Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Hajléktalanellátás csökkenő normákkal

A téli időszakban teljes kihasználtsággal működött a likócsi hajléktalanszálló. A közeljövőben 24 órás egészségügyi centrum kialakítását tervezik.

Szokásos, minden veszteség nélküli télnek ítélte a végéhez közeledő szezont a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője. Sütő Csaba elmondta, hogy az elmúlt hónapokban teljes kihasználtsággal működött a likócsi hajléktalanszálló, vagyis szinte minden nap mind a 330 hely foglalt volt.

– Ezt mi azért könyveljük el sikernek, mert több vidéki városból hallom a kollégák panaszát, hogy a hajléktalanok nem akarnak bemenni a szállóra. Hogy nálunk ez másként alakult, az az utcai szociális munka eredménye, ami hat munkatársunk szinte állandó utcai szolgálatát jelenti.

Több száz társával együtt Edvy Lajos is a likócsi hajléktalanszállón töltötte a telet. Fotó: Krizsán Csaba
Több száz társával együtt Edvy Lajos is a likócsi hajléktalanszállón töltötte a telet. Fotó: Krizsán Csaba

Ilyenkor, tél végén szokott beindulni egy elhalálozási hullám a legyengült, idősebb hajléktalanoknál - mondta Sütő Csaba.
Ennek, illetve a néhány hónapja hatékonyan működő telefonos diszpécserszolgálatunknak köszönhető az, hogy az idei télen eddig semmi dráma nem történt az utcán, nem vesztettünk egy embert sem. Mivel még nincs vége a szezonnak, így teljesen nyugodtak nem lehetünk, sőt, ilyenkor, tél végén szokott beindulni egy elhalálozási hullám a legyengült, idősebb hajléktalanoknál – hangsúlyozta Sütő Csaba. – Ha a helyzetet számokban nézzük, akkor az átmeneti elhelyezésben több mint százötven hajléktalan fordult meg, az utcán közel kétszáz hajlék nélkül maradottat mértünk fel. Természetesen mindig akadnak rejtőzködők is, akiket nem sikerül ˝becserkészni˝. Felmérésünk szerint tavaly több mint nyolcvanan váltak hajléktalanná egy éven belül. Egyelőre úgy tűnik, hogy a válság még nem érte el ezt a szociális területet, vagyis a korábbi évekhez képest még nem nőtt a számuk, de hamarosan jelentkezni fog a mélypont hatása, és azok, akik a válság miatt veszítették el munkahelyüket, otthonukat, egzisztenciájukat, minden bizonnyal előbb-utóbb nálunk, a Segítőházban kötnek ki.

Sütő Csaba, a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője elmondta: mindig komoly gondot jelent a lábadozó hajléktalanok ellátása, hiszen a likócsi intézmény nem rendelkezik a kórházakhoz hasonló egészségügyi ellátó lehetőséggel.

– Nekünk nincsenek olyan betegszobáink, ahol a rászorulókat hosszú távon el tudnánk helyezni, ezért reményeink szerint a város támogatásával megvalósulhat az a huszonnégy órás egészségügyi centrum, amelynek fenntartója a Segítőház Alapítvány lesz.

Eredményeink ellenére aggodalommal tölt el, hogy jelentősen csökkentek forrásaink, a normatívák. Ha jövőre ebből elvesznek, akkor csak szolgáltatások elhagyásával tudjuk működtetni a rendszert – említette Sütő Csaba.

Olvasóink írták

 • 5. pityesz 2010. március 17. 08:45
  „Husz éves gyerekek a kukákat turkálják ,szégyen.-”
 • 4. pityesz 2010. március 17. 06:02
  „Addig jó még tudjuk mit csinálnak ? Hányan vannak?Nem éheznek nem fáznak ?Meg legyen nekünk is helyünk......
  tehát helyet kellene nekünk is csinálni. Olyan nyomor lesz,mint a 1920 években./dédi mesélte /.Már járnak a
  Végrehajtok.”
 • 3. obama 2010. március 16. 16:53
  „nagyon szep dolog hogy segitik oket de sajnos sok ember ugy monnd belejuk rug de hogy miert azt nem tudni.”
 • 2. szocdem 2010. március 16. 13:49
  „Sajnos a neoliberáli MSZP politika egyik alapeleme, hogy az államnak nem kell segíteni a polgárain - azokért semmiylen felelősséget nem kell vállalni.

  Mivel egy új - szintén neoliberális- kormány kerül hatalomra, amelyiknek Kósa lajo nevű prominense 1990-ben épp ennek a tételnek a hangoztatásával lett a Fidesz országgyűlési képviselője, és saját bevallása szerint polgármesterként ma is mindent megtesz, hogy elüzze a hajléktalanokat a városából (Debrecen) ez az embertelen, és etikátlan hozzá állás a hajléktalan kérdéshez tovább fog rosszabbodni.

  Sütő Úrnak sok sikert, és kitartást kívánok - nem irigylem azért a két évért, ami a Fidesz uralom alatt vár majd rá..”
 • 1. Jandex 2010. március 16. 13:18
  „Őszinte elismerésem a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat Minden munkatársának!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicc vagy düh áldozatai úton-útfélen

Összehajtott, telematricázott, átfirkált táblák, lefűrészelt láncok – viccből vagy dühből… Tovább olvasom