Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Hadjárat a szúnyoginvázió ellen

Győr - Múlt pénteken már irtották a szúnyogokat Győrben. Munkatársunk repülőre szállt, hogy „ellenőrizze", a Komszol hogyan gyéríti a vérszívókat.

A Komszol a Holt-Marcal, a Holt-Rábca árterében, Pinnyéden, a Püspökerdő pinnyédi részén, a Bácsai-csatornánál, a Likócsi-tó és ártere mentén összesen száz hektáron végezte múlt pénteken a légi biológiai szúnyoglárva-gyérítést. Célirányosan a vizes élőhelyek, árterek környezetében.

– Hatékonyabb az előzőekben említett irtás, mert ilyenkor kizárólag a szúnyoglárvát pusztítja el a bacilus. A kémiai permetezésnél pici cseppeket hozunk létre, amiből egy ködfelhő alakul. Ez a módszer a repülő szúnyogtömegeket pusztítja el – tudtuk meg a bőnyi repülőtér tulajdonosától, Kóbori Bélától.

Mi is kíváncsiak voltunk egy ilyen attrakcióra és a pilótával együtt felszálltunk a repülőgépre pénteken délelőtt. Meg kell hagyni, az élmény magért beszélt, a hirtelen manőverezések (a vegyszerpermetet 15–30 méteres magasságból kell kiszórni) fokozták az olykor fel és le mozgó (gyomor)hangulatot. A félreértések elkerülése végett: a repülőgép akkor emelkedett föl, amikor annak tényleg kellett és akkor szállt alacsonyan, amikor a vegyszert szórta.

– A gyérítési program végrehajtása költséges beavatkozás, de mindent megteszünk, hogy számukat tekintve elviselhető szinten tartsuk a szúnyogokat – mondja Nagy Csaba, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szóvivője, akik a céggel és szerződött partnereikkel együtt a város egész területén folyamatosan mérik a csípésszámot. S ha ez óránként eléri a hatvanat, akkor indulhat az újabb „szúnyogháború".
– Az irtások száma függ a vizektől és a csapadékmennyiségtől is. A korábbi években volt, hogy 30–35-ször irtottunk egy szezonban, azonban tavaly körülbelül ötször kellett permeteztetnünk – hangsúlyozta
A munkát a vegyszer egyszeri betöltésétől a kijutásig ellenőrzik, a permetszer évről évre változatlan: emberre ártalmatlan, vízzel is könnyen lemosható hatóanyag.

A következő légi biológiai szúnyoglárva-gyérítés egy hét múlva lesz aktuális, mintegy 100 hektár nagyságú területen.

Olvasóink írták

  • 1. voodoo 2008. május 20. 05:21
    „Szerintem csak felzavarják, aztán meg kergetik őket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizsgák után irány az EB!

Győr - A három hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon száz magyar önkéntes orvos,… Tovább olvasom