Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Halott Pénz: A legutolsó albummal minden megváltozott - interjú

A Halott Pénz már beírta magát a magyar könnyűzene történelmébe, ez kétségtelen. Végre Győrbe is eljönnek, hogy itt is mindenki együtt énekelhesse velük: Minden szobába kell álom! Elsősorban Marsalkó Dávidot faggattuk és naná, hogy a dupla győri koncert is előjött..

– Mikor alakultatok meg?
– A név 2004-ben született meg. A Marsalkó Dávid nevet nem tartottam elég izgalmasnak.

– Na jó, de a Halott Pénz mégis honnan jött?

– Alapvetően a bling blinges, keménykedős ágát a rapzenének szerettem volna egy kicsit szembeállítani azzal, ami nekem a fejemben volt a műfajjal kapcsolatban. Így jött össze a Halott Pénz elnevezés.

– Nyilván voltak nagy elődök, akik hatottak rátok…
– Led Zeppelin, Frank Zappa, Európa Kiadó, The Notorious BIG, Nirvana, Kanye West, de sokáig tudnám még sorolni…

– A zenei gyökerek akkor megvannak, de tény, hogy ehhez a műfajhoz erős szókincs is kell. Hogy sikerült fejleszteni magatokat?
– Aki lírikus műfajjal foglalkozik – vagy éppen szeretne – annak alapvetően sokkal nyitottabban és az átlagnál nagyobb érdeklődéssel kell lennie a szavak felé. Ebből is következik, hogy egyes kifejezések, szavak jobban megtapadnak, vagy egy-egy szóban több fantáziát lát az ember, mint csupán betűket.

– Akkor most hogy is van: előbb lesz meg a zene, utána a szöveg? Vagy pont fordítva?
– A legtöbbször először egy zenei alap készül el, egy hangulat, amihez társul a téma. Majd a szöveg és a zene általában párhuzamosan forr ki és össze.– Pécsről indultatok és törtetek fel, országosan ismertek lettetek. Mennyire volt nehéz az út?
– Nem volt könnyű. De Pécsen belül sem, hiszen az elmúlt 20-25 évben rengeteg országosan sikeres zenekar neve forrt össze a várossal. A pécsiek nagyon szeretik a zenét és nagyon kritikus közönség, szóval nagyon kemény, de inspiráló környezet volt a város.

– Az ismertséggel járó népszerűséget hogy tudjátok feldolgozni?
– Igyekszünk felnőni a feladathoz és folyamatosan figyeljük magunkat. Vannak olyan dolgok, amiket néha nehéz kezelni, de a közönség és a zene iránti alázat a legfontosabb, ha ezt elveszítjük, önmagunkat is elveszítjük.

– Vissza tudsz emlékezni, hogy mi volt az a pont, amikor először szembesültél azzal, hogy sikeresek vagytok?
– Ha rajtam múlna, sosem szembesülnék vele, így sosem félnék attól, hogy csökken a motiváció és az alázat. A legutolsó albummal úgy érzem minden megváltozott, annak a sikere és a koncerteken az egyre nagyobb tömegek valahogy azt üzenték: „srácok, csináljátok, hallani akarjuk!"

– Melyik dalotokat tartod a legnagyobb slágernek?
– Nehéz erre válaszolni, mindenkinek mást jelent az a szó, hogy sláger. A legutolsó klipes dalunk, a Valami van a levegőben úgy tűnik eléggé betalált a közönségnél, aminek nagyon örülök! De mondjuk ott van egy Nem érinthet meg, ami totál más hangulat, de mégis tud úgy működni, hogy szeretik az emberek. Az azonosulás a lényeg, számomra pedig nehéz választani a dalok közül, hiszen mindegyik valahol egy személyes történet.

– Klipjeitek állandó szereplője Orbán Péter régi kollégám és barátom. Hogy találtatok rá?
– Petit már régebb óta ismerem. Többek között anno forgatott a Made in Pécsen és általa ismertem meg Fűrész Zsoltot, aki az első videónkat készítette. Éppen a fényeket állítottuk be, miközben ő ott ült a kanapén és végül ez a jelenet lett a kerete az egész klipnek.

– Peti, korábban szereplő még soha nem voltál. Ám a Halott Pénznél az egyik legkedveltebb dalban például főszereped van. Hogy szoktad meg a kamerát?
– Általában a kamera másik felén állok, kamerával kelek és fekszem: barátok vagyunk. Mivel barátokkal forgattunk, csak eleinte volt furcsa a dolog, de némi alkohol kérdése csupán az egész és mindenki belejön.

– Mennyire adhattad magad a felvétel során?
– A kérés annyi volt, hogy ne játsszak szerepet, szóval igazából a feladatom az volt, hogy a lehető legtermészetesebb legyek. Ez szerintem nehezebb, mint szerepet játszani.


– Akkor most igazából mi is a szereped a Halott Pénznél?
– Médiaipari szakmunkás vagyok. Fűrész Zsolt kollégámnak segítek a klipeknél, meg néha egyszerűen ott kell lenni helyeken. Ilyenkor ott vagyok.

– Dávid, térjünk vissza hozzád! Mindegyik klipetek látványos, mozgalmas. Kik az ötletgazdák, hogy állnak össze a videók?
– A klipek többségét Fűrész Zsolt jegyzi rendezőként, aki fotósként gyakran a koncertekre is elkíséri a zenekart. A koncepció mindig az adott dalhoz kapcsolódóan alakul ki, utána következik a szereplőválogatás és a forgatás megszervezése. A Nem érinthet meg című dalhoz a Puskás Peti vezette BigO Creative, a Rendes Pénz projekthez pedig Miki357 rendezte a klipet.

– Győrbe most dupla koncertet kell tartanotok. Mennyire ismeritek a várost? Meglepett titeket ez a fejlemény?
– A zenekar énekese, Járai Márk győri származású, így van kötődésünk a városhoz. Előfordult már, hogy emiatt hogy az utazások alkalmával emiatt megálltunk a városban, annyi időre amennyire csak tudtunk. Nagyon örülünk, hogy ennyi koncertlátogató kíváncsi ránk Győrött, mindig nagyon szívesen jövünk Észak-Magyarországra játszani.

A győri bulihoz kedvcsinálóként egy galéria a franciaországi koncertről. Fotók: Orbán Péter

– Jó ideje elfogyott már az összes jegy a koncertekre. Mire számíthatnak a bulira látogatók?
– A Valami van a levegőben turné keretében érkezünk a városba, egy megújult, új számokat is tartalmazó koncertműsorral. Több régi felvételt átdolgoztunk, új a dalok felépítése, hangszerelése, így azt mondhatjuk: egy igazán izgalmas koncertélményre számíthat a közönség.

– Akkor most két napra Győrbe „költöztök?" Elképzelhető, hogy privátban is buliztok egyet?
– Szeretjük felfedezni azokat a városokat, ahol koncertezünk. Egy jó klub, egy nagyszerű étterem mindig megmozgatja a zenekart és ez biztosan így lesz Győrben is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntetés helyett ajándékot kaptak a biciklisek a rendőröktől Győrben

Az akció célja a balesetek megelőzése és a biztonságos közlekedésre történő figyelemfelhívás volt. Tovább olvasom