Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Hamarosan újra elsötétül a Föld! - videó

Kevesebb mint 10 nap múlva újra gyertyát gyújthatunk a Föld óráján. Megyénkből egyelőre egyetlen település sem csatlakozott az akcióhoz.


"A világ legnagyobb önkéntes akciójának hazai főszervezője, a WWF Magyarország 2013-ban is versenyt hirdet. Rövid időn belül kiderül, melyik hazai település lakói a legelhivatottabbak a természetvédelem iránt.

Az a magyar város ugyanis, amelyről arányaiban a legtöbben regisztrálnak hivatalos weboldalunkon a lekapcsolás kezdetéig, március 23-án 20:30-ig, egy év át büszkén viselheti a WWF Föld
Órája Főváros címet" - kezdte a kisalfold.hu-nak Molnár-Baji Éva, WWF Magyarország PR munkatársa.

Megyénkből egyelőre egyetlen város, község sem csatlakozott "a Föld megmentéséhez"

A 2011-es WWF Föld Órájára 72 hazai város, község és falu regisztrált, míg tavaly már 93 önkormányzat és közel 9000 magánszemély regisztrált a zöld kezdeményezésre.

Az utóbbi két évben megyénkből Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna mellett olyan kisebb települések is jelezték részvételi szándékukat a Föld órájához, mint Lébény és Nyalka.


2011-ben így sötétült el a győri Városháza. Videó: Cseh Róbert


Bár még közel tíz nap van a globális lámpaoltásig, a hivatalos honlap szerint megyénkből még egyetlen város, község sem csatlakozott "a Föld megmentéséhez".

Egyetlen megyei "kapufának" ugyanakkor örülhetünk: a megyehatár melletti Csesznek ugyanis már jelezte részvételét.

A megyei cégek, vállalkozások azonban kitesznek magukért, s többen biztosan sötétbe burkolják szék- és telephelyüket egy órára március 23-án.

A Föld órájához magánszemélyek is csatlakozhatnak. Többek közt két olimpiai bajnok, Kozák Danuta és Vajda Attila is a gyertyafényt választja jövő szombaton.


Vajda Attila és Kozák Danuta gyertyával a kezükben - fotó: WWF
Vajda Attila és Kozák Danuta gyertyával a kezükben - fotó: WWF


Melyik magyar város nyeri el a WWF Föld Órája Főváros kitüntető címet?
  

Természetesen semmiről nem késtek még le a települések, a vállalkozások és a magánszemélyek.

"A nevezéshez mindössze annyit kell tennie a versenybe szálló településnek, hogy hivatalosan regisztrálja csatlakozását weboldalunkon. Ezt követően már lakosain múlik a siker.

A Föld órája - az egész világon (2012)

Minél többen regisztrálnak magánszemélyként is a honlapon, megjelölve, hogy mely településről jelentkeznek, annál nagyobb az esély a rangos elismerés elnyerésére.

A WWF Föld Órája Főváros címet az a város, község vagy falu nyeri el, amelynek arányaiban legtöbb lakója csatlakozik. Így minden település egyforma eséllyel indul" - zárta szavait Molnár-Baji Éva.
A Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény.

Arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére.

A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, s 2008-ban vált nemzetközivé.

Forrás: Wikipédia
 

Olvasóink írták

 • 16. vonLichthofen 2013. március 16. 04:59
  „puncher, a Jobbik miatt kapcsolják le az áramot, mint a Colosseumban - miért nem támogatod a sötétséget?
  Ja mert a Jobbik jelenti a fényt?”
 • 15. pancser 2013. március 15. 12:18
  „14. gonzo 2013.03.15. 10:49
  Akkor vitatkozzunk: elutaztam tanulmányaim színhelyére, egy hét múlva megtudták a szüleim, hogy meg is érkeztem.
  Ma meg...... A családtagok folyamatosan kapcsolatban vannak egymással. Anno apám reggel kiment a mezőre, estig nem láttuk. A monitort meg ne szidjuk, ha csak a közösségi oldalakat vesszük , az emberi kapcsolatok bőségével bírunk, stb.
  Naiv dolog azt hinni, hogy a régi inger és eszközszegény környezetben az emberek csak egymással beszélgettek. Nem így volt, dolgoztak mint az rabszolgák, aztán ettek és aludtak.”
 • 14. gonzo 2013. március 15. 10:49
  „#pancser:A technikai vívmányok nem eltávolítják, hanem közelebb hozzák egymáshoz az embereket. "-na,ezzel a mondatoddal is lehetne vitázni.....elég,ha csak azt az időt vesszük,amit itt töltünk a monitor előtt.Közben a gyerekek a másik szobában,az asszony meg a 3.ban......”
 • 13. Agent 2013. március 14. 20:53
  „"4. Bo9903 2013.03.14. 10:06

  Akkor az atomerőművekis álljanak le erre az időre."

  LOL, az ugye csak úgy megy, hogy hopp, leállítjuk az erőművet egy órácskára:):):) Fizika egyes, leülhetsz.

