bevételek visszaesése miatt. Fotó: H. Baranyai Edina

– Az első félévben 15 százalékkal kevesebb vendéget regisztráltunk, mint az előző év hasonló időszakában – mondta Némethné Gara Ildikó, a Hotel Sopron igazgatója. – A július azonban mondhatni, telt házat hozott, s az augusztus is hasonlónak ígérkezik. Sok külföldi turistacsoportot fogadhattunk. Köztük olyanokat, akik a fertőmeggyesi és a szentmargitbányai színpadi eseményekre érkeztek, de a Hotel Sopron a bázisuk. Nyáron 70–30 százalékos a megoszlás a külföldi és a hazai szállóvendégek esetében, éves szinten ez az arány pont fordított: összességében 65–70 százalék a belföldi turista. Ez utóbbi kategóriánál minden harmadik vendég üdülési csekkel érkezik. Ha a nyári forgalom tendenciája megmarad, a második félév jobb lesz, mint az első.

Főként a külföldi átutazókra építenek a mosonmagyaróvári szállásadók. A hazai látogatók, a céges vendégek és a csoportok száma igencsak megcsappant, és sokan mondják vissza a foglalásokat. Mindezek egyértelmű jelei a válságnak.

A soproni hotelokban nyáron döntően a családosok szállnak meg, s innen barangolják be a környéket, így   Ausztria keleti részét is. Az üzletemberek kevesebben vannak.
– Sokan törzsvendégként szállnak meg nálunk: rokonokhoz jönnek látogatóba, esetleg a környék látványosságai vonzzák őket ide évente. A nyár folyamán sok az olyan román és szerb vendégünk, akik Németországba telepedtek ki, és hazautazásuk során nálunk pihennek meg – magyarázza Huber József, a mosonmagyaróvári Corvina Hotel tulajdonosa, aki szerint az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a forgalom és az étteremben a fogyasztás. Árakat növelni nem lehetett, így az áfaemelést is nekik kellett ˝lenyelniük˝.

A szintén  mosonmagyaróvári Minerva Hotel szintén a külföldi vendégekre épít, látogatóik 80 százaléka a határon túlról érkezik. Az átutazók mellett olyanok is megszállnak itt, akik Pozsony és Bécs közelségét használják ki. A belföldi vendégek többsége üdülési csekkel fizet és három-négy napot tölt a Lajta-parti városban, őket főként a helyi és a lipóti termál csábítja ide.

– A fogászati vendégek száma csökkent, ugyanis sok fogászat alakított ki saját szobákat. A céges látogatók tették ki a klienseink felét tavaly, idén viszont  csak 10 százalékukat – tudatta Mikócziné Szabó Éva, a hotel értékesítési menedzsere. Úgy véli, a tavalyi nyár forgalmasabb volt, mint az idei: a húsz augusztusi foglalásból szinte az összeset visszamondták, azaz a társasutazások során csoportosan a hotelben megszállók is megfogyatkoztak.

Országos statisztika. A kereskedelmi szálláshelyeken január–júniusban országosan a külföldi és a belföldi vendégek száma 14 százalékkal, illetve 9 százalékkal maradt el az előző évi értéktől, míg a vendégéjszakák száma 12 százalékkal, valamint 9 százalékkal csökkent a KSH adatai alapján. Az első félévben a szálláshelyek árbevétele 100 milliárd forint volt, 11 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 39,1 százalék volt, de ebben benne van a Balaton környéke és Budapest is.

Olvasóink írták

 • 12. ugyifogyi 2009. augusztus 11. 13:23
  „Konkurencia harc van minden területen de Nagy Gábort azért nem tudom sajnálni.”
 • 11. Goldmund 2009. augusztus 10. 11:49
  „4. Poncius_01 2009.08.09. 12:59
  "A 10-12 szobás panziók kora leáldozóban, erre lett volna idő bőven felkészülni."

