Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

H1N1: megyénkben nincs orvos, aki ne oltaná be a betegeit

Információnk szerint megyénkben még nem fordult elő, hogy egy háziorvos nem oltotta volna be betegit H1N1 elleni vakcinával. Ön beoltatja magát? Szavazzon!


November 2-án írtunk arról, hogy a megyei gyógyszertárakban vagy egyáltalán nem kapható a H1N1 elleni vakcina, vagy rövid időn belül elkapkodták a betegek a Fluval P oltóanyagot.


A patikusok főleg logisztikai problémákkal, azaz a roppant korszerűtlen kiszállítással indokolták akkor a hiányzó vagy kevés vakcinát.

Győr és Sopron: "Sokat javult a helyzet"

Az utóbbi napokban sikerült megoldani a helyzetet, igaz, úgy tudjuk, hogy a gyógyszertáraknak maguknak kell a helyi ÁNTSZ-nél kopogtatni az oltóanyagért, ha igazán biztosra akarnak menni.

"Sokat javult a helyzet, most már szerencsére tudjuk biztosítani a Fluval P-t a betegeknek. Naponta 20-25 darab oltóanyagot adunk el; a kereslet érezhetően nőtt a vakcina iránt" – mondta el a kisalfold.hu-nak dr. Horváth Csaba Gyógyszerész, az Állomás Patika vezetője.
Szavazzon!"Az Ukrajnából érkező hírek hatására extrém módon növekedett az oltás iránti igény. Mostanra stabilizálódott a kereslet, naponta mintegy 20 vakcinát váltanak ki betegeink" – közölte megkeresésünkre Dr. Mitrán Attila, az Árkád Gyógyszertár vezetője.

(Utóbb két megyei gyógyszertár szerepelt azon a "patikalistán", ahová első körben szállították ki a vakcinákat.) 

Eddig kétmillió, a H1N1 elleni vakcinát szállítottak ki a patikáknak és a háziorvosoknak - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden a fővárosban.


Megyénkben nem tudni olyan háziorvosról, aki ne oltaná be a betegeit Fluval P-vel 

A tiszti főorvosi hivatal bejelentette: a WHO felvette az Omninvest oltóanyagát az ajánlott vakcinák listájára.

Eddig körülbelül félmillió ember kapott újinfluenza elleni oltást hazánkban, ebből 38 olyan esetet jelentettek, amely valamilyen feltételezett mellékhatásra utal.

Országszerte szerdán kezdték a diákok oltását, de csak azok kapnak a vakcinából az iskolákban, akiknek a szülei ehhez írásban hozzájárultak.

Az ÁNTSZ vizsgálja azokat az orvosokat, akik nem akarnak oltani.

"Győr-Moson-Sopron megyében nem tudok olyan háziorvosról, aki ne oltaná be a betegeit új vírus elleni vakcinával, ha azok ilyen kéréssel fordulnak hozzá" – mondta a kisalfold.hu-nak Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ regionális intézetének járványügyi főorvosa.

Arra kérdésünkre, hogy az iskolákban szerdán elkezdett oltásokról lehet-e már valami konkrétumot tudni, Dr. Széles Klára úgy válaszolt: "arról arányszámokat, hogy hány diáknak engedélyezték a szülei, s hánynak nem az oltást – még korai volna beszélni.

Ráadásul több iskolában még csak a kérdőívek gyűjtése, kiértékelése zajlik, vagyis nem mindenhol kezdődött meg szerdán az oltást".Új vírus - Eddig kétmillió vakcinát szállítottak ki

Az Egészségügyi Minisztérium közlése szerint a kiszállított vakcinákból mintegy 1,8 millió a háziorvosokhoz és 200 ezer a patikákhoz került.

