Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Ha szállás kell: Négyszázezer szabad ágy a neten

Győr-Moson-Sopron - Már tizenhárom megyénkbeli fiatal csatlakozott az öt éve létrehozott, úgynevezett ingyendívány-hálózathoz. Akik olcsó, vagy még inkább ingyenes szállást keresnek bárhol a világon, egy honlapon keresztül felvehetik egymással a kapcsolatot.
„Jó a mai fiataloknak, hogy fapados repülőjáratokkal szinte bárhova eljuthatnak, ingyen megszállhatnak, ismerkedhetnek, nyelvet gyakorolhatnak" – írta Parmában élő olvasónk, Sánta Anikó az olaszok körében különösen népszerű ingyendívány-kezdeményezésről.

Az ötlet, hogy olcsón megszállhasson az ember valaki más otthonában, egy New Hampshire-i diáktól származik. Casey Fenton fiatal programozó és imád utazni. Izlandra készült, s olcsó szállást keresett, ezért több mint ezerötszáz e-mailt küldött a reykjavíki egyetemistáknak, remélve, hogy valaki ad neki legalább egy díványt. Rengeteg választ kapott, ezért hozta létre a www.couchsurfing.com honlapot 2003-ban.

Azok a fiatalok, akiknek szállás gyanánt egy dívány is megteszi, olcsón fedezheti fel a világot. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Csak egy díványt remélt, de azóta világhálózatot alakított ki. Egyre több magyar is csatlakozott a kezdeményezéshez – és nem csak fiatalok –, olyanok, akiknél van egy kiadó ingyendívány és szívesen fogadnak vendéget.

Van, amikor dívány sincs, csak egy matrac a földön vagy egy sátor a kertben. Amikor valaki bejelentkezik a rendszerbe, az ismerősei, a barátai referenciát írnak róla. Emellett minden vendégül látottnak utólag véleményt kell adnia vendéglátójáról, értékelnie kell a megbízhatóságot, a vendégszeretetet.

Nincs semmilyen megkötés, azaz mindenki csak akkor fogad vendéget, amikor alkalmas. A foglalás, az előzetes egyeztetés e-mailben történik. Nem csak alvóhelyről lehet szó, van, aki ingyen megmutatja vendégének a városát, elkíséri oda, ahova menni akar.

A szabad ágy keresése révén a fiatalok új ismeretségeket köthetnek, barátokat szerezhetnek, így jobban felfedezhetik a világot. Akiket megkérdeztünk, mind kellemes tapasztalataikról számoltak be.
A győri Sleiner Tamás pár éve hallott a hálózatról barátjától, aki ingyendíványokon hált, miközben néhány hónap alatt bebarangolta Európát.

Tamásnak is ilyen tervei voltak, s bár végül másfajta szállást vett igénybe, regisztrálta magát a rendszerbe. Szállást adott egy görög párnak, egy spanyol lánynak, még bulizni is elkísérte őket esténként, mert szívesen segít így másoknak, örül, ha külföldiekkel köthet ismeretséget, tanulhat tőlük.

Testvére, Balázs tavalyelőtt egy belga lánynál kapott ingyendíványt. Először elmentek salsázni, beszélgettek. Az ilyen személyes ismerkedés nem árt a szállásadás, a szállás elfogadása előtt, állítja Balázs, aki az egyhetes vendéglátást egy magyaros gulyáslevessel köszönte meg.

Megyénkbeli ajánlatok két honlapon
A www.couchsurfing.com oldalon országonként, megyénként, városonként lehet keresgélni a szabad díványok közt. Négyszázezer felett van a regisztráltak száma. Több mint kétszáz ország csaknem negyvenezer településén lehet így megszállni. Megyénkből nyolc győri, két soproni, két kapuvári és egy péri ajánlat van a weblapon. Egy másik, hasonló kezdeményezés, a http://magyar.hospitalityclub.org/indexhun.htm pedig ötven megyénkbelit regisztrált.

Olvasóink írták

  • 1. Joe 2008. január 30. 17:50
    „Igen mindenféle haladást az amcsik kezdeményeztek. Kevesen tudják hogy a forumozást is minden náció a világon az USA-ban kezdte, mert minden ut Romában vezet. Az USA 20 évvel megelozte a világot a net-n.

    Persze hogy voltak mások is, de azok foleg az USA-ban kaptak kiképzést vagy angolul tudnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baross-emlékévet szerveznek

Győr - Baross Gábor, a „vasminiszter" 160 éve született. A kerek évfordulót a sírhelyét ápoló… Tovább olvasom