Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hamis jelek zavarták a légvédelmet

Pápa–Győr - A légierő szinte teljes technikai arzenálja részt vesz a Pápán zajló elektronikai hadviselési gyakorlaton. Az egységek azt gyakorolják, hogy ellenséges rádiózavaró jelek között is hatékonyan végre tudják hajtani védelmi feladataikat, kiszűrni a hamis jeleket.
A NATO által szervezett és finanszírozott kéthetes elektronikai hadviselési gyakorlat zajlik a magyar légvédelmi egységek részvételével Pápán. A gyakorlásból kiveszik részüket a győri 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred katonái is. Ugyanebben az időben Szlovéniában és Olaszországban is végrehajtják a gyakorlatot, melyet az olasz NATO-irányítás koordinál.

A rakétaezred szóvivőjének, Andor Tamás őrnagynak köszönhetően a Kisalföld is ott lehetett a pápai repülőtéren, s végigkövethette az eseményeket. Láthattuk, amint az „ellenséges" zavarjelek megjelentek a lokátorok képernyőin, mintegy elnyomva a tényleges jeleket. Volt, hogy teljesen befehéredett a monitor, annyi volt a „hamis" gép a légtérben. A katonák nagy gyakorlattal szűrték ki a baráti repülőket, s indították rakétáikat az ellenséges „csapásmérő" repülőgépekre.

A Falconra helyezett zavaró jelkibocsátó konténerekből küldték a részt vevő egységeknek a hamis jeleket. Fotó: Krizsán Csaba

A gyakorlat vezetője, Furján István alezredes elmondta, a repülőgép- és helikoptervezetők esetében rendkívüli jelentőségű, hogy felkészüljenek arra, ha egy harcfeladat ellátása során lokátorukkal nem minden esetben látnak értékelhető jelet. A rádiókapcsolatuk megszakadhat a repülésirányítókkal, és feladatukat ilyen körülmények között, ha csökkentett mértékben is, de el tudják látni.

A radarkezelők fő feladata, hogy a lokátorok zavarvédelmi berendezéseivel próbálják csökkenteni, kiküszöbölni a zavaró jeleket és ezáltal értékelhető légihelyzet-képet tudjanak készíteni.

Magyarországon először fordult elő, hogy az Albatrosok mellett Gripenek repültek célként a radaroknak, s egy NATO-gép, a Falcon bocsátotta ki a légtérből a zavarójeleket.

Olvasóink írták

  • 1. Gardonyi Geza 2008. június 25. 01:55
    „UFO volt :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint pazarló a győri költségvetés

Győr - „A konzervatívok az elmúlt évek legjobban összeállított költségvetéséről beszélnek,… Tovább olvasom