Mint megjegyezte, a patikák két hét alatt kapták meg az említett mennyiséget. Bár a patikák ellátása biztosított, de ez nem jelenti azt, hogy a nyitvatartási idő alatt mindig, mindenhol van oltóanyag, mert az árusítóhelyek különböző mennyiségeket tartanak a vásárlási kedv pedig ingadozó.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy még négymillió vakcina kiadására van szükség, mielőtt exportra kerülhet az oltóanyag.

Közölte: tárgyal az adatvédelmi ombudsmannal arról, hogy az Omninvesttel kötött szerződés mely részeit lehet nyilvánosságra hozni. A szóban forgó cég gyártja az új vírus elleni vakcinát.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. lótusz 2009. december 09. 18:46
  „mostmár utcán is oltanak. aki kéri álljon sorba kutyaoltáskor mehet a gazda is. én aggódnék ha beoltanák terhes feleségeket, gyerek ép lesz e.”
 • 63. Dwatson 2009. november 30. 19:49
  „A feleségem várandós létére ,öbbszöri kérése ellenére végül csak az egyik szurit kapta meg(Dr Bánai).”
 • 62. klmmm 2009. november 30. 16:51
  „Sajnos , csak most jutottam ide, de én sajnos tudok olyan orvost, aki egyenesen hülyének nézi azt,aki be akarja oltatni magát, és leginkább nem javasolja a szurit....”
 • 61. pancser 2009. november 14. 23:50
  „60-hoz! Jobban hiszek nekik, mint a korrupt magyar szakirányításban, jobban bizony. A vakcina egy fércmunka, rohammunkában, kellő idő és kísérlet nélkül készült. Aggódom a beoltott honfitársaim egészségéért komolyan. A Tiedért is "load"! Egy tömeges oltásnál nem lehetnek kétségek érted? Nem lehetnek! Márpedig a magyar vakcinázást 40 millió lengyel, 5 millió szlovák stb. kérdőjelezi meg.”
 • 60. load 2009. november 14. 23:16
  „Az, akit a lengyel egészségügy megnyugtat.”
 • 59. pancser 2009. november 14. 21:37
  „Kedves "load"! Az az alávetett, aki kritika nélkül elfogad olyasmit amit sokak vitatnak, csak azért mert nincsenek önálló gondolatai. Nekem vannak, számolok ls döntök. Neked a hatalmasok szava ér többet, lelked rajta. Ráadásul téged tesznek felelőssé, mondván te döntöttél ha baj van. A tieddel verik a csalánt, de nem őket csípi. Magyar-lengyel két barát, ugye ismerős? Ma este hallottam, hogy a lengyel egészségügy nem rendelt vakcinát mert nincs meggyőződve, hogy érdemes beoltani a fél nemzetet. Erre varjál gombot! Ki szenved gondolati alávetettségben?”
 • 58. load 2009. november 14. 20:37
  „54. adalfold
  Lehet, hogy igazad van.
  Egy kicsit nekem is chipett, amikor beadták.
  Másnap meg fájt is egy kicsit.

  Anyám borogass!!!”
 • 57. load 2009. november 14. 20:34
  „56. pancser
  Nem veszem zokon a gorombaságod, de ha van egy véleményed, amit - bár kimondasz, de - nem védesz meg, az egyfajta intellektuális gyávaságnak a megnyilvánulása és alávetettségnek az elfogadása.
  Az én kérdéseim nem attól buták, hogy nem tudsz rá válaszolni.
  Attól valaki más tűnhet - mások szemében - butának.”
 • 56. pancser 2009. november 14. 18:57
  „Kedves " load"- Mi vagy te vallatótiszt? Elmondtam világosan, a felelős ember kalkulál és nem kérdezget ostobaságokat, nem nézi a másikat h....nek. Hasonló kérdést én is tudok kreálni: mi van akkor ha a gyereked maradandó károsdást szenved attól a löttytől amit beadatsz neki? Nem kell rá válaszolni, mert ez egy buta, a kérdéseid színvonalához igazított példa csupán.”
 • 55. adalfold 2009. november 14. 18:18
  „ez CSAK ARRA KELL, HOGY MEGJELÖLJENEK MINDENKIT AKIT LEHET”
 • 54. adalfold 2009. november 14. 18:17
  „Én be akartam magam oltani. megvettem. felbontottam....
  NE ADJA BE SENKI MAGÁNAK!!!!!!!!!!!!!!!!!
  TÉNYLEG VAN BENNE VALAMI KICSI , ALIG LÁTHATÓ FEKETE LAP!!!!!!!!!!!

