Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyűrűs már a füzike, a barátka

Több mint ezer óvodás és iskolás vett részt azon a hagyományos madárgyűrűzésen, amelyet a Gyirmóti ÁMK szervezett.

Milyen madarak repülnek ˝vé˝ alakban? Mit eszik a vörösbegy? Fiú vagy lány ez a madár? A cinkék és a rozsdafarkúak mellett ilyen és hasonló kérdések repkedtek szép számmal a gyirmóti óvoda udvarán, ahol a madárgyűrűzés három napján 850 óvodás és 170 általános iskolás fordult meg a ˝zöldnapok˝ hagyományos programján. A helybelieken kívül Győrből és környékéről, valamint Tarjánpusztáról, Ásványráróról és Rábapatonáról is érkeztek gyerekek.

A gyűrűzést Ferenczi Márta, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi munkatársa mutatta meg a körésereglett óvodásoknak. Fotó: Bertleff András
A gyűrűzést Ferenczi Márta, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi munkatársa mutatta meg a körésereglett óvodásoknak. Fotó: Bertleff András

– A rendezvény iránt évek óta olyan nagy az érdeklődés, hogy akár öt napot is meg tudnánk tölteni – említette Konczné Gyánó Andrea, a gyirmóti óvoda vezetője, ahol a Dunántúlon egyedülálló környezet- és természetvédelmi program szerint oktatják-nevelik az apróságokat.

A három helyszínen, forgószínpadszerűen zajló program részeként a madárbefogó hálóról, a madarak vonulásáról és megfigyelésükről Eklics Istvánné óvónő, a Holt-Rába, Gyirmót természeti értékeiről Zilahi Tímea, az ÁMK igazgatója, a madarak színes világáról Ferenczi Márta, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi munkatársa mesélt a gyerekeknek. Ő mutatta be a gyűrűzést is. Ottjártunkkor éppen egy vörösbegy, egy barátka és egy feketerigó, korábban pedig egy barátposzáta, egy füzike, egy házi rozsdafarkú, egy széncinke és egy kékcinke kapott ˝karkötőt˝.

– Öröm mesélni a gyerekeknek! Persze nem nehéz, tudományos adatokkal terhelem a kis fejüket, hanem olyan információkat szedtem nekik össze, amiket a későbbiekben is haszonnal alkalmazhatnak – említette Ferenczi Márta. – Ezek a programok, amiből nem ártana, ha az év során több lenne, jó lehetőséget kínálnak arra, hogy a résztvevők saját tapasztalatot, élményt szerezzenek, mégpedig olyat, ami akár egész életükre meghatározza a természethez való viszonyukat.

Olvasóink írták

 • 2. ZéZé 2010. április 12. 19:27
  „Na ilyenre én is szivesen elmennék. A legtöbb ember életében sosem lát ennyire közelről madarakat.
  Talán akkor kicsit többen is értékelnék őket. Ja és nem lenne minden kismadár VERÉB... :)
  http://www.kisalfold.hu/forum/madarvedelem_-_termeszetvedelem/1000045/2002048/?action=kifejt

  hajrá madarak !”
 • 1. anuvuk 2010. április 12. 15:40
  „Csak bízni tudok, hogy abból a sok "önkéntesből" a terepen a természetben is találkozni fogok.
  A helyi fórumot, a Madárvédelem - Természetvédelem oldalait ajánlom, - lehet böngészni kitartóan!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ablakcentrum: névbitorlási pert nyertek

Az Ablakcentrum Kft.-nek semmi köze sincs a rendőrségi hírekben szereplő vállalkozáshoz. Sőt, az… Tovább olvasom