Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyurcsány támadta Slotát, Fico a Gárdát okolta - Galéria

Révkomárom - Négyszemközti megbeszélésük után közös sajtótájékoztatót tartott Robert Fico és Gyurcsány Ferenc. A bő másfél órás eseményen akadtak szép számmal parázs pillanatok. Galéria és tudósítás élőben a helyszínről.

15:05 A magyar miniszterelnök hat javaslatot is tett Ficónak, többek közt az anyanyelvi oktatásról. Kezdeményezte, hogy a kisebbségi iskolák szabadon választhassanak tankönyveket, akár úgy is, hogy az anyaországban hivatalosan elfogadott tankönyveket használhassák a szomszédos országban.

Gyurcsány javasolta, hogy szülessen olyan kódex, mely meghatározza a két ország politikusainak minimálisan elvárható viselkedését a másik állammal szemben. (Gyurcsány szerint a felmerülő jogsértéseket közös vizsgálattal, "becsületbíróságon" rendezze Magyarország és Szlovákia - utóbbi ötlet azért lássuk be: hamvába holtnak tűnik.)

Kérte a magyar kormányfő azt is a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát tiltó rendelkezést.

14:45 - Újságírói kérdésekre csupán félválaszok

A Gyurcsány-Fico sajtótájékoztató több parázs pillanatot is hozott. Ugyan egyik oldal sem lépte át a diplomácia szabályait, de amikor tehette, finoman "gyomrozta" a másikat.

Fico több alkalommal is a szlovák gazdaság növekedését, az ország erős valutáját emlegette fel - alátámasztván ezzel saját kormányának jó munkáját.

Nézze meg képeinket a helyszínről! Galéria!

Gyurcsány pedig szinte egyedülálló jelenségnek nevezte Európában, hogy a Jan Slota vezette Nemzeti Párt kormányzó erő lehet. A magyar miniszterelnök azt szintén nehezményezte, hogy "magyar gyerekek nem mondhatják ki Pozsony vagy az Ipoly nevét magyarul". Holott szerinte 2008-ban ez volna minimum.

Gyurcsány üzent a magyar szélsőségeseknek is: szerinte a dunaszerdahelyi magyar verések után "úgy kellett a szlovák államnak a Magyar Gárda határ menti felvonulása, mint egy falat kenyér".

A sajtótájékozató végén mind a magyar, mind a szlovák média két-két kérdést tehetett fel a kormányfőknek. Itt - bő másfél óra után - már szinte általános volt a mellébeszélés, csak egy példa.

Mind Gyurcsánytól, mind Ficótól megkérdezte Zöldhegyi Katalin, a TV 2 munkatársa, hogy "személy szerint hibásnak érzik-e magukat a kialakult helyzetért, s ha igen, akkor miben?". Mire Fico erre a kérdésre sokadszorra is előjött azzal, hogy "Szlovákiában a magyar kisebbség európai szinten is különleges jogokat élvez"...   

13:30 - Véget ért a meglehetősen hosszúra nyúlt tájékoztató. A korábbi írásbeli nyilatkozat barátságos hangnemét nem tükrözte a sajtótájékoztató. Fico elmondta: Szlovákiában a fasiszta elemeket nem tűrik meg, s Magyarországhoz képest sokkal keményebben lépnek fel velük szemben.

Önkritikára is képes volt a szlovák miniszterelnök: megígérte, ha Pozsonyban a magyar nagykövetség előtt magyar zászlót égetnek a jövőben - a tettes biztosan börtönbe kerül.

Fico többször hangsúlyozta, hogy elhatárolódik Slota megjegyzéseitől, szélsőséges véleményétől. A Magyar Gárda jelenlétét többször felhozta a szlovák fél a probléma egyik kiváltójaként, a gárda demonstrációi, megnyilvánulásai egyáltalán nem szimpatikusak a szlovákok számára.

Gyurcsány szerint Slota kezdte a konfliktust magyarokat megbélyegző nacionalizmusával és ellenességével. A magyar miniszterelnök szerint a fő különbség, hogy ameddig hazánkban a Magyar Gárda "szélsőséges, utcai" elemekből áll, addig Slota kormányzó erő a szomszédban.

