Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hajléktalanokat szállított az élményvonat

Győr - Kivételes élményben lehetett részük azoknak a hajléktalanoknak, akikért a likócsi Segítőházig s vissza is gördült a városnéző kisvonat. A zömében rokkant, segédeszközzel közlekedő lakók közül többen évek óta nem látták a belvárost, így örömmel fedezték fel az új épületeket és csomópontokat.
Geröly Lajos másfél éve a likócsi bázisról alig mozdult ki – ha tette is, jobbára segítséggel. Súlyos cukorbetegsége miatt mindkét lábát amputálni kellett, így érthető volt az 55 éves, szimpatikus férfi kívánsága: moccanni, menni valahova.

– Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar teljesül a kívánságom – sorolta mosolyogva a városnéző kisvonat Széchenyi téri megállójában. – Jó érzés így, egy csoportban nézelődni, rácsodálkozni a belváros szép épületeire, fagyizni, beszélgetni. Huszonhat éve elváltam, a fiam az osztrákoknál él, nekem az otthon egyenlő a likócsi intézménnyel, szóval megbékéltem a sorsommal.

A kisvonat a likócsi idősotthonból hozta be azokat az idős, beteg hajléktalanokat, akik közül többen évek óta nem látták a belvárost. Fotó: Krizsán Csaba 0831-4609
A kisvonat a likócsi idősotthonból hozta be azokat az idős, beteg hajléktalanokat, akik közül többen évek óta nem látták a belvárost. Fotó: Krizsán Csaba 0831-4609


A 76 éves Kolonits Béla tizennégy éve családi okok miatt került vert helyzetbe, kórházi portásként sokan ismerik Győrben. Mióta megnyílt az idősotthon, ő is ott kapott fedelet a feje fölé. Az élményt nem hagyta volna ki, szívesen csatlakozott a kirándulókhoz. Prikler Ferencné gondozó ötödmagával üdítőkkel, elsősegélycsomaggal készült a programra, s elárulta, többen szabadnapjukon vagy szabadságról jöttek be, hogy segítsenek.

Szemenyei Beáta, az idősotthon részlegvezetője elmondta, az előzetes tájékozódás szerint több lakó – tartós betegség, végtaghiány miatt – évek óta nem jutott el a kórházon vagy az orvoson kívül jóformán sehova, így nekik mindenképpen nagy kalandot jelentett a vonatozás. Több mint harmincan csatlakoztak a városnézéshez, amelynek kellemes hangulatát, a látottakat várhatóan napokig emlegetik majd az otthonlakók.

(Kis intermezzót jelentett a kirándulók és az utcán élő hajléktalanok találkozása a vonat pihenőidejében. A pakkal érkezők és a kisvonatban ülők látható örömmel üdvözölték egymást, s legfeljebb a ruhák tisztasága árulkodott arról, ki él otthonban s kinek jutott az utca.)

Bolla József, a kisvonat vezetője még nem vitt hajléktalancsoportot, de szívesen vállalta a háztól házig történő fuvarozást. Tette ezt jó szívvel, olyan kedvezménnyel, amit csak ő adhatott.

Olvasóink írták

 • 11. Evaa 2008. július 30. 12:37
  „Hozzászólók!
  Sajnálom, hogy elítélítek az olyan embereket akik IDŐ OTTHONBAN nem pedig az utcán élnek!
  Ennyi!
  3: Ha annyira pénz szűkében vagy miért az internetre költöd?”
 • 10. Robusto 2008. július 30. 11:48
  „Na, megint előjött egy-két tajparaszt! Hát miért nem megy dolgozni (főleg, akinek egy lába sincs)?! Minek ezeknek városnézés? Nem kéne mindjárt tarkón lőni őket? Ezért van az, hogy a magyarokat nem kell őrizni a pokolban! Ha valaki ki akarna mászni az üstből, a többi úgyis visszahúzza!”
 • 9. colomano 2008. július 30. 08:37
  „Akinek inge vegye magára: egyszerűen buták vagytok...”
 • 8. orgona 2008. július 30. 06:31
  „KUTYKURZTTY! Senkinek nem kivanom azt a sorsot,meg maganak sem,a hozzaszolasa miatt!Elöször is vegye elö kis eszet mielött valamit is fogalmazna!A sors kiszamithatatlan!”
 • 7. kutykurutty 2008. július 30. 02:18
  „Kurva jó. Remélem hogy a szutykot letakarítják az ülésről maguk után... Mert gondolom a gatyájukat nem hetente mossák. Amúgy szerintem is inkább kenyeret kéne nekik adni, mint Disneyland-et, ha már tényleg segíteni akarunk nekik.”
 • 6. kajlajakab 2008. július 29. 20:43
  „Kedves Hozzászóló Társak, idős, beteg és életükben bizony hogy dolgozó emberekről van szó. Azokról, akik lakásmaffia, válás és egyéb okok miatt kerültek az utcára. Ha jól belegondolunk, bármelyikünkkel megeshet. Elég egy válás, munkahely elvesztése. És azután..?
  Feltétlenül le kell írni ezeket az embereket? Empátia, kis megértés nincs a könnyen ítélkezőkben? Inkább azon kellen elgondolkodni, miként tudnánk segíteni együtt, s hogy kevesebb ember kerüljön ebbe a helyzetbe. Megjegyzem: két gyermekemet nevelem egyedül. Tartásdíj nélkül. T. 3-as hozzászóló, - tartásdíj nélkül. Mégsem vetem meg a hajléktalanokat, sőt: ha két szelet kenyerem van, odaadom az egyiket nekik, s a gyermekeimet is erre tanítom.”
 • 5. c1 2008. július 29. 19:32
  „3
  Ez durva Részedröl!!!”
 • 4. miracle 2008. július 29. 17:19
  „jasper
  Elolvastad az első bekezdést is?”
 • 3. jasper 2008. július 29. 16:11
  „Menjen el dolgozni, majd akkor nem lessz hajléktalan.Mindenki gondolkodhatna így is.2gyereket neveltem fel,egy árva fillér gyerektartást nem kaptam,nekem is fent kellett maradnom.50fokos fóliába dolgozom,hogy fizessem a kölcsönt,a lányok apja valahol GYőrbe lébecül netán még én fizessem a szórakozását,menjenek el dolgozni,nekem sem leányálom!!!!!!!!!!!!MIÉRT KERÜL ILYEN HELYZETBE VALAKI,?aki normálisan gondolkodik az biztos nem.”
 • 2. zgzght 2008. július 29. 16:10
  „Egy kis bornak jobban örültek volna...”
 • 1. Virgács 2008. július 29. 14:09
  „Örül a lelkem, hogy vannak még önzetlen emberek, akik másoknak is igyekeznek örömet szerezni.Bár csak többen lennénk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bármi okozhatta a bútorgyári tüzet

Győr - Nem tudják, mi okozta a tüzet a győri Cardo gyár raktárépületében. A lángok július 20-án késő… Tovább olvasom