Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Hamisan szólt a zene a győri diszkóban

A NAV munkatársai szombat éjszaka egy győri és egy Győr melletti település szórakozóhelyein tartottak ellenőrzést.

"Hétvégén a pénzügyőrök és adóellenőrök Győr-Moson-Sopron Megyében több vendéglátó üzletet is ellenőriztek, melyek során észlelték, hogy olyan zeneszámokkal nyújtottak zenei szolgáltatásokat, melyek után jogdíjat nem fizettek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron a Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának munkatársai szombat éjszaka egy győri és egy Győr melletti település szórakozóhelyein tartottak ellenőrzést.

A pénzügyőrök és az adóellenőrök az ellenőrzést kiterjesztették a szórakozóhelyeken zeneszolgáltatást nyújtó személyek technikai eszközeinek vizsgálatára is.

Az előzetes szakvélemények alapján a zeneszolgáltatáshoz igénybe vett laptopokon, merevlemezeken, CD-ken olyan zeneművek kerültek lejátszásra és tárolásra, melyek felhasználására engedéllyel nem rendelkeztek, a felhasználás tekintetében jogdíjat nem fizettek.

A Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság mindkettő esetben halaszthatatlan nyomozási cselekmény során a zeneműveket tartalmazó adathordozókat, a laptopokat, külső merevlemezt és CD-ket lefoglalta.

A zeneszámokat engedély nélkül szolgáltató személyek ellen a hatóság szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóihoz.

A bűncselekményt elkövető személyek akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők" - közölte Cséve Szabolcs százados, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense.

Olvasóink írták

 • 16. Liggio 2013. február 24. 23:18
  „Ez nagyon szép dolog hogy tartsuk be a törvényt oké... Bár azt hiszem a Mélyen Tisztelt Nav-nak lenne dolga ennél komoly ügyekben helyeken és még se tesznek semmit, de ezt hagyjuk is... Viszont tati a hozzászólásodra azért reagálnék. Rendben hogy te olyan jól állsz anyagilag hogy tudsz törvényesen működni és úgy gondolod hogy "az olcsó 2 Ft os jóskapisták" ne kapjanak üzleti előnyt, de mi van akkor ha az a két huf-os Ember egy kurva nagy tehetség csak nincs pénze arra hogy kifizessen mindenféle jogdíjat. Gyakorlatilag azt mondom hogy az törhetki a Dj szakmába aki szarja a pénzt. Csak arra gondlok hogy mondjuk egy magam fajta egyetemista, aki ne adj isten megpróbálkozna valamivel zenei téren a csöves kis másolt cdivel és akkor legyen ez a jutalma a próbálkozásának hogy börtönnel fenyegetik, meg elkobozzák minden technikai felszerelést. Úgy gondlom hogy azért itt nagyon éles határ vonal van meg húzva ami szerintem ismét a szegény embert csapja pofán...”
 • 15. tati 2013. február 15. 09:17
  „igen,sok itt a megoldatlan kérdés....
  én is tudnék jókat feltenni,de sajnos attól még törvény a törvény,amit azért találtak ki,hogy betartsa az ember.
  Ha nem,akkor bünti van.
  A Jeszenszky féle csapat már régóta van,ha nem ő,akkor majd más....
  Egyébként kaptam ellenőrzést én is kb 4 hónapja,s nem elektronikus zenét játszok.
  Igaz,mára a bakeliteket és az sl1210mkII-ket felváltotta egy profi konzol és a laptop.
  Az ellenőrzés eltartott negyed órát is....
  Minden rendben volt.
  DE IGEN,én is MEGKÖVETELEM,ha én tudok törvényes keretek között tevékenykedni,más is csak UGYANÍGY tehesse ezt meg.
  S akkor nem indul majd indokolatlan üzleti előnnyel a szakmában.(az olcsó 2 Ft os jóskapistákra gondolok a szedett-vedett motyójukkal.)
  S manapság bevált dolog,hogy bármilyen nevenincs a dj,akkor is csak 1000mkIII mal,meg a legújabb keverővel hajlandó dolgozni.....”
 • 14. ferdo 2013. február 14. 22:51
  „12-13.

