Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Hajnali akció hétszáz - milliós áfacsalásért

Az ország 4 régiójában, 25 helyszínen hajtottak végre összehangolt akciót a NAV munkatársai a győri bűnügyi igazgatóság koordinálásával kedd hajnalban, s fogtak el 9 embert mintegy 700 millió forint költségvetési csalás gyanújával.

Összehangolt akciót hajtottak végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai, a NAV Bevetési Főigazgatóság járőrei és a Merkúr egység kommandósai kedd hajnalban.

A Kiskőrösnél elfogott gyanúsítottat a NAV Merkúr egységének kommandósai hozták Győrbe. Fotó: T. Gy.
A Kiskőrösnél elfogott gyanúsítottat a NAV Merkúr egységének kommandósai hozták Győrbe. Fotó: T. Gy.

Az előkészítő munkában a pénzügyi nyomozók együttműködtek a NAV Vas Megyei Adóigazgatóságának revizoraival. Az eredmény: az ország 4 régiójában, 25 helyszínen egy időben kezdődött akcióban elfogtak 9 gyanúsítottat, s több helyszínen tartottak házkutatást a pénzügyőrök.

Az akciót megelőzően Csiszár Csaba alezredes, igazgató tartott eligazítást. Lapunk munkatársa a felderítési osztályvezetővel, Megyeri András századossal Győr belvárosába indult.

A megadott címen pontban 6 órakor a bevetési főigazgatóság járőrei felszólították a "célszemélyt", B. Mátyást, hogy nyisson ajtót, feltartott kézzel, fegyvertelenül jöjjön ki. Ez az utasítás szerint megtörtént, s már a lépcsőházban bilincs került a férfi kezére.

Az elfogással párhuzamosan szabadhegyi házánál elfogták S. Róbertet, a gyanú szerint a bűnszervezet első emberét. A szervezet legálisan működő cége gyárvárosi üzemének – melynek ügyvezetőjét, K. Krisztiánt Győr nádorvárosi kerületében fogták el – irodájában házkutatást tartottak a pénzügyi nyomozók, s iratokat, számlákat ellenőriztek s foglaltak le.

– Sikerült felderíteni egy hierarchikusan működő bűnszervezetet, amely a gyanú szerint azzal foglalkozott, hogy villamosipari termékek körbeszámlázásával csökkentették a nyereségüket különböző jól prosperáló cégek.

Ezáltal hétszázmillió forint általános forgalmiadó-hiány keletkezett a költségvetésben. Így az elkövetőket különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással gyanúsítjuk. Mivel mindezt adataink szerint bűnszervezetben követték el, ezért a büntetési tétel akár a húsz évet is elérheti – mondta az akció után Csiszár Csaba.

Míg az igazgatóval beszélgettünk, megérkeztek az igazgatóságra a Merkúr egység kommandósai is, akik a Kiskőrösnél elfogott gyanúsítottat szállították Győrbe.

Az alezredes elmondta, az akcióban a NAV 90 munkatársa vett részt, 21 bankszámlát zároltak, több nagy értékű autót lefoglaltak. A kilenc gyanúsított közül hatot Győrben, egyet Kiskőrösön, kettőt Sümegen fogtak el. Mindegyikük előzetes fogva tartását kezdeményezte az igazgatóság. Egy gyanúsított, akit nem vettek őrizetbe, önként jelentkezett.

A gyanúsítottak elkövetési módszere a már "megszokott" volt, Szlovákiában vásároltak árut, ott nem fizették meg az áfát, majd két-három magyarországi – fiktív – cégen keresztül Romániába "adták el", akkor már visszaigényelve az áfát.

Közben az áru nem mozgott. A nyomozás eddigi adatai szerint megállapított 700 millió forintos érték az ügy további vizsgálata során még emelkedhet.

Olvasóink írták

  • 1. alekínyó 2012. március 09. 11:06
    „Mivel mindezt adataink szerint bűnszervezetben követték el, ezért a büntetési tétel akár a húsz évet is elérheti - mondta az akció után Csiszár Csaba.
    Ez jól hangzik! Szerintem a 9 gyanúsított büntetése sem fogja elérni a 20 évet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyers Bogi a Quimby legszebb dalát is elénekelte a Petz-kórház kis betegeinek - videó

A 15 éves Nyers Boglárka a győri Petz-kórház gyerekosztályán három dalt adott elő a kis betegeknek.… Tovább olvasom