Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Hamarosan partot ér az aranyhajó

A Városrészek Fóruma cikksorozatunkat Marcalváros I. után a Belvárossal folytatjuk. Olvasónk sokak kérdését fogalmazta meg, amikor Győr egyik legismertebb cégérének a sorsára kérdezett rá.
„Miért nem láthatják a turisták az aranyhajó cégért?" – kérdezte Nyuli Imre, az egyik belvárosi műhely és üzlet vezetője. „Évekkel ezelőtt elvitték már Schima Bandi alkotását, amihez minden győrit – többek között engem is – kellemes emlékek fűznek. Szerettem és hiányzik."

A leszerelés után a helyi restaurátor (a képen Belovitz Ferenc) mérte fel az állapotát és a javította a hibákat. Fotó: Kisalföld-archív
A leszerelés után a helyi restaurátor (a képen Belovitz Ferenc) mérte fel az állapotát és a javította a hibákat. Fotó: Kisalföld-archív

– Ráadásul nemcsak nekem vagy nekünk, győrieknek hiányzik a patika cégére – folytatta Nyuli Imre –, hanem a turistáknak is, akik tőlem kérdezik térképet lobogtatva, hogy hol találják ezt a kuriózumot. Akárki illetékeshez fordultam, mind azt mondta, hogy nem tudni, mikor kerül vissza a megsérült aranyhajó, de az biztos, hogy még nem nyúlt hozzá szakértő.

Az aranyhajó-történettel egy évvel ezelőtt már foglalkozott a Kisalföld, 2011. július 22-i cikkünkben ugyanezt a kérdést tettük fel (a címben): Mikor kerül vissza az aranyhajó? Az előzmény röviden így foglalható össze: tavaly márciusban a Jedlik Ányos utcai csatornacsere, illetve egyéb munkálatok miatt az aranyozott cégér a szűk utcán túl közel került a markológépek hatalmas gémjeihez. Ezért döntöttek úgy, hogy az alkotást néhány hétre leszerelik. Ezt követően a megyei múzeumba került.

Az aranyhajó. Az aranyozott fémlemezből készült cégér eredetileg Győrött, a Széchenyi tér 1. számú épületet díszítette, amely akkor gyarmati és fűszeráru-kereskedésként működött. Első írásos említése 1847-ből való, alkotója ismeretlen. A jelenlegi, Schima Bandi műkovácsmester által készített másolat 1939-ben került mai helyére, a Jedlik Ányos és Kovács Pál utcák sarkán működő patika homlokzatára, az eredeti darab pedig a Xántus-múzeum állományába.

Perger Gyula, a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetője mostani megkeresésünkre elmondta a folytatást is: „Valóban jó ideig nálunk volt a cégér, szakember mérte fel, hogy milyen restaurálási munkákat kell elvégezni rajta. Nyilvánvalóvá vált azonban, hogy olyan speciális beavatkozásokra is szükség van, amelyek miatt Budapestre kell szállítani. Schima Bandi örököse találta meg azt az ötvös-restaurátort, aki a feladatot elvállalta. Az árajánlat után el is szállították tőlünk, tudomásom szerint már folyik a restaurálása. A tervek szerint teljes pompájában tér vissza, talán világítást is kap. Így látni fogják a győriek és a turisták is – reméljük, hamarosan."

A Belvárossal folytatjuk. A Kisalföld számára mindig is fontos volt az olvasók (érdek)képviselete. „Utánajártunk" rovatunkban évek óta azokat a kérdéseket tesszük fel az illetékeseknek, amelyeket önök fogalmaznak meg, de választ nem kapnak rájuk, vagy ha mégis, azokkal nem elégedettek. Cikksorozatunk első részében Marcalváros I.-gyel kapcsolatban tehettek fel kérdéseket – ezeknek próbáltunk mind utánajárni. Ettől a héttől a Belvároson a sor. Továbbra is várjuk azokat a kérdéseket, észrevételeket, panaszokat, amelyek foglalkoztatják önöket vagy amelyek megoldását hiába sürgetik. Címünk: Kisalföld, „Városrészek fóruma", 9002 Pf. 28 vagy (e-mailben) varosforum@kisalfold.hu. Kérdéseikkel mi megkeressük az illetékes hivatalokat, önkormányzati képviselőket, s azt reméljük, valóban sikerül tenni a problémák orvoslásáért.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Te merre buliztál a héten? - Keresd meg magad a bulifotókon! - képgalériák

Te merre szórakoztál a héten? Főnökök és Titkárnők Party, Friday Night Party, Szingli Party, Miller… Tovább olvasom