Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hadieszközöket rejthet a föld

Hadi eszközöket, vegyszeres kannákat, veszélyes háztartási hulladékot rejthet a föld Győr-Szabadhegyen.

Használt hadi eszközöket, olajoshordókat, vegyszeres kannákat, veszélyes háztartási hulladékot rejthet a föld Győr-Szabadhegyen, az egykori szovjet laktanya területén, ahová a közeljövőben bevásárlóközpont és lakótelep épül – állítja Kalas György, a Reflex Környezetvédő Egyesület jogásza. Az új tuladonos szerint az önkormányzat arról tájékoztatta, hogy a terület környezetileg alkalmas az építkezésre.

Majd tizenöt évvel ezelőtt Kalas György, a Reflex egyik alapítója nem akármilyen vállalkozásba kezdett. Fényképezőgéppel kék munkásköpenye alatt guberálónak adta ki magát. Előbb a Vasvári Pál úti, majd a győr-szabadhegyi szovjet laktanya területén dokumentálta a „felszabadítók" kivonulását, azt, hogy mit hordanak és dózerolnak bele a földbe.

1990 nyarán

„ Kilencven nyarán, mikor megszűnt Győrben is a szovjet objektumok fegyveres őrzése, a Frigyesből és a Vasvári Pál utcából is a győr-szabadhegyi laktanya mögé hordták hulladékaikat. Előtte kiemelték azt a hat vagy nyolc hatalmas tartályt, amelyekből évtizedekig, nem éppen környezetkímélő módon pumpálták át a harckocsikba az üzemanyagot. Ennek az lett az eredménye, hogy másfél méter mélységig olaj szivárgott szét a földben" – állítja a környezetvédő.
Kalas György felidézte, hogy a tartályok helyén tátongó gödröket töltötték be többek között elhasznált hadászati eszközeikkel, később újabb „rétegként" – teherautószám – mindenféle vegyszeres kannákat, olajoshordókat szállítottak oda.

„Hogy éjjelente mit hordtak, azt nem tudom, azt viszont láttam és fotóztam is, hogy nappal az összes holmit meggyújtották, ami irdatlan sűrű, fekete füsttel lepte be a környéket. Aztán később mindenféle háztartási hulladékot hoztak a szovjetek a laktanyákból, például alkatrészekre szedett háztartási gépeket, szétvert bútorokat, illetve óriási mennyiségű beazonosíthatatlan veszélyes anyagot, így többek között elemeket. Ezt már nem tudták vagy nem akarták meggyújtani, hanem betemették és simára dózerolták a területet" – nyilatkozta lapunknak a Reflex jogásza. „Egy alkalommal Szabadhegyre hívtam a sajtót, a tévét, és elmondtam, hogy milyen aggasztó környezetszennyezés történik a »szovjet felségterületen«. Erre a Déli Hadseregcsoport kivonulását vezénylő Annus altábornagy meg Burlakov vezérezredes parancsban tiltotta le a szabadhegyihez hasonló »hulladékártalmatlanítást«. Én pedig kaptam egy jóindulatú tanácsot, mégpedig Igortól, a kazah kiskatonától, aki a szovjet kapcsolatom volt »guberálás« közben. P figyelmeztetett, hogy többet ne mutatkozzak a laktanyához közeli területen, mert figyelnek, és még bajom lehet belőle. Hogy a figyelés náluk pontosan mit jelentett, azt nem tudtam, de voltak elképzeléseim, ezért aztán megelégedtem azzal, amit addig fotóztam."

Tizenöt éves képek

Kalas György a Kisalföldnek elmondta: tizenöt évvel ezelőtt rögzített képei is igazolják, hogy akkor a József Attila utcai (szabadhegyi) szovjet laktanya környékét veszélyes anyagokkal szennyezték.
„ Hatalmas építkezéseket terveznek a területre. A közgyűlés elé kerülő szakértői anyag szerint a próbafúrások alapján »a talaj és talajvíz nem szennyezett, kármentesítés nem szükséges«. (Megjegyzem, más lenne az eredmény, ha nem az alsó részen végeztek volna próbafúrást, hanem feljebb, ahol az olajtartályok voltak.) Ezt mondták annak idején a plazánál is – hiába tiltakoztunk –, aztán ott is le kellett állítani az építkezést, mert egy idő után olyan olajos földet markoltak ki, ami már tűrhetetlen volt, robbanóanyagot is találtak, amit hatástalanítani kellett. Vagyis nekünk lett igazunk. Hogy a szabadhegyi területtel mit kellene tenni? A korabeli filmek vagy fényképek alapján körülbelül valószínűsíteni kellene, hogy hol folyt a környezetkárosító tevékenység. Ha szennyezettnek találnák a területet, ki kellene termelni és elvinni ártalmatlanításra az ártalmas anyagokat. Ezek nem maradhatnának a földben, hiszen csak idő kérdése, hogy mikor jelennének meg a fúrt kutakban vagy a talajvizet mikor érné el a szennyezés."

Mit mond a tulajdonos?

A szabadhegyi területtel kapcsolatban megkérdeztük a jelenlegi tulajdonos, a NOA Investment Ingatlanforgalmazó Kft. illetékesét. Rónai Ákos ügyvezető igazgató érdeklődésünkre elmondta: nyilvános pályázat útján vásárolták meg a szóban forgó ingatlant. A győri önkormányzat eladóként arról tájékoztatta őket, hogy a terület környezetileg alkalmas a meghatározott építési és kereskedelmi célokra. Ezt a talajvizsgálatról és a talajcseréről (ártalmatlanításról) készült dokumentumokkal igazolták is.
Hogy mikor zajlottak az említett mentesítési munkálatok, és mit végeztek ilyen céllal az egykori katonai területen, illetve egyáltalán a szabadhegyi szovjet laktanyával kapcsolatban, megkerestük a győri polgármesteri hivatal városépítési, vagyongazdálkodási irodájának vezetőjét, valamint a polgármesteri szóvivőt, de egyikük sem kívánt nyilatkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyes miatt robbant a bomba

Banálisnak tűnő technika félévi buktatás miatt robbant ki vita a győrzámolyi iskola félévzáró értekezletén, amely az igazgató lemondásával végződött. Mostanra a helyzet rendeződni látszik: az önkormányzat ismét bizalmat szavazott az intézményvezetőnek, ám a háttérben most is viharok dúlnak. Tovább olvasom