Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

H1N1: jöhet a második hullám

Várakozó állásponton vannak a járványügyi szervek, mivel jelen pillanatban csak gyanítani lehet, hogy a H1N1 tartogat nekünk még egy hullámot.

Visszaesett ugyan a betegek száma, de az év végi ünnepek idején ez minden vírusos fertőzésre igaz. A december eleji csúcshoz képest kevesebb mint a felére esett vissza a megbetegedések száma, s az országban megyénk az egyik, ahol a legnagyobbat zuhant. Ugyanakkor a szakemberek óva intenek: az év vége mindig így fest. Dr. Széles Klára, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője elmondta: az ünnepek alatt több tényező is segít a tendencia javulásában, az egyik, hogy az iskolák bezárnak. Ugyanakkor becsapóssá is teszi a statisztikát, hogy munkanapból és orvoshoz fordulóból is kevesebb van az ünnepek alatt.

Dr. Lipóth Sarolta körzetében a betegek fele be van oltva. Képünkön a beteg: Fürst Ervinné. Fotó: Krizsán Csaba
Dr. Lipóth Sarolta körzetében a betegek fele be van oltva. Képünkön a beteg: Fürst Ervinné. Fotó: Krizsán Csaba


Mindezek ellenére látható a csökkenés: míg megyénkben az 50. héten – december 6. és 13. között – még az orvoshoz fordultak 3,3 százaléka mutatott influenzás tüneteket, addig ez a szám az újév hetében már csak 1,8 százalék volt, s előtte hétről hétre esett vissza jelentősen. Ennél még látványosabban csökkent az oltópontokon jelentkezők száma: míg december 4-én egy nap kétszázan is megfordultak a megyei ÁNTSZ központjában, addig ma már naponta csak tízen kérik az oltást.

Pedig az orvosi szakma továbbra is erre bátorítja a lakosságot, mivel a tapasztalatok szerint ilyenkor rendszerint következik egy második hullám – elég csak London felé pillantani. Az ÁNTSZ most várakozó állásponton van, kíváncsian gyűjti a figyelőszolgálatok adatait, s a legfrissebbekről néhány napon belül tájékoztatja is a közvéleményt.

Dr. Lipóth Sarolta háziorvos a kezdetektől fogva oltáspárti, talán ennek is köszönhető, hogy körzetében a betegek fele kérte a védőoltást. Ez igen jó aránynak számít, vegyük csak alapul, hogy megyénkben 420 ezren élnek és közülük 73 ezren fordultak emiatt orvoshoz, vagyis a lakók 17,4 százaléka. Viszont a doktornő tapasztalata szerint is kevesebbeket fertőz meg a járvány, influenzaszerű tünetekkel december első felében hetente 5–10 beteg fordult hozzá, most pedig 1, legfeljebb 2.

Egy villámgyors kitekintés erejéig kíváncsiak voltunk arra is, hogyan fest idén Mexikóban az utazási szezon, hiszen a H1N1 kiindulópontját rendszerint ebben a hónapban látogatják. A válasz minket is meglepett: nincs jelentős változás, még ha az általunk megkérdezett utazási iroda cégvezetője óv is minket a gyors következtetéstől. Zám Tibor elmondta: a budapesti iroda általában kevesebb mint évi 200 magyart utaztat Mexikóba, viszont az is biztos, hogy a szám nem csökkent tavalyhoz képest. A cégvezető hozzátette: Mexikó is sok részből áll, nem szabad egy kalap alá venni mondjuk egy nyomornegyedet az üdülőövezettel. Az iroda az egyéb javasolt oltások sorába természetesen felvette az influenza ellenieket is, de ezt a kiutazótól ugyanúgy nem lehet megkövetelni, ahogy a Mexikóból érkezők számára sem létezik efféle előírás.


Megyénkben 420 ezren élnek és közülük 73 ezren fordultak emiatt orvoshoz, vagyis a lakók 17,4 százaléka. Viszont a doktornő tapasztalata szerint is kevesebbeket fertőz meg a járvány, influenzaszerű tünetekkel december első felében hetente 5–10 beteg fordult hozzá, most pedig 1, legfeljebb 2.

