Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyűrűt kaptak a gyirmóti gólyák

A gólyái miatt gyakran emlegetett Gyirmóton ismét számos távolból érkezett madár fészkel. A nemrégiben kikelt fiókákat szerdán gyűrűzték a szakemberek.

Gyirmóton jó néhány fehérgólya-pár talált magának nyári otthont. Megfigyelésüket, nyilvántartásukat a madártani egyesület megyei aktivistái végzik. Ferenczi Katalin programfelelős érdeklődésünkre elmondta: tavaly nyáron gyűrűzték először a település fokozottan védett madarait. Akkor tizenegy fiókát sikerült „ megjelölni " . A korábbi fészkekben idén is folytatják a munkát. A program lényege, hogy a felmérés alapján a megyében pontosabban fel tudják mérni a fészekaljakat, több évig ellenőrizzék a gólyákat, kövessék vonulásukat.

Tegnap nagy érdeklődés mellett – a közeli óvoda apróságai is kivonultak, a szomszéd kéményről pedig a gólyamama figyelte a műveletet – alumíniumgyűrűt kaptak a kis gólyák, később színes gyűrűvel „ ajándékozzák " meg a kis vándorokat. Az ifjú szakember szerint az utóbbi módszerrel sokkal könnyebb például a távcsöves megfigyelés.
Balsay Sándor, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi csoportjának elnöke úgy nyilatkozott, hogy a gyűrűzés számos, a szakemberek számára érdekes válasszal szolgál. Például kiderült, hogy a fiatal madarak az első évben nem jönnek vissza Európába.

– Valahol Észak-Afrikában vagy Ázsiában, alkalmas táplálkozóterületeken gyűjtenek erőt, és ráadásul még nem is ivarképesek. Kétéves korban jönnek vissza, akkor csapatostul, általában az öregek után egy-egy hónap késéssel és próbálnak maguknak valahol fészket szerezni vagy építeni – mondta az ornitológus szakember. – Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a Kisalföldön nyolcvanhat óta egyenletesen emelkedik a gólyaállomány. Elértük a hatvanszázalékos gyarapodást, és azt is büszkén mondhatom: nagyon sokat tudunk a gólyákról.

Korábban:

"Értetlen" gólyák Gyirmóton (2002.03.19.) >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fülön csíptük Vekerdyt

„Sokan még mindig a nehéz gyerekek vagy a gyenge képességűek iskolájának tartják a Waldorfot,… Tovább olvasom