Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Hajtogassuk meg Európát!

A megye intézményei, a gönyűi óvoda és a veszprémvarsányi iskola is a nyúli fiatalok mellé állt, akik vállalták, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pécsi origamifesztiváljára elkészítik az unió 27 országának címerét.

Százharmincezer háromszöget kell ehhez hajtogatni – segítséggel meg lehet csinálni. 

A nyúli origamis fiatalok legújabb vállalkozásáról már beszámoltunk: Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozatán belül nyáron rendezik meg a nemzetközi origamifesztivált – ezen pedig különleges produkcióval szeretnének kitűnni a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalok. Emberfeletti, amit vállaltak, ez már most látszik: napok óta kora estétől (a munka után) hajnalig (öt-hat óráig) hajtogatják azokat a kis papír háromszögeket, amelyekből összeállnak majd a címerek. Az origamifesztivál szervezői még ma sem hiszik igazán, hogy ez a kis társaság képes lesz erre a produkcióra, igaz, nem is látják, miként dolgoznak együtt a nyúliak.

Már korábban megírtuk, hogy a község a fiatalok mellé állt, de a cikk megjelenése után még nagyobb ˝földindulás˝ következett be: előbb az önkormányzat és a Nyúli Takarékszövetkezet kereste meg az origamisokat – mesélte Laposa Norbertné, a kis társaság felkent szóvivője. Segítséget kínáltak, hiszen a színes papírnak, amelyből hajtogatnak, ára van. Ez idáig a fiatalok szedték össze rá a pénzt, most úgy tűnik, hogy lesz ebben támogatójuk.

Együtt a csapat: A megyei intézmények képviselői a Bárczi-otthon diákjaival együtt tanultak meg hajtogatni, s együtt segítenek a nyúli fiataloknak. Fotó: Krizsán Csaba
Együtt a csapat: A megyei intézmények képviselői a Bárczi-otthon diákjaival együtt tanultak meg hajtogatni, s együtt segítenek a nyúli fiataloknak. Fotó: Krizsán Csaba

De kapnak egy másik segítséget is: Kara Ákos a megyei önkormányzat alelnökeként évek óta felügyeli a megyei fenntartásban lévő intézményeket. Felkérésére tegnap tizenkét intézmény (a szociális szférán át a gyermekvédelemig) egy-egy képviselője eljött a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézménybe – s mi mást csináltak, mint megtanulták a háromszög-hajtogatás rejtelmeit. Merthogy az alelnök felkérésére csatlakoztak az akcióhoz, s vállalták, hogy az intézményeiken belüli egy-egy fejlesztő foglalkozás témája az origami lesz.

Természetesen nem kell, hogy ők is ezerszámra gyártsák a háromszögeket, de bármennyit is vállalnak, azzal segítik az origamisokat.

Napok óta kora estétől (a munka után) hajnalig (öt-hat óráig) hajtogatják azokat a kis papír háromszögeket, amelyekből összeállnak majd a címerek.
Kara Ákos ezen felbuzdulva bejelentette azt is, hogy Laposa Norbertnéval közösen levelet írnak a megye települési iskoláinak, s arra biztatják őket, csatlakozzanak az akcióhoz. Az origamisok vállalták, ha valamelyik iskola úgy dönt, hogy mondjuk egy rajz- vagy technikaórán a gyerekek megtanulnak hajtogatni, akkor ők elmennek, és bemutatják nekik az egyébként nem bonyolult lépéseket. Tudni kell azonban, hogy még a színek árnyalata sem mindegy – a pécsi rendezők azt kérték, hogy ha lehet, akkor egységes legyen a piros, a sárga vagy a zöld szín a címerekben. Ezért erre külön is figyelnek a nyúliak. ˝Óriási erőt ad nekünk a sok visszajelzés, a falu után most már a megye is mögöttünk áll. Tudjuk, hogy nagyon nagy fába vágtuk a fejszénket, de hisszük, hogy Pécsett emlegetni fogják a nevünket, s természetesen a községet, amelyet képviselünk majd a nemzetközi fesztiválon.˝

(Aki civilként szeretne csatlakozni a hajtogatós akcióhoz, papírral vagy a két keze munkájával segítené a fiatalokat, jelentkezhet Laposa Norbertnénál: 06-20/2910-332.)

Olvasóink írták

 • 3. SPS 2010. január 20. 19:47
  „Nagyszerű ötlet!
  Gratulálok az ötletgazdának -és természetesen a megvalósításban résztvevőknek!

  Kár, hogy a politika ide is betette a lábát.”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 20. 18:33
  „No Comment!”
 • 1. másnap_os 2010. január 20. 11:10
  „HOBBIT”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mumifikálódott holttest Győrben

Albérlője részben már mumifikálódott holttestére talált a főbérlő Győrben kedden délelőtt. Az 50 éves férfi legalább öt hete halott lehet, a macskája tetemét az ágy mellett találták meg. Tovább olvasom