Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Habsburg Ottó és György Győrben koszorúzott

Győr - Győr vendége volt vasárnap a kilencvenhat éves Habsburg Ottó, aki fiával Habsburg Györggyel és a helyi, közéleti tisztségviselőkkel koszorút helyezett el királyi apja, IV. Károly emléktáblájánál. Elmondta: a magyar belpolitikai eseményekről szándékosan nem nyilatkozik soha.
Győr meghívására, hosszú évek után ismét a folyók városába látogatott Habsburg Ottó. A Kisalföld a redelkezésre álló két-három percben arról is kérdezte a Nemzetközi Páneurópai Unió elnökét: követi-e a magyar, belpolitikai eseményeket és szándékosan nem kommentálja-e azokat? Apja helyett a mellette álló Habsburg György felelt: „természetesen apám naprakészen ismeri a történéseket, de elzárkózik attól, hogy nyilvánosan véleményt mondjon róluk, mivel az európai közélet szereplőjeként szigorúan ügyel arra, hogy párton felüli maradjon." A negyvennégy éves Habsburg György a magyar történésekről annyit mondott: ezek nem itteni sajátosságok, mivel hasonló tapasztalatokról számolhat be a többi európai állam is. A magyar demokrácia nyolcvankilenc-kilencven óta jól fejlődik, s mindezt a fejlődés részének kell tekinteni." – szögezte le Habsburg György.

Apját ezután arról kérdeztük, van-e folytatása és mekkora volt utólag nézve a súlya a két és fél héttel ezelőtti „Anschluss-nyilatkozatának" („nincs még egy állam, amely Ausztriánál több joggal állíthatná magáról, hogy áldozata volt" a náci politikának – a szerk.), amiért a szociáldemokraták élesen bírálták őt?

– Érdekes módon a külföldi újságok jóval többet írtak erről, mint az osztrák lapok – mondta Habsburg Ottó. – Azt illik megadni, hogy én ott voltam és jól ismertem a helyzetet. Márpedig ha az ember elég idős lesz és közben nem bolondul meg, akkor régi dolgokra is vissza tud emlékezni – mosolyog Habsburg Ottó, aki ezután arra válaszolt. „Magyarországot is áldozatnak tekinti-e?"

– Természetesen, ugyanúgy, mint bármelyik államot, amelyen a nyilas-elnyomáshoz hasonló terror végigsöpört a háború alatt. Magyarország, amíg lehetett, megpróbálta megőrizni a szabadságát – véli a királyi sarj.
Arra, hogy miért látogat a korábbinál sokkal ritkábban Győrbe, azt felelte: „a sors hozza így, nagy az ország és több régióból áll. Egyébként minden hónapban Magyarországon töltök két-három napot, sokszor többet is."

Az 1912-ben született Habsburg Ottó vasárnap délelőtti programja igen sűrű volt, fél tízkor Borkai Zsolt, Győr polgármestere fogadta. Ezután útja a káptalan dombra vezetett, s Bóna László püspöki helynök kísérte a bazilika szentélyébe, ahol Galavits József kanonok tartott szentmisét. Ezután a küldöttség, élén a volt trónörökössel és György fiával – aki Magyar Vöröskereszt elnöke – a Bazilika falán látható emléktáblához vonult, s koszorút helyezett el IV. Károly tiszteletére. I. Ferenc József dédunokaöccse ezután az interaktív Apor-kiállítást tekintette meg a püspökvárban, amiről utána őszinte lelkesedéssel beszélt, már azért is, mert – mint elmondta – személyes jó barátja volt a vértanú-püspök testvéreinek a második világháború alatt. Boldog Apor Vilmosról úgy fogalmazott: ő volt, aki „megmutatta, milyen az igazi Magyarország, s nem csak az egyháznak, de a nemzetnek is szentelte életét." Habsburg Ottó nagykövet fiával, valamint a megye és a város elöljáróival ezután az érintetlen, barokk stílusáról híres Zichy-palotába ment, ahol az egyes korok életstílusát bemutató babakiállítás kötötte le a figyelmét. Végül Borkai Zsolt ajándékozta meg, – mint elöljáróban leszögezte – „nem arannyal és gyémánttal", hanem egy egyszerű lekváros edénnyel, aminek története az első világháború, IV. Károly megkoronázása idejébe repít minket.

