Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Hajszállal, de ismét sikerült az iskolamentés

Tápszentmiklós - Hétfőn a parlament 51 és fél százalékkal elfogadta, hogy csak a 2009. január elseje után létrehozott intézmény-fenntartói társulásoknál írja elő: a nyolc általános iskolai osztálynak egy épületben kell működnie, különben nem jár a kiegészítő normatív támogatás. Ez a tápszentmiklósi polgármester érdeme is.
Szombaton írtuk meg, hogy Kovács József tápszentmiklósi polgármester másodszor is iskolamentő akcióba fogott. Minderre azért volt szükség, mert a költségvetési törvénybe olyan kitételt tettek volna bele, ami miatt a négy település (Tápszentmiklós, Tarjánpuszta, Győrasszonyfa és Lázi) által – igaz, külön alsó és felső tagozattal – működtetett általános iskola nem kapná meg a normatív támogatást. Tápszentmiklós pedig éppen ezért vitte végbe első sikeres és azóta híressé vált iskolamentő akcióját: 2007-ben nagycsaládosokat költöztetett a faluba, s ezekkel a gyerekekkel biztosítani tudta a kötelező osztálylétszámokat. Olyannyira jól sikerült az akció, hogy jelenleg 208 diákot tud felmutatni, ami egy ekkora településnél korántsem megszokott.

Az sem szokványos, hogy egy kisközségi település polgármestere tudjon parlamenti döntéseket ilyen szinten befolyásolni. Igaz, nem is volt könnyű menet: helyben mindkét politikai oldalról talált támogatókat Papp József szocialista országgyűlési képviselő és Kara Ákos fideszes megyei alelnök személyében. De első körben az Országgyűlés bizottságaihoz benyújtott módosítók nem kaptak többséget. A bizottságok ugyanis eleinte megosztottan támogatták a javaslatot, hogy társulási fenntartás esetében a nyolc évfolyamnak csak 2009-től kelljen egy székhelyen (egy épületben) működnie. A kedvező fordulat – nyilvánvalóan már a politikai lobbinak is köszönhetően – az utolsó előtti pillanatban következett be: előbb az oktatási bizottság, majd a kormány is nevére vette a javaslatot. Így került a képviselők elé.

Hétfőn az Országházban Havasiné Orbán Máriánál is jobban izgult Kovács József, aki a helyszínen követte a véget nem érő szavazásdömpinget, hogy lássa: sikerül-e az akciója, amit ezúttal is ő indított el.

Bár simábbnak ígérkezett az ügy, de végül csak hajszállal csúszott át a módosítás a T. Házban.

Így viszont nem vesznek el 27 millió forintot a településétől. Számokban ez azt jelenti, hogy az akkor szavazó 375 képviselőből 193-an mondtak igent a végül a kormány neve alatt futó módosítási javaslatra; 154-en tartózkodtak, 28-an pedig nemmel szavaztak.

Egy nappal később a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tantestülete levélben mondott köszönetet Kovács Józsefnek: „Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos következményektől mentette meg kollektívánkat a december 8-án végül jóvá hagyott módosítás. Helytállását köszönjük."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megnyitották a Bajcsy-Zsilinszky utat

Győr - Véget ért a Bajcsy-Zsilinszky útnak a csatorna- és ivóvízvezeték-csere utáni… Tovább olvasom