Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Hadüzenet a belvíznek Sokorópátkán

A napokban adták át Sokorópátka uniós támogatással épült, több kilométeres belvízelvezető rendszerét.

A 170 millió forintos beruházástól a helybeliek azt remélik, hogy többé nem zúdulhat a falura olyan sártenger, mint 14 évvel ezelőtt.

Az elmúlt közel másfél évtizedben komoly gondot okoztak a nagy esők Sokorópátkán, ilyenkor a dombról hirtelen lezúduló csapadék, iszap és hordalék elöntötte az érintett utcák kiskertjeit, a házak pincéit, károkat okozott az utakban is.

A megoldást jelentő, határidőre elkészült belvízelvezető rendszer napokban rendezett átadási ünnepségén Mecséri Lajos polgármester a község történetének legnagyobb káreseményeként 1996 júniusát idézte fel. Akkor ugyanis a kéthetes rendületlen esőzés után az özönvízszerű csapadék fél óra alatt sártengerré változtatta a falut.

A kár elhárítására hárommillió forintot kaptak a központi költségvetésből. A rendbetétel után megmaradt összegből elkészíttették Sokorópátka csapadékvíz-elvezetési tervét, majd a megyei területfejlesztési tanács támogatásával, illetve az elsők között sikeresen pályázott uniós forrással megvalósították azt a 170 millió forintos beruházást, amitől azt remélik, hogy többet nem ismétlődnek meg a 14 évvel ezelőtti események.

Mecséri Lajos megemlítette, hogy az önkormányzat a vízelvezetés hozadékaként a nagyon keskeny Öreg utcát fedett csatornás megoldással megszélesíttette, a beton alácsövezéssel pedig hasznos közterületeket (például temető melletti parkoló) hozott létre.

Az átadási ünnepségen megjelent Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is, aki hangsúlyozta: egy település számára fontos például egy iskola, közösségi ház teljes felújítása, de a sokorópátkaiak életében legalább ennyire szükséges és jelentős esemény a védelmüket jelentő belvízelvezető rendszer megépülte.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. szeptember 20. 11:53
    „Az utcák meg hullán vannak aszfaltügyileg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 11. emlékére futottak a tűzoltók

Kiskunfélegyháza tűzoltósága 9. alkalommal rendezte meg a maratoni emlékfutást a 2001. szeptember… Tovább olvasom