Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Ha kell, befűtenek Győrben

Szeptember 15-én elkezdődik Győrben a távhőszolgáltatás rendelkezésre állási időszaka - jelentette be a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. távhőszolgáltatási igazgatója, Milanovich László.

A Zrt. Rozgonyi úti telephelyén tartott sajtótájékoztató keretében elmondta: ez azt jelenti, hogy ha kell, ha az időjárás indokolja, akkor befűtenek.

Fűtésre a szeptember 15. és a május 15. közti időszakban a jogszabályok és a közüzemi szerződések szerint akkor kerül sor, ha a külső hőmérséklet napi középértéke - az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint - előre láthatólag nem haladja meg a plusz tíz fokot, illetőleg három egymást követő napon a plusz tizenkét fokot.

Az ettől eltérő fűtést - indítást, leállítást - a lakóközösség közös képviselője írásban kezdeményezheti, és erre akkor kerül sor, ha a hőközpontról vagy a hőközponton belül külön fűtési hőcserélő blokkról ellátott felhasználók legalább hetven százaléka kéri ezt.

A nyár véget ért, szeptember eleje kellemes időjárással örvendeztetett meg bennünket, de a naptár a fűtési időszak közeledtét jelzi. Győrben tavaly október 10-én indult minden lakásra (csaknem 24.000) vonatkozóan a távfűtés, és ettől kezdve folyamatos volt a szolgáltatás.

A Győr-Szol Zrt. fűtési szolgáltatással – a jogszabályok és közüzemi szerződések szerint – az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja között áll a felhasználók rendelkezésére.

A szolgáltató felkészült, felújítással, karbantartással

A Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatási igazgatósága a betervezett karbantartási, felújítási munkákat, mind a fűtőerőműben, mind a távhőhálózaton, mind a hőközpontokban elvégezte, a fűtés indítására felkészült.

A nyári nagyleállás, ami az egész rendszeren használati melegvíz szünettel járt, augusztus 1-én zökkenőmentesen lezajlott. Szeptember 15-ig leellenőrizték a lakóépületek hőfogadóit, szükség szerint feltöltötték a tudtuk nélkül leürített fűtési rendszereket, befejeződtek a hőközpontok indítási próbái is.

A nyári munkák közül a Kazinczy Ferenc Gimnáziumnál a Szent István utat keresztező, valamint a Richter J. út alatti primer távhővezeték cseréje emelhető ki. Új fogyasztóként kapcsolódott a távhőrendszerre a Kossuth út 30. és a Lahner Gy. út 17. szám alatti társasház.

A vezetéképítések jelentős forgalomkorlátozással jártak, a közlekedők türelmét a társaság ezúton is köszöni. Ezen kívül átépítésre került az Ifjúság krt. 69. sz. alatti szolgáltatói hőközpont, helyette 5 db felhasználói (egy-egy épületet ellátó) hőközpont került beépítésre, valamint az üzemvitel biztonságát és az energiatakarékosságot növelő intézkedésként 2 db kazánra került korszerű tüzelésvezérlő automatika.

Lakossági felhasználók figyelmébe!

A fűtési idény zökkenőmentes megkezdésének fontos feltétele, hogy az épületek fűtési rendszerei "fogadóképesek" legyenek. Ajánlott a távfűtési időszak indulása előtt befejezni és szeptember közepe után már nem elkezdeni az épületek fűtési rendszeréhez kapcsolódó felújításokat, átalakításokat, radiátorcseréket!

Ezen a nyáron is sokan kérték a fűtési hálózat ürítését radiátor-áthelyezés, a lépcsőház, közös helyiségeinek kikapcsolása és épületfűtési rendszer korszerűsítése miatt. A munka több helyen még most is tart, és információink szerint a korszerűsítések a fűtési idényben is folytatódni fognak. Ilyen esetekben szoros együttműködésre van szükség a szolgáltató és a felhasználók között.

A szolgáltató kéri, hogy ha a fűtési rendszeren olyan munkavégzés folyik, amelyet előzetesen nem egyeztettek vele – az esetlegesen felmerülő fűtési zavarok elkerülése érdekében – azt jelentsék be a Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatási igazgatóság szolgáltatási üzeménél!

Idén elmarad a melegvíz-mérők hitelesíttetése

A kormány 247/2012. (VIII. 31.) rendeletével az elszámolási melegvíz-mérők hitelességét 2012. szeptember 1-től 6 évről 8 évre emelte, tehát ritkábban kell majd hitelesítésükről gondoskodni.

A rendeletet a már felszerelt és rendelet hatályba lépésekor még hiteles (2006-ban vagy azt követően hitelesített) melegvíz-mérőkre is alkalmazni kell. A régi előírások szerint idén mintegy 3000 db, 2006-ban hitelesített, a díjfizetők tulajdonában lévő melegvíz-mérőt kellett volna hitelesíttetni vagy új mérőre cserélni.

Az új rendelkezés következtében ezeknek a mérőknek a hitelesítéséről csak két évvel később, 2014-ben kell a díjfizetőknek gondoskodniuk.

Jó tudni még, hogy a szolgáltató üzem a Kodály Zoltán utcából a Rozgonyi úti telepre költözött, ide fordulhatnak például a közös képviselők vagy a lakosok személyesen problémáikkal, illetve az eddig használt telefonszámokat hívhatják.

Olvasóink írták

 • 7. ferdo 2012. szeptember 17. 18:22
  „Okt. 15 után meg fűtenek akár akarod, akár nem. Persze letekerheted, de a házba bejövő hőmennyiség rád eső részét akkor is ki kell fizetned. Azt a hőmennyiséget meg akkor sem csökkentik, ha a lakók 100% kéri! Elvégre logikus, minden GJ-nyi energián profitjuk van, és a több jobb. Rablóbanda.”
 • 6. termini 2012. szeptember 14. 15:20
  „ha kell befűtenek- arany emberek!....”
 • 5. apokalipszis 2012. szeptember 14. 14:52
  „Nem kell megijedni mindjárt ! Okt.15 ig csak akko fűtenek be ha a lakóközösség 50 +1%-a kéri! Akik meg kérik fizessenek!Ennyi.”
 • 4. goldboy 2012. szeptember 14. 12:56
  „Igenis fűtsenek! Fizessen mindenki 3050 ezer forintot havonta! Segítsük városunk fejlődését! Ha nyitott ablaknál van 30 fok, akkor is fűtsenek!”
 • 3. Mankapunka 2012. szeptember 14. 11:03
  „tricse

  Annak a sok kis nyugdíjasnak,akiknek a szavaira minden szolgáltatónál adnak.”
 • 2. tricse 2012. szeptember 14. 10:22
  „Nem kell fűteni! Ez a hőmérséklet csak a tikkasztó nyári hőség után tűnik annyira hidegnek! Tessenek felöltözni! Amúgy is melegszik az idő és a fűtést nem lehet hipp-hopp indítgatni,leállítgatni! Kinek van szüksége már októberben tízezres fűtésszámlára? Éjjelre amúgy is kikapcsolják!Jelzem egész nyáron fizetünk a semmiért,ebbe beleférne pár nap rendkívüli fűtés ára! Márha majd tényleg hideg lesz!”
 • 1. ATXadmin 2012. szeptember 14. 10:02
  „mindjárt gondoltam fűtenének ezek egész nyáron mikor nem süt a nap csak még több bőrt tudjunk lehúzni az emberekről”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl az Óperenciás-tengeren mesenap lesz megyénkben

A mesenapot Móra Ferenc és Benedek Elek emlékére rendezik meg. Tovább olvasom