  Hát épp ezaz. Miért nem fizetnek részesedést azoknak, akiknek a számai miatt büntetnek? Miért nem csak azok után büntetnek, akikkel szerződésben vannak? Hova kerül ez a rengeteg pénz? Ezek lennének az igazán izgalmas kérdések, de manapság már az oknyomozó újságírás egy rég halott műfaj. Egyszerűbb a celebekről írni, meg lemásolni a NAV közleményét...”
 • 13. netro 2013. február 14. 22:02
  „A MAHASZnál neked kell jelentkezned a jogdíj részesedésedért. Ezért nem lát belőle sok sok aktív zenész, producer pénzt miközben az ilyen szenny énekshowkban szereplő kiégett, évek óta nem aktív senkik simán felmarkolják a sok esetben zsíros összeget. És akkor ebben a külföldi djk/producerek benne sincsenek. Miközben a razziák alatt jellemzően csak(!) az elektronikus zenét játszó emberkéket baszogatják akik nagyobb mennyiségben játszanak ezen külföldi producerektől. Amúgy elég megnézni a Jeszenszkyt illetve a családi multját és már is érthető miről is szól ez.. Egy két év aztán ugyanúgy kipukkan ez is mint a Vizó ügy”
 • 12. tati 2013. február 14. 20:28
  „10! sajnos igazad van!
  ha egész éjjel egy évig csak Boneym et játszanék,s felhívnám a Liz Mitchellt 1 év múlva,hogy kapott e lóvét a mahasztól,biztosan azt hinné,hogy meghülyültem.....”
 • 11. steke 2013. február 14. 19:55
  „Köll a píz mi?”
 • 10. ferdo 2013. február 14. 15:03
  „Egy ellenőrzést amúgy megérne a MAHASZ is. Tömérdek mennyiségű pénzt fizet be oda minden olyan cég, ahol már csak egy kocsma vagy egy rádió szól nyilvánosan, fizetnek a DJ-k, sőt még a boltban vett üres CD és merevlemez után is fizetek, mondván úgyis nem jogtiszta anyagot rakok rá (de ha mégis rárakom, attól még megbüntetnek - hmmm... érdekes ez így). Magyarul százmilliók folynak be a MAHASZhoz, de mennyit fizetnek ki a zenészeknek? Becslések szerint nagyjából a befolyó összeg tizedét. Hova tűnik el a többi?

  Na ezt tessék kivizsgálni...”
 • 9. gab713 2013. február 14. 12:25
  „...es hol voltak a jokepessegü NAV-osok, melyik helyeken, lehet ezt tudni? csak kivancsisagbol....”
 • 8. tati 2013. február 14. 12:05
  „6!
  nem egészen így van....:-)
  az eredeti CD-t,és a bakelitet megvetted,oké,játszhatsz is vele vidáman,de CSAK otthon.
  nyilvános helyen be nem mutathatod!
  csak ha fizetsz utána jogdíjat évente,alkalmanként,vagy vettél hozzá jogosító matricát,amit rá is ragasztottál.
  A winyóra fel lehet tenni a dalokat,pl karaoke számokat a gyártó engedélyével,ez már többszörözés,itt is kell jogdíjat fizetni.
  Lehet ezt éves átalány formájában.
  Egyébként sok dj vesz a neten dalokat de arról számlája is kell hogy legyen....
  Ha ellenőrzésre kerül nála a sor,akkor tracklista alapján történik meg,kb 10 perc alatt.
  A legjobb előre kifizetni egy évre,és akkor nincs apelláta,se pro,se kontra,és ellenőrzésnél mindenki mosolyog...:-D”
 • 7. bn 2013. február 14. 11:36
  „Viszont minden adathordozó árába be van építve egyfajta "jogdíj", ami pont arra lett kitalálva, hogy majd mindenki jól szerzői jogot sért. Vagy ez, vagy a bünti jogellenes...”
 • 6. latakacs 2013. február 14. 10:36
  „Igen, de a bakelitet, eredeti cd-t egyszer megvette, jogtiszta így a dal, a merevlemeze került zenék után meg nem tudja bizonyítani, hogy az, itt a bibi”
 • 5. bn 2013. február 14. 09:11
  „Mondjuk az fura, hogy a NAV adózás szempontjából rendben találta a szórakozó helyeket, mert én az elmúlt 10-15 évben "zenés-táncos" szórakozó helyen blokkot még nem kaptam, sem az italfogyasztás után, sem a belépő után. (igaz nem is kértem).”
 • 4. HT 2013. február 14. 08:45
  „tati igazad van

  Ez minden szakmában így van.Feketén dolgozóknak se bajuk se gondjuk.Mi meg belerokkanunk a költségekbe.De legtöbbször nem is olcsóbb a fekete melós.”
 • 3. tati 2013. február 14. 07:44
  „bocsi,a bakelitek után is kellett fizetnünk...:-(
  egyébként gyenge 180ezret leperkálok évente,és békén hagy mindenki.
  bele kell férjen annak,aki ezzel foglalkozik.
  fizesse ki minden jóskapista,aztán majd nem fog 2 Ft-ért aláígérgetni azoknak a tisztességesen dolgozó dj-knek,zenészeknek az árai alá,akiknak minden papírja oké...
  egyébként zeneszámonként 500Ft a bünti!
  ez 1TB-s merevlemez használatánál már milliós büntetést jelenthet!
  megéri?”
 • 2. Mankapunka 2013. február 14. 00:31
  „Hamisan max. az X-faktorosok zenéltek.”
 • 1. bert102 2013. február 13. 23:30
  „Ejnye gyerekek... Nyomjatok bakelitet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén - videó

"A mobilitás elősegítése a magyar-szlovák határ mentén a tömegközlekedés fejlesztése révén" címmel tartottak konferenciát szerdán Győrben. Tovább olvasom