Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hangos igazgatóválasztás a Bercsényiben

A győri közgyűlés ma dönt arról, ki lesz a győri Bercsényi-középiskola igazgatója. A választással, úgy tűnik, számos feszültség a felszínre került.
A győri közgyűlés ma dönt arról, ki lesz a győri Bercsényi-középiskola igazgatója. A választással, úgy tűnik, számos feszültség a felszínre került, a képviselő-testületnek „megfélemlített dolgozók" aláírással petícióval felérő levelet is címeztek.

A levél így szól: „A Bercsényi Miklós-középiskolában folyamatban lévő igazgatóválasztással kapcsolatban kérjük az Ön és képviselőtársai figyelmét. ... Az igazgatói pályázat kiírása óta olyan esetek történtek az iskolában, amelyeknek során jelentősen sérültek a nevelőtestület, és az itt dolgozó, egyéb közalkalmazottak jogai. Íme az egyik: a nevelőtestület – a pályázatok benyújtására meghatározott időpontig – elnökből és két tagból álló bizottságot (a továbbiakban: előkészítő bizottságot) választ. A rendeletben foglaltakkal ellentétben ilyen választásra egyáltalán nem került sor. Az előkészítő bizottság tagjait a jelenlegi megbízott igazgató, mint az egyik pályázó – úgy tűnik – a saját érdekeinek megfelelően, a pályázók esélyegyenlőségét erősen rontva, önkényesen bízta meg.

A nevelőtestület először 2005. október 4-én, csak a munkaközösség-vezetőkön keresztül, majd 2005. október 24-én, körülbelül két héttel a pályázatok benyújtására meghatározott időpont után megtartott nevelőtestületi értekezleten értesült az előkészítő bizottság tagjainak kilétéről, de a bizottság megválasztására ekkor sem került sor."
Így folytatják a levélírók a közelmúlt történéseinek felsorolását: „A november 24-én és 29-én lezajlott nevelőtestületi, majd alkalmazotti véleményező szavazás után váratlanul december 7-én 11 órától újra kérték a testületek véleményét. Erről a szavazásról csak december 6-án értesítették az iskolában akkor jelen lévő dolgozókat.

A véleménynyilvánító szavazás többszöri, előkészítés nélküli lebonyolítása kérdésessé teszi az egész eljárás jogszerűségét. Addig szavaztatnak, amíg a jelenlegi megbízott igazgató érdekeinek megfelelő eredmény nem jön ki, illetve azt az eredményt veszik figyelembe, ami számára a legkedvezőbb?

Ezt és egyéb észrevételeinket már korábban, november 25-i keltezésű levelünkben jeleztük az iskola szakszervezeti vezetőjének, a közalkalmazotti tanács elnökének, az oktatási irodának, a város oktatási és kulturális bizottságának, a város jegyzőjének, melyre reakció nem történt. Kinek az érdeke az, hogy tisztátalan módszerek segítségével juttasson vezetői székbe bárkit, elvárva tőle, hogy az oktató-nevelő tevékenység színvonalát emelje és egységes, céltudatos tantestületet, dolgozói közösséget alakítson ki az iskolában?"

A levéllel megkerestük az oktatási iroda vezetőjét. A „Bercsényi-középiskola vezetői pályázatának eredményéről a mai napon dönt a közgyűlés – kezdte sajtónyilatkozatát Papp András. Az irodavezető így folytatta aztán: – A pályázókat egyenként, személyesen meghallgatta és a beérkezett két pályázatot véleményezte az iskola nevelőtestülete, alkalmazotti közössége, valamint az önkormányzat oktatási és kulturális bizottsága. Véleményt adott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási Bizottsága. Írásos véleményt nyújtott be – az iskola közalkalmazottainak törvényes képviselőjeként – az iskola közalkalmazotti tanácsa, valamint a reprezentatív szakszervezet helyi képviselete, valamint az iskolai szakmai munkaközösségek (tíz munkaközösség).

Az oktatási iroda a meghallgatásos véleményezések mindegyikén vezetői szinten, személyesen képviselte az iskola fenntartóját, szükség szerint korrigálta a hibás vagy hiányos intézkedéseket, és az eljárás egészének ismeretében készítette elő a közgyűlési előterjesztést. A közgyűlés zárt ülésen hozza meg döntését, melynek eredményét az ülés végén, várhatóan a késő esti órákban hirdeti ki."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan a vadászati jog

Kié lesz a vadászati jog?- kérdeztük legutóbb lapunkban. Azóta nemrég megtudtuk a helyes választ. Tovább olvasom