Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Ha kell, demonstrálnak a szigetközi útért

Ha kell, akár forgalomkorlátozó demonstrációra is hajlandó Győrújfalu azért, hogy a teherforgalom miatt tönkretett útjára felhívja a figyelmet. Az alsó-szigetközi településekkel együtt évek óta hiába emlegeti: elkerülhetetlenné vált az 1401-es út felújítása. Szavuk most talán meghallgatásra talál.

Két lassító szigetet kellene építeni

A néhány éve kezdődő lakásépítési programmal együtt a kavicsbányászat is jelentősen megnőtt a szigetközi kavicslelőhelyeken. Ezt főképp azok a települések sínylik meg, ahol a teherforgalom áthalad: így például a Győr környéki települések közül Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér és Dunaszeg.
A megyei közmeghallgatáson Cserjés László, Győrújfalu polgármestere kérte a közgyűlés segítségét és támogatását a szigetközi út felújításához.
A községvezető akkor azt mondta: a község életében már 1998 óta visszatérő téma az útfelújítás, de a Győrújfalut érintő 1,2 kilométeres szakaszra eddig nem jutott állami pénz. Pedig szükség lenne legalább két forgalomlassító szigetre – a falu elejére és végére –, illetve zebrás gyalogátkelőre az iskolánál, az óvodánál és a patikánál.

Bekerülhet a kalapba

Most azt az információt kapták, hogy uniós pénzből az úgynevezett négy számjegyű utak felújítására juthat támogatás, s mivel a szigetközi az 1401-es, így ez is bekerülhet ebbe a „kalapba".
Cserjés László megkeresésünkre annyit még hozzátett: a közgyűlés elvi támogatása után az állami közútkezelő társaságtól is ígéretet kaptak arra, hogy a kivitelezésnél és a lobbizásnál számíthatnak a segítségükre.

A közútkezelő ígérete

Ez nem kis ígéret, ugyanis csak a tervek elkészítése több millió forintba kerül, s akkor még nem beszéltünk a kötelező önrészről. A szakemberek nyilván pontosan tudják, hogy az út a teherforgalom miatt nyomvályússá vált, a közlekedés éppezért veszélyes. Az előrejelzések szerint még legalább hét-tíz évig tart a kavicsbányászat az alsó-szigetközi területen, az út állapota addig tovább romolhat.

A helyiek nyugalmát is erősen veszélyezteti

A győrújfalui képviselő-testület elfogadta azt az előterjesztést, miszerint a jövő évi költségvetésnél számolnak a tervezés néhány millió forintos költségével. Ezenkívül még egy elvi megállapodás született: valamennyi képviselő kiállt amellett, hogy ha továbbra sem történik semmi, akkor forgalomkorlátozó demonstrációra is hajlandók lesznek – erről Csillag István közlekedési minisztert is tájékoztatták. Indoklásként elég egyetlen nyomós érv: Győrújfalun naponta 7500 egységjármű (ez a hivatalos kifejezés) halad át, amely nemcsak az út állapotát rombolja folyamatosan, hanem a helyiek nyugalmát és biztonságát is veszélyezteti. A Győr környéki település terve mellé álltak a többiek is: az Alsó-szigetközi Térségfejlesztési Társulás legutóbbi nagybajcsi ülésén már téma volt a pályázat. A felek is egyetértettek abban, hogy az útfelújítás csak részben oldja meg a gondokat, hiszen ettől a forgalom még nem csökken jó néhány évig.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű és gazdaságos pályaudvar

Diplomamunkaként a győri vidéki autóbusz-pályaudvar tervét készítette el Szpevár Attila. A fiatal… Tovább olvasom