Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Hallgatói önkormányzatuk is lesz az időseknek Győrben

A győri Nyugdíjasegyetem negyedik szemesztere februárban kezdődhet el úgy, hogy a tanórákon a nyugdíjasok is szerepet kapnak, az előadások után kérdéseket tehetnek fel az egyetemi oktatóknak és hallgatói önkormányzatot szervezhetnek.

A győri Nyugdíjasegyetem példáját megyénkben már több városban követték és az ország más részeiben is ezt tervezik. A Széchenyi István Egyetem, az újszerű kezdeményezés elindítója pedig már a negyedik szemeszter megszervezésére készül.

Eddigi tapasztalataik alapján jelentősen továbbfejlesztik a nyugdíjasoknak szóló előadás-sorozatot.

– Nemcsak az derült ki, hogy nagy az idősek igénye ismereteik bővítésére, hanem az is, hogy meglévő tudásuk, tapasztalataik hasznosíthatók és ebben szívesen közreműködnek. Ez egy aktív korosztály, még ha inaktívnak is nevezik a hivatalos meghatározás szerint – mondta el dr. Rechnitzer János, a Széchenyiegyetem rektorhelyettese és hozzátette: felmérésük szerint a nyugdíjas hallgatók zöme (60 százalék) 2000 és 2010 között ment nyugdíjba.

Modern, XXI. századi nyugdíjasok abból a szempontból is, hogy tartani szeretnék a lépést az informatika fejlesztésével és kíváncsiak hazánk világban elfoglalt szerepére, az ezt befolyásoló folyamatokra. A körükben végzett egyetemi statisztikából leszűrhető, hogy kevésnek tartják azt az információt, ami hozzájuk az őszkori helyes életmódról eljut.

Mindezek alapján a szervezők interaktívvá teszik a további tudományos igényű előadásokat, mert a hallgatók élvezik a játékokat, a teszteket, örülnek annak, ha a véleményükre kíváncsiak, ha bevonják őket a tanórai munkába. Az előadások után is kérdéseket tehetnek majd fel az egyetemi oktatóknak egy internetes felületen és itt az elhangzott témákat egymással megvitathatják. A hallgatói önkormányzat példájára pedig a nyugdíjas hallgatókból is kisebb önkéntes csoportot alakítanak ki, amely segítheti a rendezvények lebonyolítását, közvetítheti a nyugdíjas egyetemisták észrevételeit a szervezőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis béren is nagyok a terhek

A legtöbbet adózó nemzetek közé tartozunk Európában. Havi bruttó 275 ezer forintos jövedelemből… Tovább olvasom