Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Gyurcsány: Nem engedek a nyomásnak

Magyarország - Azért pártkongresszust, és nem parlamenti bizalmi szavazást kezdeményezett, mert utóbbi az SZDSZ-nek állított csapda lett volna – állítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki kedden a Kisalföld győri sajtóházának vendége volt.
– Az interjú után Budapestre utazik az MSZP elnökségének ülésére, amely összehívja a párt rendkívüli kongresszusát. El tudja képzelni, hogy a küldöttek nem állnak ön mögé?

– Azon dolgozom, hogy erős támogatása legyen a Megegyezés programnak a balliberális oldalon, de azt is fontosnak tartom, hogy akik esetleg vitatkozni akarnak vele, megtehessék egy olyan fórumon, ahol majdnem minden döntés meghozható. Ez pedig a kongresszus. Hozzáteszem: az MSZP-frakció hétfői határozott kiállása a cselekvési program mellett meglepetés volt még nekem is. Akár még úgy is járhatok, mint tavasszal, amikor olyan sokan nyilvánították ki egymás után támogatásukat, hogy végül nem kellett kongresszust összehívni.


– Miért nem bizalmi szavazást kér saját személyéről a parlamentben, mint 2006 őszén?

– A koalíció felbomlása óta a parlamentben nem politikai többségünk van, hanem esetről esetre szerezzük meg a többség támogatását. Ilyen helyzetben a bizalmi szavazás valójában az SZDSZ-nek állított csapda lenne, mert nem tudnák, mihez igazodjanak jobban: ahhoz, hogy ne legyen előrehozott választás, vagy ahhoz, hogy ellenzéki szerepben van a párt.


– A kongresszus összehívásával is részben az SZDSZ-nek üzen, hogy lássa be, eredménytelen a szocialista párt megosztására, az ön leváltására tett kísérlet.

– Abban nincs sok kételyem, hogy az MSZP támogatja elnökét, miniszterelnökét és a kormányt. Szerintem a párt számára az a legfontosabb, hogy a választók sokasága is hallja meg: a történet nem személyi és hatalmi kérdésről szól. Azt írom a Megegyezésben, hogy egyszerre valósítható meg az adócsökkentés és a szociális biztonság. Ha körülnézek, nem látok más programot, mint ezt. A kongresszus legfontosabb feladata, hogy nyilvánvalóvá tegye, mit akarnak ma a szocialisták, mi a javaslatuk Magyarország felemelésére. Az emberek ugyanis most csak azt hallják, hogy az egyik párt vitatkozik a másikkal, de azt nem, hogy például miért kell szakmunkástanuló-ösztöndíjat létrehozni. Mi erről akarunk beszélni.


– Erre mondja az SZDSZ, hogy ön kiadáscsökkentés nélkül akar adót csökkenteni.

– Örömmel meghallgatom mindazok konkrét véleményét, akik kiadást akarnak csökkenteni, hogy ők honnan vennének el pénzt. A költségvetés nem számok tengere, emberi történetek vannak mögötte. Ami egyeseknek kiadáscsökkentés, az egy családnak kisebb jövedelem. Egyetlen százalékkal nagyobb járulékcsökkentés például háromhavi családi pótlék összegét jelenti. Arányban áll a kettő egymással? De mondok ennél cifrábbat is. Ha az összes minisztériumot azonnal bezárnánk és minden alkalmazottat elbocsátanánk, az összesen egy százalék járulékcsökkentésre lenne elég. Ezért mondom, hogy nyíltan kell beszélni, és okosan, felelősen dönteni: ha valaki azt mondja, további kiadáscsökkentés kell, akkor tegye azt is hozzá, kitől szeretne elvenni pénzt. Én letettem a javaslatomat a Megegyezéssel. Nem engedek a nyomásnak, hogy szociális ügyekre költsünk többet a 2010-es választások miatt, de annak sem, hogy olyan radikális adó- és járulékcsökkentést valósítsunk meg, aminek a nyugdíjasok és a gyerekes családok fizetnék meg az árát.

