Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Hallja, hogyan lélegzik a kert

Csikvánd - ˝A természet meghálálja, amit érte teszünk˝ – vallja Kondor Ferenc, aki 40 évvel ezelőtt ültette első fáit magánarborétumába.

Azóta kertje kis édenné növekedett, sokan járnak a csodájára.

A hetvenes évek elején kezdte telepíteni háromszáz négyszögöles magánarborétumát Csikvándon Kondor Ferenc. Jobaházi ismerőse, néhai Dobrády Sándor példája nyomán és segítségével olyan örökzöldeket, fákat válogatott össze, ültetett kertjébe, amelyek hazánkban nem honosak vagy ritkán fordulnak elő. A telepítést nem bízta a véletlenre, számos arborétumot meglátogatott, valamint végigtanulmányozta a szakirodalmat is.

Bár neki a kisujjában van az ˝álomkert˝ minden darabja, részlete, hogy látogatói is megismerhessék, kedvükért kis táblákat helyezett ki. Ezeken az illető fa vagy örökzöld magyar és latin neve, illetve származási helye szerepel. Kondor Ferenc birtokán találhatók Észak-Afrikából, Délkelet-Ázsiából, Kínából, a Kaukázusból, az USA déli partjairól, Kaliforniából, Arizonából származó ˝kincsek˝.

Kondor Ferenc kertjében látogatói kedvéért kis táblákat helyezett ki, amelyeken, miként a nagy arborétumokban, az illető fa vagy örökzöld magyar és latin neve, illetve származási helye szerepel. Fotó:
Kondor Ferenc kertjében látogatói kedvéért kis táblákat helyezett ki, amelyeken, miként a nagy arborétumokban, az illető fa vagy örökzöld magyar és latin neve, illetve származási helye szerepel. Fotó: Bertleff András

Így sok más mellett japán babérsom, atlaszcédrus, andalúziai jegenyefenyő, arizonai ciprus, bangita, kínai borókafenyő, virginiai boróka, nyugati életfa, Kondor Ferenc lajstroma szerint több mint negyvenféle fa és örökzöld bokor. A kert több részét a gyep helyett finoman zöldellő, üde borostyánszőnyeg borítja. A kis arborétumnak a gazda által készített kerti kellékek, pihenőhelyek, bútorok, például mozaikkal kirakott kőasztal, rusztikus székek, kovácsoltvas kandeláberek kölcsönöznek különleges hangulatot.

Kondor Ferenc büszke birodalmára, amely a sok-sok munka mellett sok örömmel is megajándékozza őket feleségével.

– Szinte hallani lehet, amint lélegzik ez a kert. Nekem ezek a fák, bokrok olyanok, mint egy-egy művészeti alkotás, egy-egy csoda. Mindegyiknek egyénisége van. Amikor esténként kiülünk a zöldek közé, hatalmas nyugalom vesz körül bennünket. A természet meghálálja, amit érte teszünk – vallja a Zrínyi utcai ház ura, akinek a kert mellett számos más szenvedélye is van.

Szakmája folytán nyugdíjaséveiben számos kovácsoltvas alkotás, dísztárgy, például cégérek, csillárok, gyertyatartók, míves kerítések, út menti keresztek, templomi Luther-rózsák születtek meg műhelyében.

Emellett Kondor Ferenc a könyvek szerelmese is. Alig múlik el nap, hogy ne olvasna kicsit. Hitvallása szerint nemcsak a kertnek, hanem az elmének is kell a gondoskodás, mert különben gyorsan elöregszik.

Olvasóink írták

 • 3. Bringás 2010. július 17. 13:56
  „Tisztelt Révfalusi-szúnyog!
  Fiam bejelentkezésével írok:
  Köszönöm, hogy reagált cikkemre. Telefonszámomat a telefonkönyvben megtalálja, ha meg szeretne látogatni hívjon!

  Tisztelettel: Kondor Ferenc”
 • 2. Révfalusi-szúnyog 2010. július 14. 19:44
  „Kondor uram!
  Meg lehet-e kendet látogatni a kertjében. Magam is szép kertet ápolok, régi kert a miénk, de azért kínai és egyéb távoli földrészekről való növénykék nincsenek benne. Adhatna kend egy-két tövet, bújtást, én meg adok érte cserébe, amit kér. Ki is fizetem, ha azt kívánja. Bort viszek, s az árnyékban megbeszéljük, amit kell.”
 • 1. anuvuk 2010. július 14. 19:17
  „"Aki fát ültet bízik a jövőbe"

  Madárvédelem - Természetvédelem”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják az árvízkárosultakat a győri egyetem oktatói

Összesen 2,3 millió forinttal támogatják Bőnyt és Mezőörsöt a győri Széchenyi István Egyetem oktatói. Tovább olvasom