Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Hangfogó a folyó felett

Győr - Harminc éve épült, igazi nagyfelújítást azóta sem ért meg a győri Széchenyi híd. A mostani munkálatok során némiképp még a külseje is változik – városképi látványát nem zavarva.


A Magyar Aszfalt Kft. Dunántúli Hídépítési Igazgatósága (korábban Strabag, amely a Nádor aluljárót is készítette) végzi a győri Széchenyi híd nagyfelújításának zömét. A harminc éve épült, Révfalut és a Belvárost összekötő, a 14-es főút óriási forgalmát is vivő hídra ráfért már a felújítás.

A jelenlegi átépítés 530 méter hosszúságú szakaszt érint, elsősorban az úgynevezett „befolyási" (belvárosi) oldalt. Mostanra a szegély jelentős részét lebontották, vizsgálják a szigeteléseket. Gyakorlatilag teljesen új járdát kell építeni és mára már a régi hídszerkezet sem megfelelő.

A szakemberek szerint a Széchenyi híd esetében szerencsésen találkozott a felújítási érdek és a fejlesztési igény.

Látványterv: A környék nyugalmát védő hangfogó fal nem zavarja a városképet.
Látványterv: A környék nyugalmát védő hangfogó fal nem zavarja a városképet.


Megújulnak a korlátok, a lépcsőfeljárók, a híd két szélső sávja új aszfaltréteget kap. A leglátványosabb azonban kétségkívül a belvárosi oldalon készülő hangszigetelő fal lesz. Erre a környék lakóinak nyugalma érdekében van szükség, hiszen a hídon igen nagy az átrobogó forgalom. A fal két és fél méter magas lesz, háromszáz méter hosszú. Középső, a Mosoni-Duna fölötti szakaszát átlátszó anyagból készítik, így a hídon áthaladók láthatják a környék szép panorámáját. A munkát várhatóan május végén fejezik be.

A Magyar Aszfalt Kft. az összesen 260 millió forint értékű elnyert projekttel a Széchenyi hídon kívül felújítást végez még a beledi, lébényi, enesei és egyedi kis (három-négy méteres) hidakon is. A Magyar Aszfalt Kft. nyerte a Széchenyi híd úgynevezett „kifolyási" (keleti oldal) felújítására kiírt tendert is, azt azonban nem tudni, arra mikor kerül sor, a megbízónak ugyanis pénzt kell találni rá... Úgy tudjuk, a város is valamiképpen szeretne „beleszólni". Jó lenne ugyanis, ha például ezen az (Árkád felőli) oldalon a híd megszélesítésével egy kétsávos kerékpárút is épülhetne, sokat segítve a városrészek összeköttetését és a biciklis turizmust is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság szorításában a patikusok

Győr-Moson-Sopron - Az etikus magyar gyógyszerészetért, a betegek érdekeiért emel egyre… Tovább olvasom