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc

– Mi a garancia a Megegyezésben foglaltak megvalósítására? Az abban írtak alapján a parlamenti igen után is csak az a biztos, hogy 2009-ben 300 milliárd forint értékű adó- és járulékcsökkentés lesz. A továbbiak attól függenek, hogy az emberek, a vállalkozások hajlandóak-e becsületesebben megfizetni közterheiket. Korábban a Fidesz többször érvelt hasonlóval – az adó- és járulékcsökkentés hatására végül növekednek a bevételek –, amit a baloldalról mindig erős kritika ért.

– Higgye el nekem, önmagában a járulékcsökkentéstől nem is nő.


– Akkor ön szerint mitől folyik be mégis több pénz?

– Attól, hogy sokakat érdekeltté teszünk abban, ne érje meg járulékot és adót kikerülni. Most is azt gondolom: aki járulékot csökkent, annak kevesebb bevétele lesz. Ha azonban mellé egy sor másik intézkedést tesz – ezeket két hét múlva nyilvánosságra hozzuk –, és eléri például, hogy a vásárló jól járjon, ha számlát kér, már más a helyzet. Emellett szigorítani kell az ellenőrzéseket, egyszerűsíteni a szabályok sokaságát, valamint garanciát adni arra, hogy a befolyó pluszpénzt nem egyszerűen elkölti az állam, hanem további adó- és járulékcsökkentésre használja. Az adó- és járulékcsökkentés nem olyan, mint a karácsonyi ajándék: mindegyikünknek van benne dolga.

Belátom, időnként népszerűbb azt mondani, hogy magának semmi teendője nincs, elég, ha rám szavaz és én csökkentem az adóit és a járulékait. Húsz évvel a rendszerváltás után megtanulhattuk, hogy ezek az ígéretek nem szoktak teljesülni.

– Ez mind szép, de a kérdés az, hogyan lesz többség az adótörvényekhez?

– Adócsökkentési törvényt ön szerint könnyű leszavazni a parlamentben? Képzelje el, hogy bárki nemmel voksol, és én másnap azt mondom a polgároknak: önöknek januárban azért nem marad hatezer forinttal több a zsebükben, mert X., Y. meg Z. nem a maguk jövőjével foglalkozott, hanem az enyémmel. Akik ünnepi beszédeikben azt mondják, csak a népért és a nemzetért dobog a szívük, hirtelenjében leszavaznának egy adócsökkentést? Ön szerint könnyen tartható ez az álláspont?


– Majd kiderül. Ezek szerint azt gondolja, hogy a jelenlegi SZDSZ-es ellenkezés ellenére is viszonylag könnyen szerez parlamenti támogatást az adótörvény-javaslatokhoz?

– Kétségtelenül igen. Másrészt ha az Országgyűlés mégsem szavazza meg ezeket, attól az állam, a költségvetés nem jár rosszul, hiszen több marad a kasszában, ha nem lesz adócsökkentés.


– A költségvetés átküzdése a Házon nyilván nehezebb feladatnak ígérkezik. Ha nem sikerül, valóban benyújtja a lemondását?

– Igen.


– Hogyan kíván a költségvetési javaslathoz az MSZP-n kívül támogatókat szerezni, hogy meglegyen a parlamenti többség?

– Tárgyalással, tárgyalással, tárgyalással.


– Számít arra, hogy az SZDSZ szakadásához vezetnek a viták?

– Erre nem, arra azonban igen, hogy a szocialistákon kívül sokan – de legalábbis elegen – úgy fogják gondolni: az ország érdeke, hogy a költségvetés átmenjen.


– Elképzelhetőnek tartja, hogy az SZDSZ-en kívül a jobboldali pártoktól kósza igen voksok érkezhetnek a költségvetési javaslatra?

– Erre még nem volt példa. De őszintén szólva sok minden nem fordult elő korábban, ami aztán mégis bekövetkezett, úgyhogy semmit ne zárjunk ki.


– Csütörtökön az SZDSZ-szel tárgyalnak. Mit tesz a szocialista delegáció, ha az SZDSZ az előzetes bejelentésnek megfelelően nem a programról, hanem csak a szakértői kormány felállításáról hajlandó tárgyalni önökkel? Kivonulnak?

