Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Ha én nem kerülnék pénzbe, a szüleimnek könnyebb lenne?

Előfordul, hogy ezt kérdezik a tinik a segélyvonalon. De sokan azért telefonálnak, mert egy szórakozóhelyen lerészegedtek és pánikba estek.


Év elején mindig többen szorulnak lelki támogatásra, hívják az ezzel foglalkozó segélyvonalakat. Az viszont újdonság, hogy a fiatalok ezt sokszor azért teszik, mert félnek a jövőjüktől, a felnőttek érzelmi gondjai mögött pedig gyakran anyagi okok állnak.

– Ünnep után a fiatalok kiürülnek, elfogy a motivációjuk és a szürke idő lehangoltabbá teszi őket – mondta el a Magyar Ifjúsági Lelkisegély Szolgálatok Szövetségének elnöke annak indokaként, miért kapnak mostanában több hívást. A győri Farkas Imre arról is beszélt, hogy évente több tízezer alkalommal beszélnek szakembereik segítséget kérőkkel.

A lelki elsősegélyvonal a 116-123-as számon hívható, mindenhonnan körzetszám nélkül, éjjel-nappal. Az ifjúsági lelkisegély a 13-700-as számon érhető el 9 és 21 óra között.

A tinik leginkább azért szorulnak erre a tapasztalatok szerint, mert átérzik a felnőttek banki hitel miatti gondjait, így a családi háttér számukra bizonytalan. Előfordul, hogy azt kérdezik a segélyvonalon: hogy ha ők nem kerülnének pénzbe, a szüleiknek könnyebb lenne? Gyakran szoronganak a jövőjük miatt, mert hallják, hogy a továbbtanulás, az elhelyezkedés terén több a nehézség, mint évtizedekkel ezelőtt. Tizenévesen már amiatt aggódnak, hogy nekik is külföldre kell-e majd menniük.

A lelki segélyvonalat hívó fiatalt a szakemberek a beszélgetés során gondjainak megoldási módjaira ébresztik rá. Felvételünkön Farkas Imre látható. Fotó: Mészáros Mátyás
A lelki segélyvonalat hívó fiatalt a szakemberek a beszélgetés során gondjainak megoldási módjaira ébresztik rá. Felvételünkön Farkas Imre látható. Fotó: Mészáros Mátyás


A szerelmi csalódásokból adódó lelki gondok is egyre korábban jellemzők, már 12 évesek is ezek feldolgozásához kérnek segítséget. Sokan pedig azután hívják a segélyvonalat, hogy egy szórakozóhelyen cigarettáztak, lerészegedtek és emiatt pánikba estek. „Krízishelyzetben beszűkül a fiatal, azaz nem lát kiutat és fennáll annak a veszélye, hogy maga ellen fordul. Ilyenkor tudunk segíteni, átbeszéljük vele a problémát, a megoldási képleteket" – magyarázta Farkas Imre és hozzátette, hogy aki egyszer felhívta szolgálatukat, azzal még általában kétszer-háromszor beszélnek, igyekeznek elérni, hogy aztán a szakellátáshoz forduljon.

Régiónkból kevesebb telefont kapnak, de a szegénység itt is lelki gondokat okoz tapasztalataik szerint és az országnak ezen a részén több az úgynevezett droghívás. Ilyenkor a fiatal attól fél, hogy az italába tesznek tudatmódosító szert. A szakemberek ilyenkor arra ébresztik rá, hogy maga dönti el, vállal-e kockázatot.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségéhez is fordulnak a 25 év alattiak. Náluk a hívások húsz százaléka származik tőlük, tíz százaléka hatvan felettiektől. A segítséget kérők zöme aktív korú. A szövetség elnöke, Székely András elmondta, hogy évente 170–180 ezer hívást kapnak. A legtöbben, a telefonálók negyede érzelmi okokra hivatkozik, például szerelmi csalódásra, családtaggal, baráttal kialakult vitára. Jelentős a magányra panaszkodók száma is, de csak a hívók pár százaléka jelöl meg konkrét anyagi gondot. Mégis szinte mindig kiderül, hogy pénzhiány van a háttérben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legókiállítás az ETO Parkban: jön a hatalmas csatahajó! - fotó

A Hungarian Lego Train Club kiállítást rendez 2015. március 7-től 15-ig a győri ETO Parkban. Tovább olvasom