  NEM KAMU A CHIPES SZÖVEG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ÖSSZEESKÜVÉS!!!!!!!!!

  komolyan mondom, aki megvette ,és még nem oltatta be magát, törje össze!”
 • 53. Hajni001 2009. november 14. 16:59
  „Load és Mars! Végre két józanul, normálisan és nem elvakultan gondolkodó ember!
  Egyébként nálunk mindenki beoltatta magát és senkinek semmi baja nem lett, én inkább beadatom magamnak és akkor elmondhatom, hogy tettem a környezetem, a családom és saját magam egészségéért.”
 • 52. load 2009. november 14. 14:12
  „50. pancser
  Köszönöm, hogy a három kérdésem egyikére sem válaszoltál.
  Már csak egyet kérdeznék.
  Nem tudsz, vagy nem akarssz válaszolni?”
 • 51. Diákcsemege 2009. november 13. 23:09
  „Sajnos Magyarországon ebben kérdésbe megint az előző éra (cuclizmusban) bevett gyakorlatot folytatja államunk és pártunk: megfélemlítésre építi a "kampányszerű" oltás szükségességének propagálását.

  Más: a hírek éppen úgy megállnak az osztrák határon, mint sokminden más, aminek pl. az egészséges demokráciához és nem a demagóg dumához van köze (lásd pl. az oszták egyetemisták hetekig tartó sztrákját, amire az osztrákok többsége igen is büszke, mert van a fiataljaikban kurázsi és nem bólogató Jánosokból fog állni a jövőt meghatározó értelmiségi réteg)
  Más pl.: Az osztrák egészségügyi miniszter szó szerint a következőt mondta az inkriminált betegséggel kapcsolatban: "harmlos" = ártalmatlan, veszélytelen.”
 • 50. pancser 2009. november 13. 22:26
  „Kedves "load"! Nem biztatásra oltatok, hanem kalkulálok, érdemes vagy nem. A dolgok jelenlegi állásia szerint nem érdemes. A betegség kockázatából kivonom az oltás kockázatát és alig marad valami a veszélyből, hogy meghalok miatta kisebb az esélye minthogy belém csap a villám. Itt legfeljebb arról lehet szó, hogy fertőzés esetén ne essek ágynak, De mivel orvost csak a jogosítvány hosszabításakor láttam 15 éve ennek is igen kicsi a valószínűsége. Nekem elölt vírus sem kell, nem akarok vele így találkozni, hogy megbolygassa a természetes reakcióimat.”
 • 49. toretto99 2009. november 13. 16:22
  „Ennyit a WHO-rol meg az állítólagos mexikói v sertés ahogy a Eu nevezi influenzáról a teljes igazság és h mivel akarnak minket beoltani hát nem az állítólagos h1n1 vírus oltóanyagával az biztos ......

  Néhány nappal ezelőtt bejelentette a kormány"unk", hogy kb két hónap már múlva lesz vakcina Mon az a bizonyos "mexikói" avagy "sertés" avagy -az EU legújabb elnevezése szerint- "új influenza" virus ellen és azt is, hogy Magyarországon lesz először... Érdemes ehhez hasonlítani a mexikói kormány jelentését, amely szerint nem lesz vakcina kb hat hónap előtt. A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) és az Egyesült Államok kormánya sem említenek olyan vakcinát amely négy vagy hat hónap előtt lenne készen. Tehát akkor mi az, amivel be akarjanak oltani minket pár hét múlva?