A Magyar Gárdával személy szerint a magyar miniszterelnök sem ért egyet, de az ő véleménye nem sokat ér ilyen ügyekben, ahogy fogalmazott: "a bíróság döntése a mérvadó". "Szemben Szlovákiával nálunk nem lehet egy ilyen szélsőséges szervezetet megsemmisíteni a belügyminiszter nyomására" - hangoztatta a magyar miniszterelnök. Gyurcsány szerint ez ékesen bizonyítja, hogy hazánk közelít a nyugat-európai országok demokráciájához.

Gyurcsány felhozta azt is, hogy Malina Hedvig ügyében a mai napig nem derítette ki az igazságot a szlovák bíróság. A botrányba fulladt dunaszerdahelyi DAC-meccs ügyében továbbra sem hagzott el új információ, mindkét fél a jól ismert álláspontját pufogtatta, vagyis a szlovákok szerint jogszerű volt a fellépés, a magyarok szerint viszont a rendőrség az indokoltnál jóval keményebben lépett fel.

12:00 - Most kezdődött a várva várt séta. Húsz fős delegáció sétál át a Tiszti Pavilonba, a kormányfőkön kívül főként biztonságiakból áll a menet. Aztán jönnek a külügyminiszterek is. A Tiszti Pavilonban már a sajtó munkatársai előtt beszél Fico és Gyurcsány.

11:55 - A hivatalos menetrend szerint fél 12-kor a két kormányfő átsétál a Városházából a Klapka-téren másik végén található Tiszti Pavilonba. Nos, ez biztosan csúszik. Amit viszont már most tudni lehet, hogy a két kormányfő angol nyelven egy közös álláspontot adott ki. Három pontból áll a nyilatkozat.

1. Mindketten leszögezték, hgy mindenfajta szélsőséges, kirekkesztő viselkedéssel szemben a létező jogállami eszközökkel keményen fel fognak lépni. Törvények segítségével megpróbálják megakadályozni, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat bármi beárnyékolja.

2. Mind Magyarország, mind Szlovákia úgy látja, hogy az oktatásnak nagy szerepe van a jó szomszédi viszony kialakításában. Mindkét ország egyet ért abban, hogy fontos, miszerint a kisebbségek saját anyanyelvükön tanuljanak - ezt törvényekkel igyekeznek biztosítani a jövőben.

3. Mindkét ország kifejezi azon szándékát, hogy a két állam polgárai jó légkörben élhessenek és gyarapodhassanak, valamint a jövőben is jó légkör uralkodjon a két szomszédos ország között.

10:50 - Elkezdődött a négyszemközti megbeszélés a két kormányfő között. Ezt követi majd a delegációk közötti nyilvános sajtótájékozató. Gyurcsány kemény tárgyalásra számít, s konkrétumokat vár a mai találkozótól. Többek azt szeretné feszegetni, hogy milyen bizonyítékok vannak a rendőrök dunaszerdahelyi kemény fellépésének alátámasztására.

Gyurcsány szerint...

Gyurcsány elmondta, a kezdetben két - magyarországi és szlovákiai helyszínen tervezett - találkozó azért csak egy helyen, a szlovákiai Komárom városi hivatalában valósul meg, mert a kvaterkázásnak még a látszatát is el akarták kerülni, például azt, hogy együtt sétálnak, s közben egymást lapogatják, éppen ezért semennyit sem adnak protokollra, csak leülnek egy irodában. "Nekünk ilyen helyzetben nem a közönsegnek kell játszani" - tette hozzá a Magyar Rádiónak adott interjúban.

A magyar miniszterelnök interjújában arra is kitért: konkrét javaslatokkal megy. Fontosnak tartja, hogy Ficóval ne csak azt mondják el, a másik államnak mit kellene cselekednie, hanem azt is, hogy az adott állam mit tegyen a kapcsolatok javulásáért. A magyar részről felvetendő kérdések közül példaként a tankönyvügyet említette. "Ebből nem lehet alkudni, ez nem vásári alku" - fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a magyar tanulóknak joguk van anyanyelvükön megismerni régiójuk földrajzi neveit.10:05 - Kis késés után befutott Gyurcsány is. Fico kijött elé, kézfogásukat gyér taps fogadta. Egyre több nézelődő van a helyszínen. Fico egy Audival érkezett, a magyar delegáció hat páncélozott autóból áll. A külügyminiszterek is itt vannak. Nemrég feltűnt az ablakban Göncz Kinga.

