Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Halételek, a karácsonyi asztal díszei

Győr-Moson-Sopron - Ha hihetünk a dietetikusoknak meg a statisztikáknak, egész évben fejenként mindössze 2–3 kilogramm halat eszünk, ám az év legszebb ünnepén nem hiányozhat a terített asztalról a hagyományos karácsonyi étel. A hal böjti étek, a pikkely pedig a bőség, a gazdagság jelképe.

Az unióban az egy főre jutó halfogyasztás egész évben a magyar tízszerese, ám ilyenkor pótolunk valamicskét az egyik legegészségesebb étel fogyasztásából: az igazi „halroham" – pikkellyel, uszonnyal vagy éppen filézett változatban – igazán csak most kezdődik. A halfajták közül a ponty és a busa a legnépszerűbb: míg az előbbi szaftosabb, az utóbbi húsa szárazabb, de igazából a ponty alkalmas finom halászlé főzésére.

Körülnéztünk az üzletekben – aki most kel útra, bőséges választékot talál halfélékből. Ahány üzlet persze, annyiféle az ár, így aztán csak tájékozódásképpen az élő ponty fogyasztói ára 800–850 forint körül mozog, a legnagyobb hipermarket-áruházban 497 forintra „nyesték" le a kilónkénti árat. Népszerű a Prémium tengeri halfilé, kilónként 899, a tengeri sütőhalat pedig 669 forintért kínálják a Coop-boltokban. A Metro Áruházban a busa kilóját 528, a -szeletekét 648 forintért mérik. Az amurfilé 1222 forint. A győri vásárcsarnok halboltjában is többszörösére nő ilyenkor a forgalom, Skerlanitz Miklósné üzletvezető szerint az igazán nagy rohamra mától számítanak.

A győri vásárcsarnok halboltjában is többszörösére nő ilyenkor a forgalom, Skerlanitz Miklósné üzletvezető szerint az igazán nagy rohamra mától számítanak. Fotó: Krizsán Csaba


– Pontyban a pucolt törzs kilója 1285, a szeleté 1485 forintot kóstál – tájékoztatott a csarnok halboltjának üzletvezetője. – Élő busát 400-ért, törzset 620 forintért, a szeletet 660 forintért kínáljuk. A filé kilója 890 forintba kerül. Drágább a harcsa, de ilyentájt sokan elviszik kilóját 1998 forintért, a filét 3240-ért. Különlegesnek számít a vörös húsú afrikai harcsa 1900 forintért, a lazac pedig 3120 forintért kapható.

Rántott ponty majonézes burgonyával

Hogy némiképp kedvet is csináljunk a háziasszonyoknak, közre-
adunk egy halas receptet.

Hozzávalók: 8 db, egyenként kb. 20 dkg patkó alakú pontyszelet, só, őrölt bors. Bundázáshoz: 10 dkg liszt, 2 tojás, 6–8 ek. zsemlemorzsa. Sütéshez: étolaj.

Majonézes burgonyához: 8 db közepes, nem szétfővő burgonya vagy 1 kg kifliburgonya, 2 tojássárgája, 2 dl étolaj (nem olíva), fél citrom leszűrt leve vagy 2 ek. fehérbor, fél evőkanál mustár, 1 mokkáskanál cukor, 3 dl tejföl, 1 kicsi vöröshagyma (vagy póréhagyma), 1 cs. petrezselyemzöld.
A halat megmossuk, éles késsel a bőrét lefejtjük és a szeleteket besózzuk. A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában puhára főzzük. Ezután leszűrjük és hűlni hagyjuk. Amíg a burgonya fő, elkészítjük a majonézt. A tojássárgáját tálban simára keverjük, majd folyamatosan kevergetve az olajat szinte cseppenként hozzáadjuk. A citrom levével vagy a borral, fél mokkáskanál sóval, mustárral és cukorral pikánsra ízesítjük, majd a tejfölt is belekeverjük. A burgonyát meghámozzuk, 2–3 mm vastag karikákra szeleteljük. A hagymát lepucoljuk és a petrezselyemmel együtt nagyon finomra aprítjuk. Mindezeket a mártásba keverjük, hogy az ízek összeérjenek. A halszeleteket a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Közepesen forró olajban megsütjük, majd papírszalvétára szedjük. Melegen vagy hidegen, burgonyasalátával tálaljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több biztosító: sok kérdés

Győr-Moson-Sopron - A parlament döntése értelmében 2009-től több-biztosítós egészségügyi rendszer… Tovább olvasom