Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Hajózási gondok a Mosoni-Dunán

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára (27. rész).
„A bősi üggyel foglalkozó tényfeltáró albizottság azt kívánja feltárni, hogy az előző kormánydelegáció miért vállalta el előzetesen a keretmegállapodás-tervezetben a nagymarosi vagy pilismaróti vízi erőmű felépítését." (Kisalföld, 1999. május 21.)

„Csak sajnálatos félreértés folytán utasíthatta el nyilatkozatában Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a szigetközi Duna-szakasz újrakanyargósításának tervét – tartalmazza a Duna Kör állásfoglalása." (Kisalföld, 1999. szeptember 20.)

„A Mosoni-Duna elméletileg ma is hajózható a Nagy-Duna-torkolat és a Győr közötti szakaszon. Kisvizes időszakokban azonban sok helyen átgázolható a meder, vagyis nemcsak a hajózáshoz, hanem a kishajóforgalomhoz sincs elegendő víz a Mosoni-Dunában. Balogh József polgármester szerint a város hosszú távú elképzeléseiben már kidolgozott tervként szereplő műtárgy garancia lenne a kishajóforgalom fellendülésére." (Kisalföld, 1999. október 16.)

„Székely László dunai kormánybiztos elmondta: gazdasági számítások is igazolják, hogy Magyarországnak a közeljövőben nincs szüksége a bősi erőműben termelt energiára, s hazánk kész tárgyalni a bősi erőműrendszerben meglévő tulajdoni hányadának megszüntetéséről. Követelhetjük viszont az erőműnél az így megspórolt vízmennyiség átadását is, a kötelezőn felüli többletként." (Kisalföld, 1999. november 13.)

A megyei közgyűlés frakciói június 10-én létrehozták a szigetközi rehabilitációra kifizetett szakértői díjakat vizsgáló bizottságot, mely ez idáig egyszer sem ülésezett." (Kisalföld, 1999., november 25.)

„A mentett oldali vízpótlás mellett a hullámtéren is egyre több kiszáradt mellékágat sikerült rákötnünk a vízpótló rendszerre a megnyíló központi forrásoknak köszönhetően – mondta Kertész József vízügyi szakaszmérnök." (Kisalföld, 1999. december 10.)

„Legalább egymilliárd forint kellene a Szigetköz teljes tájrehabilitációjára. Ehhez viszont új országgyűlési határozatra van szükség. Ennek sarokpontjai már megvannak, az érintettekkel persze egyeztetni kell, de jövőre átmehet az Országgyűlésen a javaslat, s akkor folytatható, sőt, kiszélesíthető lesz a szigetközi tájrehabilitációs program – jelentette ki Pap János országgyűlési képviselő." (Kisalföld, 2000. június 9.)
(Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víz a jövő záloga

Geszti Péter sokat dolgozik azon, hogy a köz számára fontos információk eljussanak az emberekhez.… Tovább olvasom