  Az is érdekes, hogy a Baxter gyógyszergyártó nyilatkozata szerint (nagyon büszke is erre) ő az egyetlen aki képes kb két hónap alatt előállítani egy vakcinát. Na de akkor miért nincs erről szó a WHO-nál vagy olyan különösen érintett kormányoknál, mint a mexikói vagy az amerikai? Nehezen képzelhető el, hogy amennyiben a Baxter vakcina két hónap múlva készen lesz, nem szól erről a WHO és nem érdekli ez sem a mexikói, sem az amerikai kormányt. Pedig a Baxter cég ráadásul egy amerikai cég...

  Azt ugye tudják, hogy a Baxter gyógyszergyártót olyan "hagyományos" influenza oltást szállított több európai kormánynak az idén amely "véletlenül" a H5N5 "madárinfluenza" virussal volt fertőzve? Néhány évvel ezelött ugyanez a cég olyan vérplazmát szállított a francia kormánynak amely az HIV virussal volt "véletlenül" fertőzve...

  Amennyiben valóban sokkal hamarabb kapná meg Magyarország a vakcinát az új virus ellen, mint bármelyik másik állam, tartok attól hogy valami nagyon nem tisztességes dolog lesz ebben a vakcinában. Kapásból két dolgot is el tudok képzelni:

  1. Amerikai kutatók szerint a jelenlegi "mexikói" virus azért nem terjed gyorsabban, mert nem a levegőben képes haladni ("airborne"), hanem csak a kicsiny nyálcseppekkel. Ugyanez a kutatók szerint elég lenne egy enyhe mutáció amely csupán néhány új aminosavat helyezne el a virus felszínén ahhoz, hogy a virus a levegőben tudjon terjedni. Nos mi van akkor, ha éppen ezeketaz aminosavakat lenne képes hozzáadni a virushoz az a csodavakcina amit állítólag a magyar ember akár két hónap múlva megkaphat miközben mindenki másnak legalább kétszer annyi időt kell még várni az oltásért?
  Ez a téma talán megérne egy külön cikket , mert attól tartok hogy valami nagyon csúnya dolog készül a magyarok számára az "új világrend" boszorkány konyhájában.”
 • 48. load 2009. november 13. 13:26
  „44. pancser
  ,,Mivel nem betegszik meg mindenki, hanam mondjuk max 6 millió, ez 180 halálesetet jelent. Ez annyira alacsony szám, hogy mindenki nyugodtan alhat."
  Elég érdekes értékrended van. 180 ember korai halála neked bagatell.
  Lenne néhány kérdésem.
  Ha a 180 egyike egy közeli hozzátartozód, akkor ugyanígy vélekedsz-e?
  Az OGYI honlapján olvasható tájékoztató szerint a komolyabb - maradandó betegséget okozó - szövődmény esélye 10.000-ből kevesebb, mint 1.
  Az általad számolt 6 millióból maximum 600.
  Mi a nagyobb tragédia és veszteség? A 180 halott, vagy a mellékhatásoktól tartósan szenvedő 600 beteg?
  Végül engedj meg egy személyes kérdést!
  Ha maga Orbán Viktor biztatna arra, hogy oltasd be megad, megtennéd?”
 • 47. MTT 2009. november 13. 09:07
  „Ezzel a vakcinával végül is semmi gond, azonkívül, hogy még nincs letesztelve. Majd most lesz.”
 • 46. janika 2009. november 13. 06:46
  „Szenteltvíz-automatával a járvány ellen
  Hozzászólok! 1 hozzászólás
  MTI
  2009.11.12. 16:52
  Lehet, hogy Magyarországon is elrendelik a szentelt víz ivást! Úgy Bendegúz módra, három liter/fő!”
 • 45. Túrabakancs 2009. november 12. 22:06
  „Mi a H1N1 ellenszere?
  -Háegyenegy almát! :)”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jár a végkielégítés?

Szakértőink szerint az 1953-ban született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára 63 év, tehát 58 éves… Tovább olvasom