Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Hány nap szabadság jár?

Az alapszabadság mértékében a munkavállaló életkora az irányadó, így minimum húsz, maximum harminc nap alapszabadság állapítható meg.Függetlenül attól, hogy a munkavállaló az év elején vagy az év vége felé tölti be a több szabadságnapra jogosultságot adó életkort, a magasabb mértékű szabadság az adott évben megilleti. Az alapszabadság mértéke 20 munkanap, ami a munkavállaló 25. életévétől 21; 28. életévétől 22; 31 életévétől 23; 33. életévétől 24; 35. életévétől 25; 37. életévétől 26; 39. életévétől 27; 41. életévétől 28; 43. életévétől 29; 45. életévétől 30 munkanapra emelkedik. A hosszabb tartamú szabadság abban az évben illeti meg először a munkavállalót, amelyben a meghatározott életkort betölti. A fiatal munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amelyben a 18. életévét betölti.


Olvasói kérdés

Mi az, amit a legfontosabb tudnia a munkavállalónak a szabadságáról? Az alapvető dolgokra gondolok, mert szeretnék utánaszámolni annak, amit a munkahelyemen mondanak, hogy mennyi jár kor szerint.


A munkaügyi tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Tisztségviselőik adnak válaszokat. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik „A Kisalföld a dolgozókért" akció keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapi túrák: évadzáró a Budai-hegyekben

November 8-án ismét kirándulást szervezünk: ezúttal a Budai-hegyek csodás tájain barangolunk. Az… Tovább olvasom