  Előrebocsátom, hogy abszolút kívülálló vagyok, de ez engem meglepett!
  Nyilván van a konferenciaturizmus, ahol 50-500 ember akar egyszerre megszállni és előadótermeket is bérelne. De ha én egymagam munkahelyi ügyben vagy párommal turistaként szállást keresnék, sokkal inkább egy hangulatos panziót részesítenék előnyben, mint egy giga-szállodát a zajos főút mellett.
  De nemcsak én vagyok ezzel így. Korábbi munkahelyemen rendszeresen jöttek hozzánk Siemens-szervizmérnökök. Ha itt aludtak, mindig a Révész-panzióban szálltak meg és elégedettek voltak vele.”
 • 10. okostojas007 2009. augusztus 10. 10:16
  „ibis = 240 millió
  famulus = 2 milliárd
  eto = 250 millió
  ez nem a vendégéjszakák száma hanem a kiosztott állami támogatásé
  a győri kicsik összesen nem kerültek ennyibe és saját erőből ............
  hol itt a szabad verseny ......................”
 • 9. okostojas007 2009. augusztus 10. 08:12
  „Ibisnek nincs étterme ?????????
  akkor ki mutyizta ki ebben a bűvös városban
  hogy három csillagos besorolást kapjon.....................”
 • 8. tarcus 2009. augusztus 09. 23:05
  „Szóval az a helyzet, hogy a Famulus gyakorlatilag nyakonvágta Győr szállodaiparát azzal, hogy a diákokkal dolgoztat, ezáltal megspórol egy rakás személyi jellegű kiadást, persze így könnyű sikeresnek lenni, habár mostanában egyre többet hallom, hogy nincsenek a szállóval megelégedve, piszkos és alacsony a szolgáltatások színvonala. Az Ibis-nél meg az a helyzet, hogy 50-60 euróért szűk, sivár szobákat kínálnak, nincs étterem és gyenge a reggeli.
  Ami pedig a városháza és a Famulus viszonyát illeti, a Mediawave vendégeit állítólag kizárólag a Famulusba kellett vinni, mert ha nem ezt tették volna, nem kaptak volna támogatást, ez volt az üzenet, ezért az éveken át jól bevált egyéb szállodákat már tavaly sem vették igénybe.
  Nem értem, pont Nagy Gábor miért játsza el most nyíltan a hattyú halálát, nehogy már sajnáljam szegényt, hogy a zsebe miatt be kell állnia recepciózni, talán jobban meg kellene becsülnie munkatársait, nem kéne kirugdosni őket és a helyükbe állni, tudomásul kell vennie, hogy a Wesselényi már nem felel meg a kényes ízléseknek, fejleszteni és stabil, kipróbált gárdát kell létrehozni, kevés emberrel sokmindent megoldani, több lábon állni és nem másokra mutogatni.”
 • 7. okostojas007 2009. augusztus 09. 21:21
  „ja és poncius
  az állam árnyékábam 2 milliárdből önkormányzati támogatással lehet vitézkedni....
  de kinek kellenek ( kb. 900 fő ) az itt képzett okostojások ...
  recepciósnak elég a középiskola + német vagy angol nyeltudás......”
 • 6. okostojas007 2009. augusztus 09. 21:08
  „tanszálló - minek
  amiőta dőlnek az okostojás idegenforgalmi managgerek az iskolából azóta egyre lejebb süllyed
  idegenforgalmunk...........
  a megszüntetett nővérképzőre 100- szor inkább szükség lett volna.
  a famulus bevételeit meg szívesen megnézném kik teszik zsebre ...............”
 • 5. watix 2009. augusztus 09. 17:12
  „Egyik ismerősöm Budapestről járt le minden nap, mert Győrben nem talált olyan színvonalút!!!
  (igaz francia volt)”
 • 4. Poncius_01 2009. augusztus 09. 12:59
  „#1

  Az árnyékra vetődés tipikus esete.
  A Famulus hotelt egyáltalán nem győr önkormányzata építette.
  Akit érdekel , az előzményekről egy cikk:
  "http://www.kisalfold.hu/hirek/negycsillagos_lehetoseg/2020815/"

  Idézet a cikkből:
  "Befejezéséhez közeledik a felsőoktatási fejlesztési program - népszerűbb nevén: oktatási PPP - keretében megvalósuló győri tanszálló és kollégium építése."

  Egyébként pedig Nagy Gáboréknak ez elmúlt 30 évben nem csak a lóvét kellet, volna
  kivenni a vállalkozásból, esetleg a fejlesztésekre is gondolhatott volna.
  Nyilván tart a Michael Leierék által hamarosan épülő 4 vagy 5 csillagos szállodától, (Frigyes laktanya ) de a kapitalizmus már csak ilyen. Verseny az árakban, verseny a szolgáltatásokban.
  A 10-12 szobás panziók kora leáldozóban, erre lett volna idő bőven felkészülni.”
 • 3. Gab2000 2009. augusztus 09. 10:18
  „Mire jöjjenek ide a túristák Győr nem egy napos program, hanem félnapos.
  Anno a kedves szállodások megszedték magukat és semmit nem fejlesztettek, itt az eredménye.”
 • 2. Zotya13 2009. augusztus 09. 10:01
  „Ez a piac.Legyen csak verseny! 20% a csökkenés? Akkor csökkenteni kell az árat, csomag ajánlatokat kell hirdetni! Ha például 2 éj 3 napot kapok félpanzióval és teljes wellnes szolgáltatással 13 ezerért, míg a másik helyen ez csak reggelivel van, akkor egyértelmű melyiket választom. A másik! ideje a régi szállodákat és panziókat új szolgáltatással följavítani.Legyen csak verseny! A vendég nyer.”
 • 1. okostojas007 2009. augusztus 09. 09:11
  „önkormányzatnak nincs szálloda építési terve ????????????
  a hotel famulust ki építette közel 100 szobával.
  a világon nincs még egy olyan város ahol állami beruházással nyitnak szállodát a helyiek konkurenciájának ............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a pollen para

Mi is pontosan az allergia? Hogyan alakul ki? Mivel lehet enyhíteni a panaszokat gyógyszer nélkül? A… Tovább olvasom