Kézfogás. Volt egy kis taps is. - Fotó: Krizsán Csaba9:50 - Tíz perc múlva elvileg már mindkét elnöknek itt kell lennie. Nagyon sok az újságíró a városban. Annak ellenére, hogy csak pénteken délután derült ki, hogy a Gyurcsány és Fico tárgyalóasztalhoz ülnek Révkomáromban. Megjött Fico, hatalmas virágcsokorral köszöntik. A találkozó helyszínére sietve nem láttunk semmi rendkívülit. Tüntetés nem valószínű, a város tele van szlovák rendőrökkel.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. joco 2008. november 18. 15:14
  „kikelet 2008.11.17. 10:40 . tudod kedves nemzeti(nyilasmaskarás)örsereg védö, sem itt sem máshol ahol ez a téma szerepelt, senki NEM véde, söt ELITÉLTE A DUNASZERDAHELYI MAGYAR VERÉST.éRTED? ja és probáj erre is választ adni:
  mit is kerestek ott a szélsöjobbos -többségében csöcselék- ráadásul egy egy olyan meccsen ahol egy olyan csapat játszott melynek tagjainak 95%-a külföldi-érted se nem magyar se nem slovák) ja és elötte a bécsi döntés "emlékre" piciny csöcselék csapat miért avatott "turul" szobrot, vagy arra válaszolj kérlek, hogy miért vonulgat egy szélsöjobbos csapat nyilas jellmezruhában katonai alakzatban egy másik ország területén? miért? tudod ezek a "megmozdulások az ott élő magyarjaink "helyzetét" rontják" csak. olvassd el a kint élő slovákiai magyar politikusok nyilatkozatait e témába”
 • 26. knifemaster 2008. november 18. 09:07
  „kikelet,
  meglehet.
  Magyarországi keménymagok összegyűltek,hogy üssenek egyet a pozsonyiakkal.
  Ezt olyan mondta aki ott volt.Tudatos futballhuliganizmus,csak belekeveredet a nemzetiségi kérdés is.”
 • 25. kikelet 2008. november 17. 10:40
  „tipikus agymosott fórumozók...a nemzeti őrsereg vonulásán (ami szerintem se volt jó ötlet) felháborodtok, ártatlan emberek viperával verésén viszont már nem... mert ugye mi csak a balhé miatt mentünk ki, ugye?”
 • 24. joco 2008. november 17. 09:54
  „szélsöjobboskáink ez is ide kapcsolodó hir:"A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnöksége és püspöki tanácsa elítéli az elmúlt időszak szélsőséges megnyilvánulásait és elvárja a hatóságoktól, hogy az elkövetőket felelősségre vonják "
  tudjátok a magyarországi többség, a kint élö magyarok elitélik mind a slovák rendör attakot, de a ti mélymagyarkodok tevékenységeit is.Értitek? nem lehet békében együtt élni, ha Ti és elv-tásaitok-köztük a slovák nacionalisták- gyülölködnek, vonulgatnak, egy másik ország területén a bécsi döntést "ünneplik" irredenta jelképekkel, söt egyesek nyilasokra utalo jelmezben katonai alakzatban vonulgatnak ott .”
 • 23. Eva- 2008. november 16. 21:15
  „A fradi-pályán a jövő hetek valamelyikén lesz egy jótékonysági meccs.
  Kíváncsi leszek szétverik-e Budapestet szurkolóink/szurkolóik?!--hogy aztán együtt jogvédőkkel megtámogatva a magyar rendőröket szidják.”
 • 22. joco 2008. november 16. 14:04
  „matriné(még az 1-hez) nem véletlenül ment "páncélozott" gk.-val(és csak egy volt ilyen) a magyar kormányfö, mivel tudod a szélsöjobbos elv-társaidtol-tudod a slovák és magyar "fajtestvérektől) már mind két országban van miért tartani.
  Tappanccccs(2-es) Igazad van a "veréssel kapcsolatban , azt nem lehet "megmagyarázni/védeni, hogy mit is kerestek ott a szélsöjobbos -többségében csöcselék- ráadásul egy egy olyan meccsen ahol egy olyan csapat játszott melynek tagjainak 95%-a külföldi-érted se nem magyar se nem slovák) ja és elötte a bécsi döntés "emlékre piciny csöcselék csapat miért avatott "turul" szobrot, vagy arra válaszolj kérlek, hogy miért vonulgat egy szélsöjobbos csapat nyilas jellmezruhában katonai alakzatban egy másik ország területén? miért? tudod ezek a "megmozdulások az ott élő magyarjaink "helyzetét" rontják" csak. olvassd el a kint élő slovákiai magyar politikusok nyilatkozatait e témába”
 • 21. matriné 2008. november 16. 10:04
  „Valamikor nagyon híres volt Illava! Ide kellene vendégségbe tartani azokat, akik a védtelen emberekre ráuszítják a pajzsokat! Természetesen válogatás nélkül. A rendőr, pedig az, aki felismeri azt a törvényt amely a nép érdekeinek fogalmazódott meg! De semmiképp nem egyes pártpolitikusi "egó"-inak a kedvére. Aki pedig visszaél a hivatali hatalmával az nem rendőr hanem közönséges bűnöző! Egyébként a "szélsőséges " balhék szervezőit más rég el lehetett volna kapni,ha nem az alantas politika irányítaná Őket ép úgy mint néha a magyar rendőröket.”
 • 20. patriot 2008. november 16. 07:16
  „Amúgy a fenti képen nagyon aranyos Slota anyukája és testvére Vladimir Sztojka Slota!”
 • 19. patriot 2008. november 16. 07:12
  „Na már alakul a cocialista handa banda: tehát nem BMW hanem Passat, nem vették hanem kölcsönbe van! Mint tudjuk nem vásárolták meg,mert a gyurcsányi banda páncélozott Audikkkal rohangál. Természetesen ennek az idiótának olyan színűt vásároltak amit nyomban át kellett festeni pár millkóért! Mennyibe is kerültek a kormányzati autók hazugságpártiak?
  ---------------------
  federik
  kösz a linket!”
 • 18. federik 2008. november 15. 22:35
  „Patriot!