– A szakértői kormány is programról szól, hiszen egy kormány úgy kerül Magyarországon hivatalba, hogy a miniszterelnök-jelölt előterjeszti a programját, amit a parlament elfogad. Nem a személyről, hanem a programról szavaz a Ház. Ahhoz, hogy én pártelnökként meg tudjam mondani, egy másik kormányprogramot támogat-e az MSZP, előbb tudnom kellene, mi van benne. Ha tehát az SZDSZ ezt mondja a tárgyaláson, meg fogom kérdezni, mi lenne a program. Elmondhatják persze azt is, hogy személy szerint kire gondolnak miniszterelnökként, de azt nem kérheti tőlünk senki, anélkül szavazzuk meg, hogy tudnánk, mit csinálna.


– Akkor erről fognak beszélgetni.

– Nézze, az tudható, hogy az MSZP mit képvisel. Azt gondoljuk, hogy a Megegyezés jó program, és a párt bízik a mai kormányban. Meghallgatjuk, hogy az SZDSZ mit gondol arról, mit kell tenni és kinek.


– És mit gondol Fodor Gábor véleményéről, miszerint a legnemesebb törekvésnek sincs hitele, ha nincs hitele annak, aki meghirdeti?

– Szerintem nem jó irányba visz, ha a politikusok egymást minősítik. Cifrákat könnyű a másikra mondani. Azt meg mégiscsak a szocialista pártnak kell eldönteni, hogy a kormányát kik vezetik.


– Nem tart attól, hogy hasonlóan a 2005-ös köztársaságielnök-választáshoz, az SZDSZ elmegy a végsőkig, az előrehozott választásokig – még akkor is, ha ezzel akár a parlamentből is kieshet?

– Nem tudom megmondani, mi tervez az SZDSZ. Azt tudom, a költségvetés arról szól majd, hogy jövőre Magyarországon egyensúly lesz, növekednek a jövedelmek, a nyugdíj, a fogyasztás. Az elmúlt években jellemző összeg többszörösét teszi ki a panelfelújítási program. A pályakezdő tanároknak lesz húsz-negyvenezer forint bérpótléka, ötvenezer embernek pedig közmunkája. A miniszterelnöknek ezzel kell foglalkoznia. Ha állandóan azon morfondíroznék, mi jár a többi politikus fejében, a választók jogosan mondanák, hogy nem ez a feladatom.


– Mit szól Orbán Viktor friss elképzeléséhez, amely szerint lehetséges, hogy a Fidesz a jövő héten a parlament feloszlatására tesz javaslatot?

– Az MSZP erre nemmel fog voksolni, és meglátjuk, a többi párt hogyan szavaz. Magyarországnak akkor állna érdekében az előrehozott választás, ha látnánk számokkal, konkrétan alátámasztva a Fidesz programját is, és az lenne a benyomásunk, hogy inkább az használ az országnak. Jelenleg azonban fogalmunk sincs, a Fidesz mit tenne az adókkal, a családtámogatással, a költségvetéssel: nem hajlandó kiteríteni kártyáit. Egy szűk körben elhangzott beszédből azt tudjuk csak, hogy elvennék a nyugdíjak vegyes indexálását, azaz csökkentenék azokat és leállítanák a beruházásokat. A többit titokban tartják.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. hekaté 2008. október 07. 14:23
  „LOLITÁNAK arab közmondás: "Ha éneked nem szebb a csendnél, inkább hallgass. Egy magamnak szóló tanács lolitával kapcsolatban: Soha ne vitázz hülyével, mert mások esetleg összetévesztenek vele" /Murphy törvénye/.”
 • 74. enzof 2008. szeptember 11. 23:43
  „Fletó töröld magad a politikából!!!
  Nem vagy kívánatos személy!!!!!!!!!”
 • 73. enzof 2008. szeptember 11. 23:41
  „Fletó csak a zsebének töméséhez ért mint a többi.Szerintem még ezek lesznek a hatalmon még rosszabb lesz minden.Becsületes embereknek csak egyre kevesebb jut már mindenből.Egy igaz:Sajnos ma Magyarországon így
  nem lehet előre jutni!!!Nézzük a fiatalság jővőjét!!!A nyugdíjasok már ne siránkozzanak,ők rontották el az ország egy részét!!!!!(Kb.:30-50 év ha itt egységes lesz minden).”
 • 72. Nooormális? 2008. szeptember 11. 18:29
  „Utálom lolitát, bár lehet, hogy inkább sajnálnom kéne.
  A mondat második felét kimoderálhatjátok! :)))”
 • 71. Kisalföldes 2008. szeptember 11. 15:43
  „anti fleto, csak a zsidózást, cigányozást, trágár becsületsértést és az egyéb bűncselekményeket törlik a kollégák. Írd azt, hogy "utálom Gyurcsányt", vagy esetleg "imádom Orbánt", meglátod, ott marad, örök időkig.”
 • 70. Anti fleto 2008. szeptember 11. 12:43
  „Látom azt is mondta a feri hogy keményen tötörljétek a hozzászólást amin nem baloldaról jön!!! Ez a kisalföld 2008.ban egy nagy komcsi lap!!!”
 • 69. Ratkó József 2008. szeptember 11. 11:12
  „67. Költészet-falónak!

