Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Ha gyógyszert szedünk a hőségben

„A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell alkalmazni. A hőségben fontos sok folyadékot fogyasztani a gyógyszert szedők esetében is" – hangsúlyozza közleményében tisztiorvosi szolgálat kommunikációs főosztálya.„Ki kell emelni a vérnyomáscsökkentő illetve vízhajtót szedő betegeket, mivel ezen gyógyszerkészítményeket alkalmazó betegek esetén a hőség miatt fokozott a hirtelen vérnyomáscsökkenés veszélye. Előfordulnak olyan gyógyszerkészítmények, amelyek fényérzékenységet okoznak, ezért szedésük mellett a napozás vagy szolárium nem javasolt. A hűtést igénylő gyógyszerkészítmények megfelelő tárolása elengedhetetlen a gyógyszerkészítmény hatásosságának megőrzésében.

A gyógyszerkészítményeket mindig a betegtájékoztató illetve az alkalmazási előírás utasításai szerint kell tárolni. Általánosságban elmondható, hogy a hűtést nem igénylő gyógyszereket 25°C, illetve 30°C alatt (a betegtájékoztató utasítása szerint) és fénytől védve kell tárolni a hatóanyag bomlásának megakadályozása érdekében, ezért fontos extrém hőségben megfelelő helyen tárolni a gyógyszerkészítményeket a lakásban. A hűtőszekrényben (2°C - 8°C) illetve hűvös helyen tárolandó (5°C - 15°C) gyógyszerek esetén fokozattan be kell tartani a tárolásra vonatkozó előírásokat a hőre érzékeny hatóanyagok miatt.

A gyógyszerkészítmények betegtájékoztatója illetve alkalmazási előírása minden esetben figyelmeztet a fényérzékenység veszélyére, ha az alkalmazás során ez előfordulhat. Számos belsőleg alkalmazott gyógyszer okozhat fényérzékenységet például: sulfonamidok, tetraciklinek, thiazidok, griseofulvin, (MSD Orvosi Kézikönyv). Bizonyos hatóanyagok (pl: ketoprofen, dimetindén) külső alkalmazása is fényérzékenységet okozhat. A betegnek kerülnie kell a napfényt és szabadban védőruházatot (kalapot, hosszú ujjú inget) kell viselnie.

A fokozott izzadás csökkentésére léteznek a gyógyszertárakban magisztrálisan elkészített, un. FoNo-s gyógyszerkészítmények (pl:Solutio antisudorica) illetve egyedi magisztrális előíratok alapján elkészített izzadás elleni készítmények. Tiazidszerű vízhajtók szedése esetén jelentkezhet a folyadék és elektrolit egyensúly (például kálium egyensúly) zavara, ezért hőségben különösen figyelni kell a megfelelő folyadék mennyiség és a kálium pótlására (ha nem szed mellé K-megtakarító diuretikumot). Kálium megtakarító vízhajtók esetén a hőségben fontos a megfelelő folyadékmennyiség pótlása.

Vannak olyan hatóanyagok a gyógyszerekben, amelyek befolyásolják a testhőmérsékletet. Többek között: a nem szteroid gyulladáscsökkentők csökkentik a lázat, de nem befolyásolják a normál testhőmérsékletet. Egyes fenotiazinok rontják a hőszabályozást, így alkalmazásuk során a külső hőmérséklettől függően hypo- és hyperthermia egyaránt kialakulhat. A vízháztartás egyensúlyának fenntartása azért is fontos, mert ez is biztosítja a hatóanyag megfelelő eloszlását a szervezetben" – áll a tájékoztatóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunakapu térről a Árkád mellé: új helyen a régiségek

A Dunakapu tér felújítása miatt a győri régiségvásár is elköltözik: a hétvégén már új helyszínen, az… Tovább olvasom