Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Győrújbarát negyven éve: Falunap emlékkiállítással

Győrújbarát - Lehetett volna Barátfalva vagy Újbarát, a többség azonban a Győrújbarát mellett tette le a voksát. A község megalakulásának, pontosabban Kisbarát és Nagybarát egyesítésének 40. évfordulójára emlékeztek vasárnap a győrújbarátiak közös főzéssel, sátras falunappal, kiállítással és egy képes kiadvánnyal.


Bizonyosan nem bánta, aki az olykor szemező eső ellenére a település felé vette az irányt, mert a helyiek - egy hatalmas sátor felállításával - az esőre is gondoltak.

A nagybaráti templombeli misére minden családot vártak, s Juhászné Árpási Irma polgármesterrel együtt bizonyára sokan megemlegetik azt a pillanatot, amikor a Csobolyó legifjabb tagjai, a "Csuprocskák" szigetközi népviseletbe vonultak be a templomba, majdan pedig végig a település főutcáján.

- Negyven éve történelmet írtak az akkori vezetők, akik úgy gondolták, egyesíteni kellene az akkor 1660 főt számláló Nagybarátot, valamint a 2600 lelkes Kisbarátot - szögezte le ünnepi megemlékezésében Juhászné Árpási Irma. - A megye legintenzívebben fejlődő településeként úgy gondoltuk, a kerek évfordulót, illetve hogy mennyi minden történt azóta, mindenkinek illő megismerni. Elődeink első feladatai között megalapozták a közös iskolát, majdan pedig bővítették, szépítették azt, - utóbbi ma sincs másként.

Zászlók, történelmi relikviák, régi, féltve őrzött újságcikkek, írások őrzik Győrújbarát, a mára közel hatezer lelket számláló község múltját. Feladat akad bőven, most például nyáron felújítják az iskolát, az egyik óvodát, mert itt a gyerekekkel együtt ez jelenti a jövő zálogát.

No és a jelent a tegnapi ünnep, amely a kisebbeknek számos játékot és logikai versenyt, a felnőtteknek pedig íjászatot, a helyi termelők bemutatóját és kóstolóját, valamint a civilek bográcsos ebédjét tartogatta.

Délután művészeti csoportok és az Alma Zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt, majd a köszöntőket követően a XVII. Nemzetközi Néptánc fesztivál táncosait láthattuk a színpadon marosvásárhelyi, ekecsi és topolyai vendég együttesekkel.

Olvasóink írták

 • 4. pax-- 2009. június 29. 07:43
  „Gratula a falunak a 40 év sikereiért!
  Az utóbbi 20 év fejlesztéseiért!
  A sikeres falunapért!”
 • 3. AHA. 2009. június 29. 05:17
  „moderálva off”
 • 2. Truder 2009. június 28. 20:14
  „Elemér--Amerikából te ezt honnan tudod?”
 • 1. elemér 2009. június 28. 18:44
  „A baj csak ott van hogy szörnyü vacak bejárni Györben dolgozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kenyérfesztiválon az esőben is kötelező a kóstolás

Győr - Hetedszerre hozta össze a vásárlókat, a pékeket és a kézműveseket az a kenyérfesztivál és… Tovább olvasom