  Mi az, mi téged győlöletre készt?
  Az ostobaság rühelli az észt?”
 • 68. lolita 2008. szeptember 11. 11:08
  „Orban Viktorhoz nincs hozzaszolasom,mert embernek sem nevezhetö ez a politikus aki ezt a kis M-ot nemtudja iranyitani,vezetni s akinek a szajabol csak okadas jön de nagyfolyasban!A vilagon nincs meg egy ilyen,de a nepnek jo mert semmit nem tesznek ellene,mindenkinek csak a szaja jar!”
 • 67. Költészet-faló 2008. szeptember 11. 10:42
  „61 és 66!
  Éc
  péc
  kapuléc,
  Csimpilimpi, hova mész?
  Pockot viszek a vásárra,
  egy peták az ára.
  Besuttyantam a sátorba,
  állt feltűrve Bábos Dorka,
  benn a pocok táncot ropott,
  Bábos Dorka sivalkodott,
  árus-polc mögébe bujt,
  mézes huszár legurult,
  uccu neki fuss!”
 • 66. Nooormális? 2008. szeptember 11. 08:45
  „Neked, nekünk

  Neked kurva ez az ország -
  Nekünk édes hazánk,
  Küldenél, de nem megyünk:
  Ezt hagyta ránk anyánk, apánk.

  Neked társadalom -
  Nekünk ember meg ember:
  Isten teremtette örök titok,
  Saját akarattal és saját érzelemmel.

  Neked tüntető csürhe -
  Nekünk szavát hallató büszke nép,
  Ki, ha sokat hazudnak neki,
  Egyszer csak fölveti fejét.

  Neked picinyke csomag -
  Nekünk a bőrünk bánja,
  S meg vagy sértve, hogy
  Nem mindenki a reformok barátja.

  Neked hazátlan román -
  Nekünk erdélyi magyar testvér,
  Kinek régi álmát kilopták,
  S te ezért sokat tettél.

  Neked Bratislava -
  Nekünk Ősi Pozsony,
  S mi még szisszenünk, ha
  Magyar arcon csattan pofon.

  Neked arab terrorista -
  Nekünk küzdő sportoló,
  S csak mert Allah az istene,
  Nem ellensége minden felhőkarcoló.

  Neked cserélendő feleség -
  Nekünk holtig-sírig társ,
  S legyen bár ifjú vagy öregecske,
  Édes, mint a virágzó hárs.

  Neked nem bűn a hazugság,
  Hazudsz reggel, éjjel, este -
  Nekünk szívünkbe írt parancs:
  "Legyél igaz, s ne beste!"

  Neked nem bűn a lopás,
  Hanem cél, hogy kiéljed magad -
  Nekünk azt tanította apánk,
  A másét elvenni nem szabad!