  Az egésznek max. annyi értelme van, hogy a lesz egy kis csökkenés, majd növekvő terhelés a hálózaton, de ez nem számottevő, a nagy fogyasztók nem állnak le, a világítás energiaigénye pedig az összeshez mérve elenyésző, a föld megmentéséhez pedig a világon semmi köze sincsen, ahogyan persze az sem világos és bizonyított, hogy miért, mitől és mikor kellene megmenteni a földet.”
 • 12. pancser 2013. március 14. 19:39
  „Kedves Hölgyek Urak, én nem fogok csatlakozni, egy percig sem fogok gyertyafényben vakoskodni, akinek ehhez van kedve tegye. Nem látom értelmét a dolognak végül is ez az indíték. A technikai vívmányok nem eltávolítják, hanem közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Egyáltalán az akciónak mi köze a természetvédelemhez? Talán az UFO-kat vakítják a kivilágított városok?”
 • 11. Mankapunka 2013. március 14. 18:02
  „Például téged is megvezet a net vera.”
 • 10. oxana 2013. március 14. 15:56
  „5. pancser Nem kell, csak egy óra hosszat sötétben lenni, gyertyafényben. Se tévé, se semmi. Némely ember aztán csodálkozva néz körül, jaj de megnöttél kisfiam! Anyuci, mióta szöke a hajad? Mert manapság a tévé, laptop stb. határozza meg életünket. Kivétel van, de kevés. Persze, informálni is kell magunkat. De sokszor eltúlozzuk. Egy ilyen "sötét" óra néha csodát tehet a családban. Talán majd több követi, néha.”
 • 9. kovacs.jozsef 2013. március 14. 14:25
  „7. soproni 2013.03.14. 12:42
  Sokkal nagyobb kárt okoz ez az egy órás hirtelen kiesés utána pedig a hirtelen áramigény emelkedés, mint hogyha folyamatos égnének akkor is az égők.”
 • 8. gonzo 2013. március 14. 13:49
  „1.btl,jól látod,az lenne a jó,ha mindig takarékoskodnánk.Az általad kritizált "felhajtás" pont azért kell,mert a szintén általad leírt "kis józan ész" bizony sok helyen hiánycikk!:)
  Természetesen semmi nem változik a Földön azzal,hogy 1 órára lekapcsolunk pár izzót,a figyelemfelkeltés a cél.Pancser,te meg ebben az órában kapcsolj FEL minden izzót a házban,ha úgy jobban érzed magad!:)Ki beszélt itt villany nélküli életről,ember?:)Meg hogy az ember a természet ellensége...?Mit ittál mielőtt megírtad ezt a kommentet?:)”
 • 7. soproni 2013. március 14. 12:42
  „"Arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére."Nem hinném,hogy ez nagyon megerőltető lenne bárki számára.”
 • 6. Mankapunka 2013. március 14. 11:11
  „Ez kb. olyan, mint a karácsony, a szeretet ünnepe papíron. Eljő december 27 napja, és már ütik egymást az emberek.”
 • 5. pancser 2013. március 14. 10:54
  „Legjobb lenne ha visszatérnénk az a őskorba. Akkor nem volt semmi földalatti odúkban élhetnénk 20 éves lenne az átlagéletkor, meg hát az egészségügyi viszonyok miatt túl sem szaporodnánk. A villanyoltogatás kitalálói szerint ember a természet ellensége ezek szerint jobb lenne ha nem volna. New York helyén bölénycsordák legelésznének, Sidney helyen meg kenguruk.
  Szóval nem érdekel ez "sötétzöld" ötlet, hogy lámpákat kapcsolgassak. Élvezem a fényt a civilizációt! Akik helyeslik az ötletet próbáltak már villany nélkül élni? Nem? Hát próbáljátok meg!”
 • 4. Bo9903 2013. március 14. 10:06
  „Akkor az atomerőművekis álljanak le erre az időre. Meg nem kéne kivilágítani minden hülye áruháznál, meg plazanál az utolsó kavicskupacot is.”
 • 3. Tumbanu 2013. március 14. 10:04
  „ekkora baromságot még nem hallottam/olvastam”
 • 2. józanparaszt 2013. március 14. 08:41
  „áll a hátamon a ször ezektöl a kifejezésektöl meg a kampányszerü szenzációhajhászástól. nem akarok takarékoskodni, nem akarok spórolni, mert az nem vezet sehová! ÉSZ-SZERÜEN kell élni minden szinten! uff!”
 • 1. btl 2013. március 14. 06:48
  „szerintem ez nem sokat ér. jobb lenne, ha mindenki ÁLLANDÓAN takarékoskodna, pl. nem égne a villany az egész házban, ha csak egy szobában vannak, nem menne egyszerre több TV egy lakásban, meg hasonlók. a régi villanykörtéket is lehet sokkal takarékosabbra cserélni. ezek mind rendkívül egyszerű dolgok, nem kell hozá ekkora felhajtás, csak kis józan ész.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusi havazás Győrben - videó

Így köszöntött be Győrben a márciusi havazás. Nézze meg videónkat! Tovább olvasom