Amikor ugyanis az utolsó magyar király Szombathelyen járt, több helyi parasztember is őrséget állt neki. Egyikük, egy kemenesaljai fazekas az ő tiszteletére készítette ezt a szilkét, amire egyébként a becsületben megőszült mester pontos j-vel írta a „Károlyt". Az ütött-kopott edény itt maradt, használták is és túlélte a huszadik századot. Most pedig, kissé megviselten, de megérte végül az alkalmat, hogy sorsa és a királyi családé ismét találkozhasson egy ponton. Habsburg Ottó szokott derűjével köszönte meg a különös ajándékot. Ezután egy vendég kérésére ő maga is tett egy gesztust: aláírta saját, gyermekkori fényképét, méghozzá azt, amelyik az Érdekes Újság, 1916-os koronázási számában jelent meg, és amin ő apjával, IV. Károllyal szerepel.

Olvasóink írták

 • 8. mz/x 2008. március 31. 23:00
  „matrinét ne vegyétek komolyan
  nem normális
  ennyi”
 • 7. Nagy Árpád 2008. március 31. 22:52
  „Kedves Matriné!
  Az Édesanyád és a Nagynénéd ezek szerint ott is volt. meg nem is a pincében és ezek szerint nem tudott krumplit pucolni? Amennyiben ott lettek volna nem beszéltek, volna ilyen badarságot Neked! Mivel nem voltak ott, azt hitték, úri lányok mentek a pincébe! Báró és grófkisasszony Győrben az ostrom alatt? Hát ez többnyire nem így volt. Az arisztokrácia már messze járt! Árkon, bokron és Bécsen túl volt, mire jöttek a kedves és részeg, tökéletesen részeg felszabadítók. A szentéletű püspök igenis sokat tett a szegényekért, és az üldözöttekért. Kedves Édesanyád és a Nagynénéd ezek szerint nem is volt hívő? Nem csoda, hogy ilyen indulatosan írsz dőreségeket!”
 • 6. matriné 2008. március 31. 20:22
  „Én inkább hiszek a megboldogult nagy nénémnek és édesanyámnak akik nem a sajtóból ismerték az eseményeket, hanem átélték!”
 • 5. joco1 2008. március 31. 18:56
  „A leendő királyunk(ovi) elöre "álmodik" nagyokat a majdnem királyunk meg visszafelé?Hát igy leszünk az "utolsó csatlosból "az "utolso Habsburg" párti. Miért vagyunk mindig az utolsó "hivők"?”
 • 4. Miszter Tejfel 2008. március 31. 14:30
  „Matriné kedves, ez végtelenül egyszerű volt. (ráadásul nem tudom, hogy kapcsolódott a tárgyhoz.) Nem tudom, hogy Ön valóban közelről ismeri-e a történetet, de a "krumplipucolásról" mindenki más is hallott. Ez éppen azért híresült el, mert a krumplipucolás csak a kéjhajhász akció fedőneve volt. Itt nem voltak osztályok, csak nők és kiéhezett szovjet katonák. A Boldog "csuhás" Vilmosnak pedig olvasson utána, megérdemli.”
 • 3. matriné 2008. március 31. 13:05
  „Akik közelről és nem a sajtó kábításából ismerik az esetet, akkor az tudja, hogy a ruszkik a győri nőket csupán a krumpil puculás céljára szedték össze! A csuhásoki pincéjében viszont csak gróf és báró kisasszonyoki voltak ezeket védte a csuhás nem a cseld asszonait! Nekik nem állt volna jól a krumpli pucolás nem ahhoz voltak szokva!”
 • 2. sziszifusz 2008. március 31. 11:04
  „Mártír,vértanú-helyes kifejezések ezek - lásd még Mindszenthy halála?”
 • 1. Cseter János 2008. március 31. 10:26
  „Hát az, aki tejjel-mézzel folyó kánoánban él Európában az elmondhtja a körülvevő fényűző pompában azt, hogy Magarroszágon neki "demokrácia van és jól fejlődik"! A valóság pedig egy olyan banánköztársaság ami csúszik a rabszolgatatrtó társadalom felé!
  Sőt most már nem csak a mézes, hanem a "lekváros bödön" is e családé! Vajon osztogattak e körülrajongásért nemesi kutyabőröket?
  Gondolok grór, báró, stb.-mert naplopóból van bőven!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasz az egészség jegyében

Itt a tavasz – bizonyára ezt már minden porcikánkban érezzük. Korántsem mindegy azonban, hogy… Tovább olvasom