  Itt a link, amit kértél: http://www.vezess.hu/hirek/pancelozott_passat_orban/1816/”
 • 17. Dew 2008. november 15. 22:31
  „"Normális államokban - például Belgiumban - a kezét törik el annak, aki a rendőrre emeli a kezét."
  Olaszban pont most ítéltek börtönre rendőröket, mert túlsgosan brutálisan jártak el. Vagy ez nem normális?
  "Az ottani magyarok nem kérnek a szélsőséges balhézókból, mert nekik annál szarabb lesz utána."
  Érdekes, a kinti ismerőseim ennek pont az ellenkezőjét állítják. Amúgy meg ezek szerint az teljesen elfogadott európai értékrend, hogy fogjuk be a szánkat, ha kint magyarverés van, mert csak rosszabb lesz a kintieknek? Vagy hogy egy drapéria miatt szét kell verni, plusz félelemben kell tartani minden magyart? És hogy miért mentek ki az úgynevezett szélsőségesek? Azért, mert egyesekben teljesen érthetően felment a pumpa amiatt, hogy a magyar kormány sz*rt sem csinál a kinti magyarellenes törekvések ellen. Slota azt fröcsög, amit akar, kormányzati támogatással, nyakló nélkül verik kint a magyarokat (lásd Malina Hedvig ügye), küldözgetik SMS-ben, hogy dögöljön meg a magyar, fújják le a helységnévtáblákat, történelemhamisító tankönyvekből tanítják a magyarokat, de lemehetünk a Délvidékre, ahol a három temerini fiú összesen 61 évet kapott verekedésért, míg a legutóbbi, azt hiszem újvidéki magyart késelő és meggyilkoló rác simán megússza a börtönt. A külügy pedig hallgat. De arra bezzeg van kapacitása, hogy drogosokat hazamenekítsen Equadorból.”
 • 16. dzsonibravo 2008. november 15. 21:36
  „Miről beszéltek szerencsétlenek?A vásárláson kívül voltatok kinn szlováliában?A kinti magyarokat már megfélemlítették olyan szinten, hogy magyarul meg sem mernek szólalni.
  Végre van egy réteg akik az Ő igen az Ő nevükben lép fel, és nem kell félniük a megtorlástól.
  Provokátorok?Mert európa közepén magyarul mernek beszélni?

