Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Hamu lett a győri Hamletből

Talán mindenre van egy viccünk, egy szállóigénk, mint a „Hamletből hamu lett", amin persze senki nem nevetett 1982. március 26-án, a győri Kisfaludy Színház pusztító tüze után.
Két embert füstmérgezéssel vittek kórházba és akkori forintban számolva több tízmilliós kár keletkezett az épületben. Balogh István ma is üzemviteli villanyszerelője az intézménynek, s eleven emlékei vannak a Hamlet próbájáról.

Huszonöt éve, szombaton írtuk: „Tegnap a késő délutáni órában, a Hamlet utolsó előadására készültek a győri Kisfaludy Színházban, amelynek színpadán, eddig ismeretlen okok miatt tűz keletkezett." (...) Később a bíróság mulasztást állapított meg és három embert elmarasztalt.

– Cserhalmi György memorizálta szövegét a folyosón, ő jelentette a tüzet. Engem értesítettek, tíz perc alatt ott voltam, a repülőhídon keresztül rohantam a helyszínre – emlékszik Balogh István, aki ma is villanyszerelőként dolgozik a Nemzeti Színházban.
– A díszlet egy agyat ábrázolt, volt ott műszőrme, művér, gumi, szivacs, minden, ami ég és mérgező. Később, a felelősségre vonásnál azt mondtam:

„Gyerekek, ez olyan, mintha egy égő szalmakazalban kábelek futnának."
Győrből, Kapuvárról, még Pápáról is jöttek tűzoltók, de a lángokat valószínűleg nem tudták volna megfékezni, ha nincs a záportározó. A kézi oltók nagy része nem működött és a mai napig nem tudom, hogy a fecskendős rendszert miért nem alkalmazták. Végül KiIlicsi János – igen erős ember volt – tövestől tépte ki a falból a kart, amelynek köszönhetően dőlni kezdett a víz fentről, a nyolcvanezer literes tartályból. Én a szolgálatvezető érthető utasítására áramtalanítottam az épületet. Így viszont a vezérlőt nem lehetett visszaállítani, a szivattyúk továbbra is nyomták felfelé a vizet, s a nyolcvanezerből két-háromszázezer liter lett. A kapuvári tűzoltók visszajöttek és elkezdtek szivattyúzni. Ha mindez ma történt volna, milliárdokban lehetne mérni a kárt – véli Balogh István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rejtvényfejtésben versenyeztek

Diákjainak 15 éve szervez logika szakkört a győri Tulipános Általános Iskola, a különórákon a tanulók logikus gondolkodását fejlesztik játékos formában. Megismertetik őket a hagyományos rejtvényekkel, logikai feladványokkal. A rejtvények elősegítik a problémamegoldó képesség fejlesztését s egyben sikerélményt is nyújthatnak tanítványoknak. Tovább olvasom