Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Halpusztulás: csak hivatalosan normális

A horgászok szerint katasztrofális a helyzet, a hivatalok szerint minden rendben van a Holt-Marcalon. Legalábbis a természet rendje szerint...
A Holt-Marcal gyirmóti szakaszán halpusztulás volt. Az előző hétvégén szinte teljesen elborította a folyót a békalencse, a hínár, az alga. A vízkezelő Magyar Vagon- és Gépgyár Horgászegyesület tagjai közös erővel próbálták megtisztítani a vizet. Ahonnan eltakarították a békalencsét, haltetemeket találtak. Várnai Jenő, a horgászegyesület elnöke szerint 4–5 mázsa hal pusztult el. Elmondta, július 22-ére gyűlést hívtak össze egy esetleges következő káreset megelőzésére. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felnyitotta a Holt-Marcal gyirmóti és nádorvárosi oldalát elválasztó zsilipet, így átmosódott a meder és megállt a pusztulás.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség Vízvédelmi Osztályának műszaki igazgatóhelyettese, dr. Horváth Lajos elmondta, elsőfokú vízminőség-védelmet rendeltek el, naponta vízmintát vettek. A pusztulást a túl sok alga, hajnali oxigénhiány, illetve nappali oxigén-túltelítettség okozta. A békalencse a víz bőséges tápanyagtartalma miatt szaporodott el. Esős időben a partról, egyébként az iszapból is kioldódhatnak a vízinövényeket, algákat tápláló anyagok. Toxikus anyagot nem találtak a mintákban, a szándékos mérgezést tehát kizárták. A Rába magas vízállása miatt azonban nem tudták időben átöblíteni a medret, ezért következett be a pusztulás.

Kovács Árpád szerint, akinek itt van horgásztanyája, az egyesület semmit nem tett a pusztulás megállításáért. – Markológéppel kellett temetni az elpusztult halakat, evezni sem lehet a hínár és a tetemek miatt. Fertőzött a víz, felmérhetetlen a kár, ezt katasztrófának kell felfogni – mondja.
– Amíg csak a békalencse volt a vízen, egy hálóval és két csónakkal le lehetett volna húzni – állítja –, mostanra azonban már feljött a töklevél és a hínár. Szerinte akár 4–5 évig is eltarthat, mire újra lehet horgászni a Holt-Marcalon.

Ambrus András limnológus, a Fertő–Hanság Nemzeti Park környezetvédelmi felügyelője azt nyilatkozta, hogy magában a zöld növény jelenléte bizonyos vizeknél normális. Szerinte a Holt-Marcalnál az a probléma, hogy a környező mezőgazdasági területekről amúgy is bőven juthat tápanyag, ráadásul a horgászok is túltelepíthetik a vizet, túletethetik a halakat. Magas lesz a tápanyagtartalom, túlszaporodik az alga, burjánzás indulhat el, a szerves anyagok lebomlása további oxigént von el a vízből, és – főleg meleg időszakban – éjszakai oxigénhiány lép fel.

– A Holt-Marcal esetében tenni már semmit sem lehet, csak imádkozni. A hűvösebb idő, az eső segíthet, a növény lehalászása nem, mert azzal a maradék oxigént is elvonnák a víztől – állítja.
Ambrus András szerint az ilyen halpusztulást csak megelőzni lehet: csökkenteni kell a tápanyagbevitelt, és megelőző rendszabályokra van szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koldult, közérdekből

Szász Marianne ígéretéhez híven szombaton délelőtt fél kilenctől délig kiállt a győri Virágpiac… Tovább olvasom