Olvasóink írták

 • 12. Gery83 2010. január 13. 16:11
  „Mi van <moderálva>!? Nem fogy?? Nem fogy??”
 • 11. gergo04 2010. január 13. 13:13
  „Akinek van egy kis esze az nem dől be ennek a sok baromságnak! És eszik sok gyümölcsöt, kicsit sportol, ha hideg van normálisan felöltözik és vigyáz magára... Ha meg érzi hogy beteg megfázott nem megy emberek közé hanem otthon marad és pihen! sok folyadékot iszik... egyszerű dolgok ezek csak sokan manapság már mindent felfújnak... lassan elérünk oda hogy a háborúnál is nagyobb üzlet lesz ha betegségeket terjesztenek "valós vagy nem valós azt mindenki döntse el)
  Jah és az orvos is tévedhet... és ha pont az ad interjút aki úgy gondolja nincs vírus, másnap meg egy másik...”
 • 10. fióka 2010. január 13. 08:39
  „Igen már kezdik is reklámozni szépen a médiában.Csiribí csiribá Influenza bujj elő!!!A múltkor néztem a hiradóban amikor is egy neves magyar orvos nyilatkozott kissé elmosolyodva az arcán mondta éppen ,hogy ez a vírus olyat tud amit más nem ,de már röhögött ő is.Úgy,hogy kedves kisalföld legyen olyan jó és csak olyan informásiót közöljön aminek valós tartalma van mert amit önök csinálnak az a nép szándékos megvezetése megtévesztése és ez nem csak erre a cikkre vonatkozik.”
 • 9. knifemaster 2010. január 13. 06:31
  „9.
  Akkor lehet,hogy nem akar kicseszni magával ,mert a mondás is úgy tarta ,hogy:
  Parancsot megb..ni nem lehet,mert csak szaporodik.:)”
 • 8. gabmaster 2010. január 12. 21:11
  „Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást.

  Tisztelt k...fold!!

  Akkor miert kell ilyen sz..rago cikket irni?”
 • 7. pancser 2010. január 12. 18:29
  „Ezt nem érti az ember, vagy fizetnek, vagy szankcionálják az újságot ezekért a hírekért. Az egész világ tele van az oltás körüli botrányokkal! Arról még ebben az újságban még nem olvastunk.”
 • 6. knifemaster 2010. január 12. 13:54
  „Miközben az ET vizsgálatot indít,ezek a szénalapú véglények,még mindig próbálkoznak?

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=16667

  http://www.origo.hu/itthon/20100107-alinfluenzajarvannyal-vadolja-a-whot-egy-nemet-orvospolitikus.html”
 • 5. maja09 2010. január 12. 12:52
  „No fene! Sok még a megmaradt oltóanyag?! Azokat is el kell passzolni valahogy...”
 • 4. 01010 2010. január 12. 11:05
  „:) maradt a spájzban P vakcina és el kell adni
  Jővőre szerencsére új virus jön.....
  madár- sertés- ... humán lesz a következő.”
 • 3. Agent 2010. január 12. 10:53
  „Jöhet:) bár nagy hisztériakeltés volt és van, egy a szezonálisnál kisebb halálozási rátával rendelkező járvánnyal kapcsolatban, ezúton szégyellheti magát az összes média, amelyik jó birka módjára beállt a fősodorba és naponta próbált meg hisztériát kelteni halott kismamákkal és koraszülöttekkel, stb... azért végülis nagy biznisz volt ez állambácsinak:)”
 • 2. Juveboy86 2010. január 12. 09:29
  „:D”
 • 1. Truder 2010. január 12. 09:00
  „Igen!! Jöhet! Alig várjuk.. Ha olyan komoly lesz, mint az első.. :)

  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdészek mindenkiért, sétaerdők mindenki javára

Az erdőgazdálkodás nemcsak pénzszerző tevékenység, nemcsak fakitermelésből és -telepítésből,… Tovább olvasom