Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hálózatmegújítás vízhiány nélkül

Keveset lát belőle a lakosság, legfeljebb annyit, hogy Marcalváros főútján dolgoznak a „vizesek” elkerített, mély gödrökben már hónapok óta. Miért?
Hároméves program ért most már a befejezés stádiumába Marcalvárosban, december 10-ig a nyomáspróbákkal is elkészülnek, s aztán már eltűnnek a munkálatok idejére kiásott, elkerített gödrök a Lajta utca mentén, a bekötőutcák kereszteződésében – tudtuk meg Csongrádi Zoltántól, a Pannon-Víz zrt. győri üzemmérnökségének vezetőjétől. A lakosság az egyébként igencsak komoly „beavatkozásokból" nyár óta annyit látott, hogy az út mentén hol itt, hol ott gödröket ásnak, amelyek néha megtelnek vízzel, máskor az útszéli lefolyókba szivattyúzzák. A laikus számára úgy tűnik, csőtörés vagy valami komoly gubanc van, amivel nem bírnak hónapok óta.

A teljességhez tudni kell, hogy a Pannon-Víz három éve átfogó programot indított az úgynevezett magasövezeti (tízemeletes lakóépületek) vízellátó rendszerének rekonstrukciójára. Először a Lajta utca négysávos útfelülete alatti vezetéket bélelték legalább húsz évre garantált minőségű „harisnyával". Az Umwelt Technik speciális technológiáját (bontás nélküli bélelés) már eredményesen alkalmazták korábban Győrben, például a belvárosi csatornarendszer felújításánál.

Marcalvárosban a közlekedési út alatti vezetéket már bélelték, s a nyár végén elkezdték a Lajta utca menti zöldterület alatt az aluljárótól a Nagy Imre útig húzódó 740 méter hosszú, 500 milliméter átmérőjű ivóvíz- főnyomóvezeték felújítását is. Ehhez nem kellett végig árkot ásni, hanem az úgynevezett csomóponti aknákat bontották meg.

A csatlakozó csőszakaszokat is úgy építették át, hogy közben semmi fennakadás nem volt átmenetileg sem az ivóvíz-szolgáltatásban, lévén, hogy az ellátórendszer más irányokból is „táplálható".
Történt közben csőlyukadás is a főnyomóvezetéken (a Répce utcánál), ám a szakemberek úgy ítélték meg, hogy a vízműnek – tehát nem a lakosságnak – olcsóbb elkárolni ezt a hálózati veszteséget, mint forgalomkorlátozás mellett felbontani az utat, kicserélni a csőszakaszt, helyreállítani az úttestet. A lyuk a béleléses technológiával is eltüntethető – igaz, a szükséges anyagra néhány hetet várni kellett.
A 50 millió forint értékű munkálatok jelentőségéről még annyit: ez a főnyomóvezeték köti össze az adyvárosi tízemeletes házakat is a marcalvárosi víztoronnyal, állapota így két lakótelepen élők számára szó szerint is létfontosságú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós pénzügyőrök győri látogatása

A győri látogatáson a regionális jövedéki központ parancsnoka, Geiszbühl Róbert százados bemutatta,… Tovább olvasom