  Neked magángép száll -
  Nekünk nem térkép e táj,
  Ismerjük minden rejtett zugát,
  S tudjuk, mit alkotott Szent István király.

  Neked kurva ez az ország -
  Nekünk édes hazánk,
  Irgalom legyen neked, béke nekünk:
  Ezért könyörgünk most,
  Mi Atyánk!

  ismeretlen költő”
 • 65. csapda 2008. szeptember 10. 23:43
  „A csapda egy rejtett, az áldozat részéről nem észrevehető eszköz.
  Az 1-2%-os párt még a labda közelébe sem nézhetne egy új választás esetén; ezt ugye sokan (így az SzDSz is) tudjuk. Akkor hol van itt csapda?”
 • 64. gabmaster01 2008. szeptember 10. 23:30
  „Hazudni lehet reggel,delben,meg este is csak mar nincs aki elhiggye.
  Ha valakinek nem kell valami az nem veszi meg
  Miert erolteti magat valaki a nepre ha mar nincs ra szukseg, nagyon sok jo otletem lenne mivel lehetne potolni a penzt ami hianyzik a haztarsatbol. pofatlansag ugy megjeleni valahol ahol nem szivesen latnak es ha valaki nem is veszi azt eszre az mar csak a nagyfoku degeneracionak koszonheto, ez az uj program kezd buzleni egy olyan ember szajabol aki maga is buzlik mint egy zaptojas hiszen mar nagyon regota dobaltak ra reges reg megbudosodot rajta, termeszetesen a velemeny kinyilvanitasanak ezen formajat elitelhetjuk jo erzesu emberek de a HAZUGSAG nagyobb bun egy miniszterelnoktol.”
 • 63. 7. 2008. szeptember 10. 23:01
  „A fejedben nagy a nyomás Ferikém, majd szétveti a becsületesség. Egyébként kivel is vagy egy chartában? Csak nem a becsületes Kolompár Orbán barátoddal? Ugye elvtásak, ismerős a mondás? Madarat tolláról, embert barátjáról lehet megismerni!

  Nagyon tetszenek azok a kérdések, hogy mit lehetne most tenni, hogy kimásszunk a gödörből. Hát egyet biztosan nem! Arra csak a bolond bízza a kivezető út keresését, aki bevitte az erdőbe!
  Meg kellene esetleg nézni az 1998 és 2002 között tevékenykedő kormány programját. Akkoriban ugyanis csökkent az államadósság, növekedett a gazdaság és növekedett az életszínvonal. Ezeken kívül most hirtelen olyan sok mindent nem is kellene elérni.”
 • 62. Chrome 2008. szeptember 10. 22:52
  „60.

  Böszme barátom! 2002-ben azért szavazott a naív tömeg Orbán ellen, mert becsapták. Mostanra egyértelműen kiderült, hogy a jelenlegi kormány hazugsággal nyerte a választást. Ténykedése során az ellenkezőjét csinálta, mint amit a kampány során mondtak. Ha ezek után ismét erre a bagázsra szavaznak, akkor már nem csak naívak, hanem böszmék és primitívek is lesznek. Bár igaz, ez valószínüleg nem zavarja őket, mert nem veszik észre.”
 • 61. Tyereskova 2008. szeptember 10. 22:23
  „Van egy ország,
  ahol ébren kell élnem,
  Magyarország.
  A te arcodban látnám
  a magam arcát.
  Ölelésben ínség,
  a hazug ügyben hűség voltál.
  Én ezt arcot már őrzöm
  Magyarország.
  De mégis hiszek egy életen át...

  Magyarország,
  te vagy a szívembe írva.
  Magyarország!
  Én a te lelkedre bízva
  Magyarország.
  Ne vezess meg engem,
  és amit meg kell tennem,
  segítsd!
  Legyél a holnapba rejlő bizonyosság,
  én, az életem bíztam rád.

  Magyarország!
  Ahol élnem kell, kérlek
  Magyarország.
  Ahol az arcomba vágják
  a magam arcát.
  Ahol a túl jó nem kell,
  csak az a jó középszer.
  "Te várj!˛mondod,
  és űzöl el tőled
  Magyarország,
  én, ezer év óta várok rád.

