Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Halotthűtők ügye: a vizsgálat lezárult

Megye - Két hónappal ezelőtt nyolc temetkezési cég is panasszal élt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház halotthűtőinek üzemeltetése miatt, illetve kifogásolták az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézést. A precedensértékűnek mondható panaszt dr. Kovács Béla, Győr-Moson-Sopron megye főjegyzője vizsgálta ki, kirívó szabálytalanságot nem talált.
Hozzátartozók, illetve temetkezési cégek jelzése alapján fogott össze a régió nyolc vállalkozása – sérelmezve a halotti ügyintézés késlekedését, a halotti anyakönyvi kivonatok késedelmes beszerzését. A temetkezési cégek kórházból történő kiszorulását többen is kifogásolták, s tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Jószív alvállalkozójának, a Stáció kft.-nek 2010-ig érvényes szerződése van a halotthűtésre a kórház területén.

(Korábban már megírtuk: a Zrínyi utcai részlegen megszűnt az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés, időszakonként ez is okozhatja a zsúfoltságot a Petz-kórházban (Kisalföld, február 27., május 9.).
Dr. Kovács Béla megyei főjegyző – az ÁNTSZ bevonásával – több héten keresztül vizsgálta, történt-e szabálytalanság, egyáltalán mi lehet a lakossági és a céges észrevételek hátterében. A rendelkezésre álló dokumentumok alapján csupán egyetlen kifogást érdemlő esetet találtak, ezt kivizsgálták, s ennek megfelelően tájékoztatják az érintetteket.

A helyszíni és a dokumentációs elemzés megállapítása szerint a halotti ügyintézéssel kapcsolatos ügyfélfogadási időt betartják a kórházban. Az ügyintézésben részt vevő alkalmazott semmilyen módon nem működhet közre a temetkezési cégek tevékenységében – az ÁNTSZ erre külön is felhívta a figyelmet.

– A vizsgálat durva, törvényt sértő problémát nem tárt fel, s ami bizonyos: a fenntartó Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat, illetve a kórház a korábbinál is nagyobb figyelmet fordít az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézésre, annak kommunikációjára. Utóbbit erősíti az a tájékoztató kiadvány, amely nemcsak informál, de a leírt sorok szerint osztozik is a gyászolók fájdalmában.

Olvasóink írták

 • 2. Tajti-Petrusz Éva 2008. június 03. 07:25
  „Nyilván nem fogja magára vállalni ,hogy bajok vannak ,nyilván,ha megy egy ÁNTSZ-es ember vizsgálódni ,mindent rendben fog találni,mint amikor tudjuk ,hogy adóellenőr jön hozzánk (korábban) és még a légynek is blokkot adunk a morzsáért ,amit elvisz a pultról....
  Azon csodálkoznék,ha ez a cikk arról szólna ,hogy igen itt és itt vannak a problémák.
  Az én kicsi fiam teste 6 évvel ezelőtt közel 3 hét után került a hamvasztóba,addig hol járt a kis teste ...ki tudja...Erről ennyit.
  Duma van ,vér a pucájukban ,az nincs.Tipikus magyar hozzáállás.”
 • 1. gyászoló 2008. június 03. 06:45
  „Nem új jelenség a korház patológiai részlegén zajló embertelen körülmény. Én 1998-ban vesztettem el a szerettemet. Már akkor is tarthatatlan körülmények között kellet az ügyeket intézni.Az ügyintéző velünk udvarias volt, de három órás várakozás után, melyett a szűk folyosón vészeltünk átt, háát jobban járt, ha az alapvető udvariasságot megadta.
  Csodálkoztam volna, ha a vizsgálat azzal zárul, hogy a korházat elmarasztalják. Valahogy a hollók jutnak az eszembe, meg a szemek, melyet nem vájnak ki.
  Minden jóérzésű ember igazságérzete megszólal.
  Csak az a baj, hogy a mai elvadult világban hiába kiabál az igazságérzet a cirkuszi csinadratta (Politikusaink népbutitása) elnyomja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen kép él a hírekben a városokról?

Magyarország - Mely hazai városoknak sikerült a legkedvezőbb képet kialakítani magukról az országos… Tovább olvasom