Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Hajtogatott világ Ménfőcsanakon - fotók

A ménfőcsanaki Bezerédj-kastély kiállítótermében látható origami kiállítás alkotói Laposáné Pintér Zsuzsanna és barátai, Somos Endre, Kasznár Katalin, Kocsis Vanda és Baranyai Dániel.

A Magyar Népmese Hete alkalmából elsősorban gyerekenek készült tárlat felsorakoztatja az origami különböző típusait. Papírból készített mesefigurák környezetét Pohárnikné Jolika és társai álmodták meg. A kiállítást megnyitotta Villányi Marianna, a Magyar Origami Kör elnöke.

Elmondta, hogy "a manapság divatos, viszont semmire nem használható, drága játékok tömege mosolyog ránk a játékboltok polcairól. Mintha azt sugallnák, hogy úgyis megveszetek, mert én kellek a gyerekeknek, hiszem már majdnem az egész osztály megkapott.

Hát nem mindenki csábítható el! Ma is vannak emberek, akik szeretik maguk készíteni ajándékaikat. A modern origami napjainkban valódi reneszánszát éli.

Az origami tanítása, oktatása nem véletlen, hanem tudatos és megfontolt tevékenység, ugyanis a papírhajtogatás nagyban fejleszti a térérzéket. A térérzék születésünkkor a legerősebb, majd idővel eltompul, ha nem fejlesztjük.

Ez a magyarázata annak, hogy a fiatal gyermekek könnyebben képesek egy figurát meghajtogatni, mint az idősebbek. Fontos tehát már az óvodákban, később az iskolában is oktatni az origamit, mert amellett, hogy a gyermeket elfoglalja, játszva fejleszti a térérzéküket és a vizuális készségeiket.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Sok embernek nehézséget jelent az origami elsajátítása, pontosan e vizuális készség hiánya miatt. Nehézségek még egy átlagos vizuális képességgel megáldott embernél is gyakran adódnak. Összességében elmondható, hogy az origami elsajátításában előnyt élveznek a fiatal gyermekek, mert ők ekkor a legfogékonyabbak a vizuális agytornával szemben, illetve statisztikailag a balkezesek, mivel a vizuális központ a jobbféltekében található.

Az origamira sokáig egyszerű játékként tekintettek, azonban az utóbbi időkben a tudomány is egyre intenzívebben alkalmazza, felismerve a benne rejlő lehetőségeket."

A megnyitón felléptek az intézmény furulyásai, Varga Zoltán citerakíséretével. Győri Kata népdalokat énekelt, Léb Eszter, a mesemondóverseny győztese, pedig mesélt a jelenlévőknek.
A Bezerédj-kastély könyvtárosai szeretettel várják a kiállítás megtekintésére a látogatókat! Felejtsék el mindennapi problémáinkat, gondjainkat, tekintsék meg a hajtogatott alkotásokat és merüljenek bele a mesék, a gyermekek világába! Érdemes elidőzni hosszabb ideig egy-egy papírcsoda előtt!

Kellemes szemlélődést és képzeletbeli utazást kívánunk minden vendégnek!

Lázárné Verebes Ilona, a kiállítás szervezője


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Ez a díj a kollégák visszajelzése felénk˝ - Interjú Járai Mátéval

A 2011-es Kisfaludy-díjasokat faggattuk az elismerésről, szerepekről és a legközelebbi premierről: a Hajmeresztőről. Tovább olvasom