Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hajókat, embereket mentettek a vízi rendőrök

Duna - Egy héten belül kétszer mentettek a Nagy-Dunán irányíthatatlanná vált kishajókat a bennük ülőkkel együtt a júniusban átadott hajón járőröző vízi rendőrök. Legutóbb két felnőttel és két gyerekkel sodródott el egy jármű.
A Kisalföld június 28-án számolt be arról, hogy a rendőrség vízre bocsátotta felújított, 6,5 méter hosszú, 140 lóerős hajóját. A csekély merülésű, korszerű vízi járművel főként a Nagy-Dunán látnak el határrendészeti feladatokat a Győri Rendőrkapitányság vízi rendészeti járőrei. A hajóra nagy szükség volt, miután a Győr és környéki Duna-szakaszokra a BRFK komáromi vízi rendészeti őrsének hajói és járőrei jártak át szolgálatba.

A hajó és személyzete – Dely Tibor törzszászlós, a győri kapitányság, Farkas József zászlós, a BRFK komáromi rendőrőrsének járőre – csütörtökön a Mosoni-Dunán teljesített szolgálatot, amikor az ügyelet a Nagy-Dunára riasztotta a párost. Ott a vámosszabadi híd alatt egy magyar kisgéphajó vált irányíthatatlanná, mert leállt a motorja. Vezetője hiába dobta ki a horgonyt, a víz jó két kilométert vitte magával a járművet a benne ülő két felnőttel és két gyerekkel. Időközben átsodródtak a folyó szlovák oldalára, egy kövezett partoldalra.
– Melléjük érve a nőt és a két gyereket átvettük a rendőrhajóra, a kollégám pedig átszállt a vezetőhöz, hogy segítsen neki. Egymás mellé kötöttük a két gépet, s a hajózható útra vontattuk az üzemképtelen járművet, onnét pedig már vontatva húztuk be a Győr–Gönyű kikötőbe – emlékezett Dely Tibor.

A győri kapitányság járőrhajóját június 27-én Legát István és Dely Tibor törzszászlósok vették át, azóta többször mentettek bajbajutottakat a járművel. Fotó: H. B. E.
A győri kapitányság járőrhajóját június 27-én Legát István és Dely Tibor törzszászlósok vették át, azóta többször mentettek bajbajutottakat a járművel. Fotó: H. B. E.

A zászlós elmondta: négy nappal korábban egy német házaspár hajóját vontatták ki a kikötőbe.

– A pár vasárnap a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna torkolatánál küzdött a sodrással, mert leállt a hajójuk motorja s hiába dobtak ki három horgonyt. A víz vitte, forgatta őket. Akkor Legát István törzszászlós is velünk volt, hárman járőröztünk a hétvégén. Egy órába telt, míg a gönyűi kikötőbe vontattuk őket a miénknél kétszer nagyobb hajójukkal – mondta el Dely Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a rablót

Győr - A Győri Rendőrkapitányság keresi a képen látható férfit, aki Tovább olvasom