  Akkor az is provokátor aki szlovák rendszámú autóval átlépi a magyar határt és nem tud magyarul:gumibotot nekik!!!!”
 • 15. Imcsi 2008. november 15. 21:30
  „Sőt, ha még jobban visszamegyünk az időben, akkor kiderül, hogy mi, magyarok is csak betelepültek vagyunk itt a Kárpát-medencében!”
 • 14. pancser 2008. november 15. 20:28
  „Nem sokat vártam a találkozótól. "ego"-nak igazat adok, minek kellett egyenruhában provokálni a szlovákokat? Egyáltalán mire jó a szlovák államiságot kétségbe vonó nagy MO térképeket mutogatni egy sima meccsen, a fradista kemény mag részéről. Képzeljük el ha néhány eszement a keleti szomszédből olyan térképpel érkezne egy román-magyar meccsre, amelyen MO, a keleti szomszéd részeként szerepel(van ilyen térkép). Vagy török magyar meccsen a török szurkolók egy 1650-es téképet rajzolnak egy transzparensre, csak azért, hogy minket bosszantsanak. Csak azért említem ezeket a dolgokat, hogy érezzünk bele a másik nép lelkébe is egy kicsit. Szóval nem kell bosszantani, provokálni sem. Ha ezt tesszük az amúgy is csekély európai szimpátia irántunk a béka feneke alá csökken. Mire jó ez nekünk?”
 • 13. patriot 2008. november 15. 18:46
  „mir!
  ...tényleg???? Tudsz is valami forrást megnevezni róla,vagy csak ez is cocialista szóbeszéd? ( ami echte hazugság!)
  Linkeljél be róla valamit nehogy hazugságba maradjál!”
 • 12. mir 2008. november 15. 18:37
  „10. 10. Ha kicsit is tájékozottabb lennél akkor tudhatnád, hogy orbán kapott egy páncélozott bmw-t amit a támogatói finanszíroztak. Valszeg már nem használja de furikázott ilyen autóval ez tény.”
 • 11. kertész 2008. november 15. 18:36
  „Patriot!
  Te még ki sem mosakodtál az általad dicsőitett trágyaléből.Inkább maradj csöndben mert okosabb leszel”
 • 10. patriot 2008. november 15. 18:27
  „kertész!
  Maradj a kertgondozásnál parasztkám! Tudod műveltséget nem gané tolás közbe lehet szerezni,hanem olvasással! Mint ahogy az a primitív megszólalásodból kitűnik Te enyhén szólva is egy igen egyszerű kerti munkás lehetsz, amolyan Komszolos falevél gyűjtő! Orbán autója egy fehér Golf 3! Na most kerti gyökérkém, ezekben az autókban szinte soha nem csináltak még páncélozottat! ....további jó munkát,és szedd össze a szemetet a konténerek körül!”
 • 9. kertész 2008. november 15. 18:10
  „matriné! Orbán miért jár páncélozott autóval?Csak nem fél a saját csürhéjétől?”
 • 8. egó 2008. november 15. 17:40
  „matriné=cseter és egressy! Normális államokban - például Belgiumban - a kezét törik el annak, aki a rendőrre emeli a kezét. S a politikai jobb és bal, de még a sajtó sem fújja fel a dolgot. Lehet tüntetni, kiabálni, amennyit akarnak, de nem dobálhat, s nem emelheti afel a kezét a rendőr felé. Másrészt: mi a faszt kell magyarmentőként feltűősködni Szlovákiában? Az ottani magyarok nem kérnek a szélsőséges balhézókból, mert nekik annál szarabb lesz utána. Ezt megérthetné a sok buzi - saját érdeküket néző - polizikai febújtó!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnaptól jön a hideg, jövő héttől a hó

A hétvége nagy részén még enyhe időre lehet számítani, de vasárnap eléri az országot, és át is robog… Tovább olvasom