  Gyere, és egyszer végre,
  amikor új nap ébred,
  ne várj!
  Gyere, és ébredj fel végre
  Magyarország!
  Én, 1000 év óta várok már.

  Magyarország!
  Idegen földön ha járok,
  Magyarország,
  velem az út is megfordul
  haza hozzád.
  Nagy elődök kérnek,
  kiket elűztél innen
  hazánk.
  Jól emlékszel rájuk,
  Magyarország!
  Milliók fájdalma szállt már rejád.

  Nagy elődök kérnek,
  engedd, hogy benned éljek
  hazám.
  Ahogyan ők élnek benned,
  Magyarország.
  Áldásod szálljon végre ránk!

  Legyél a számomra is bizonyosság, én is az életem bízom rád.

  Legyél a holnapban rejlő
  bizonyosság,
  és a mi áldásunk szálljon rád!”
 • 60. Böszme 2008. szeptember 10. 22:18
  „Visszasirjátok ti még a Ferit,csak egy ciklus kell hozzá!
  2002-ben sem az MSZP-re szavazott a tömeg,hanem Orbán ellen,mert elegük volt belőle.”
 • 59. Sorponyi 2008. szeptember 10. 22:12
  „A Moderátortól arcátlanság egy ilyen szöveget benthagyni. Ezen a fórumon minden megengedett??”
 • 58. rézangyal 2008. szeptember 10. 22:05
  „(ŐS PATKÁNY TERJESZT KÓRT...)


  Ős patkány terjeszt kórt miköztünk,
  a meg nem gondolt gondolat,
  belezabál, amit kifőztünk,
  s emberből emberbe szalad.
  Miatta nem tudja a részeg,
  ha kedvét pezsgőbe öli,
  hogy iszonyodó kis szegények
  üres levesét hörpöli.

  S mert a nemzetekből a szellem
  nem facsar nedves jogokat,
  hát uj gyalázat egymás ellen
  serkenti föl a fajokat.
  Az elnyomás csapatban károg,
  élő szívre mint dögre száll -
  s a földgolyón nyomor szivárog,
  mint hülyék orcáján a nyál.

  Lógatják szárnyuk az ínségnek
  gombostűjére szúrt nyarak.
  Bemásszák lelkünket a gépek,
  mint aluvót a bogarak.
  Belsőnk odvába bútt a hálás
  hűség, a könny lángba pereg -
  űzi egymást a bosszuállás
  vágya s a lelkiismeret.

  S mint a sakál, mely csillagoknak
  fordul kihányni hangjait,
  egünkre, hol kinok ragyognak,
  a költő hasztalan vonit...
  Óh csillagok, ti. Rozsdás, durva
  vastőrökül köröskörül
  hányszor lelkembe vagytok szurva -
  (itt csak meghalni sikerül.)

  S mégis bizom. Könnyezve intlek,
  szép jövőnk, ne légy ily sivár!...
  Bizom, hisz mint elődeinket,
  karóba nem húznak ma már.
  Majd a szabadság békessége
  is eljön, finomúl a kín -
  s minket is elfelednek végre
  lugasok csendes árnyain.

  1937. jan.”
 • 57. pan.cser 2008. szeptember 10. 21:46
  „Ahogy elnézem a képen a Böszme elég böszmén néz ki, egyáltalában nem úgy mint egy bölcs bagoly. Az elmebetegeknek az arcára kivetül a személyiség, hát itt is. Fogadni mernék ha elbukik, a diliházban köt ki, sok idő nem kell hozzá. Arra meg kiváncsi leszek, h0gy mostani támogatója fogja látogatni. Szerintem egy sem. Néhány jobboldali vallásos nénike majd igen, igaz emberségből. A sors furcsa tud lenni!”
 • 56. p.halmi 2008. szeptember 10. 21:40
  „Tessék visszatenni az eredeti 50. hozzászólást!!!!!!!!!!!!!!”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apátság: profi pályázó

Győr–Pannonhalma - A pannonhalmi főapátság 1,25 milliárd forintos vissza nem térítendő európai… Tovább olvasom