Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hallgatói kiválóság, tehetséggondozás: országos fórum a győri Széchenyi István Egyetemen

A magyar egyetemek és főiskolák rangsorának megállapításakor ma már lényeges szempontként veszik figyelembe az intézményekben tanuló tehetséges diákok által elért eredményeket, a hallgatói kiválóságot.

A tudományos diákköri tevékenység (TDK) szerepének bővítésére a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozási Állandó Bizottságának támogatásával az Országos Tudományos Diákköri Tanács, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2012. október 26-án, pénteken és 27-én, szombaton /Hallgatói kiválóság - tehetséggondozás - TDK/ címmel kétnapos országos fórumot szervez a felsőoktatás legfontosabb képviselőinek jelenlétében.

A rendezvény házigazdája a győri Széchenyi István Egyetem.

A magyar egyetemek és főiskolák rangsorának megállapításakor ma már lényeges szempontként veszik figyelembe az intézményekben tanuló tehetséges diákok által elért eredményeket, a hallgatói kiválóságot.

A tehetséggondozási tevékenység a felsőoktatási intézmények megítélésnek fontos elemévé vált. Ebben a folyamatban kiemelkedő szerepet játszott és játszik ma is a magyar felsőoktatás Európában egyedülálló, hungarikumnak tekintett tehetséggondozási formája, a tudományos diákkör (TDK).

Az immár hat évtizedes múlttal rendelkező mozgalom a tanár-diák együttműködésen alapuló tudományos műhelyek kialakulásához kínál egyedülálló kereteket, és válik ezáltal a minőségi oktatás egyik pillérévé a piacosodó felsőoktatásban.

A konferencia két kiemelt témája: a kiváló tudományos diákkörösök nemzetközi mobilitása, valamint a közoktatásból a felsőoktatásba bekerülő tehetséges fiatalok folyamatos szakmai támogatása.

A győri konferencia résztvevőinek száma 250, amely mutatja a téma aktualitását és fontosságát. A regisztrált 30 diákkörös hallgató, 35 intézményi felső vezető, 129 intézményi TDK-vezető mellett sokan érdeklődő oktatóként jelentkeztek a programra.

Érdeklődésük és a tehetségek támogatása iránti elkötelezettségük az a tőke, amely meghatározó jelentőségű a jövő nemzedékek és rajtuk keresztül a társadalom egészének fejlődése szempontjából.

A konferencián előadóként szólal fel többek között Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, Németh Tamás akadémikus, az MTA főtitkára, Princzinger Péter az Oktatási Hivatal elnöke, Kaposi József az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Szendrő Péter egyetemi tanár, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

A tehetséges hallgatók és az őket támogató elkötelezett oktatók mindig keresik annak lehetőségét, hogy egymásra találjanak és segítsék egymás kibontakozását.

A feltételek változhatnak, a diák és a mester közti különleges együttműködés azonban évszázadok óta jelenti az egyén és a nemzet fejlődésének egyik legfontosabb alapkövét - olvasható a konferencia kiadványában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsidó szabadegyetem a győri zsinagógában

A zsidó szabadegyetem következő előadásai az előzetesen meghirdetett időponttól eltérően továbbra… Tovább olvasom