Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Gyűjtés a kálvária kőkeresztjeire

A két évvel ezelőtt felújított kálvária elé szeretne három kőkeresztet állíttatni – Vincze József plébánossal egyetértésben – Szalkai Imréné. A péri asszony nevéhez számos értékmentő kezdeményezés, felajánlás – többek között sír-örökbefogadás, Trianon-emlékhely – fűződik.
A falu legmagasabb pontján 1866–67-ben épült Pér egyik különleges látványossága, a kálvária. Az építkezéshez a földterületet Sárközi János és felesége, Keserű Zsuzsanna adományozta az egyházközségnek.

Szalkai Imréné gyűjtésbe kezdett, hogy az adományokból ismét kőkeresztek állhassanak a péri kálváriadombon. Fotó: Mészáros Mátyás
Szalkai Imréné gyűjtésbe kezdett, hogy az adományokból ismét kőkeresztek állhassanak a péri kálváriadombon. Fotó: Mészáros Mátyás

– Az asszony édesanyja – szintén ajándékként – húsz évvel a kápolna és a kőkerítés megépülte előtt már állíttatott három hatalmas fakeresztet a dombra, illetve abban az időben készültek a felvezető út melletti stációk, a kőképek is. Az ezernyolcszázkilencvenes évek derekán az elöregedett fakeresztek helyére kőből készült alkotások kerültek Réthy Gyula győri kőfaragómester jóvoltából – mesélte Szalkai Imréné, aki fáradhatatlanul szervező lokálpatriótaként egy márványtáblán szeretné megörökíttetni a kálvária történetének fontos eseményeit, hogy az odalátogatók tájékozódhassanak. – Lebilincselő látvány volt mindegyik! Azt hiszem, az mindent elmond róluk, hogy például a középső, Krisztus-kereszt három méterre magasodott az ég felé, rajta a pár centi híján egyméteres korpusszal.

Szalkai Imréné megemlítette azt is, hogy a hetvenes években a helyi fiatalok egy csoportja sajnos céltáblának használta, kővel dobálta a kálvária keresztjeit, amelyekről kisebb-nagyobb darabok le is törtek. Néhány éve aztán már olyan állapotba kerültek, hogy mindegyiket le kellett bontani. Amikor a kápolnát, valamint az azt körülölelő kőkerítést és kaput két évvel ezelőtt tatarozták, ismét három fakereszt került a dombra.

– Megbeszéltem a plébános úrral, hogy gyűjtésbe kezdek és az adományokból ismét a megszentelt helyhez méltó kőkeresztek állhatnak a kápolna előtt. Mikor időm engedi, egy pénztárbizonylattal járom a falut. Örömömre februártól mostanáig hatszázhetvenezer forint jött össze, ám ahhoz, hogy a tervünk megvalósulhasson, összesen másfél-két millióra lenne szükség. Nem lankadhatok és remélem, hogy az égiek is velünk lesznek – említette végül Szalkai Imréné, aki nagyon bízik abban, hogy a korábbi értékmentő kezdeményezéseihez, felajánlásaihoz – például jeles périek sírjait fogadta örökbe, gondozza, Trianon-emlékhelyet ajándékozott a falunak – hasonlóan a mostani is sikerrel végződik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így áll az Audi-beruházás Győrben: nézze meg videón a fejlesztéseket

Tekintsék meg, hol gördül majd le jövőre körülbelül 125 ezer Audi a győri gyártósorokról. Képgalériával. Tovább olvasom