Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Győrt képviselte az érsek beiktatásán

Ternyák Csaba elsős, Schmidt Péter harmadikos volt a győri bencés gimnáziumban, mikor megismerkedtek. Az egykori kisdiák nem feledkezett el „öreg” társáról: dr. Schmidt nemrég díszes meghívót kapott dr. Ternyáktól egri érseki beiktatására...
– Szerénységével hívta föl magára a figyelmet az elsős vidéki kisdiák – emlékezett vissza a beiktatásról hazatért Schmidt doktor a hatvanas évek végére. – A szünetekben Cziráki László, Horváth Ciprián, Danczi Villebald igazgató társaságában sokat beszélgettünk a tudomány, a kultúra, a hit kérdéseiről. Ternyák Csaba pappá szentelése után hamarosan püspöki titkár lett, majd a római ösztöndíját követően nemzetközi hírű papi személyiség vált belőle. Amikor Győrött járt, találkoztunk, mégis nagy megtiszteltetés, hogy nem feledkezett meg rólam érseki beiktatása alkalmából.

– Avatott szemlélők szerint ez az esemény túlnőtt az érseki beiktatás jelentőségén, valóságos diplomáciai rangot kapott – állítja dr. Schmidt. Számos vendég érkezett Rómából, CD jelzésű autók serege rajzott a bazilika körül. A kinevezési okmányt Julius Janusz apostoli nuncius olvasta fel, a köszöntést Erdő Péter bíboros prímás mondta. Megható volt, ahogy Seregély István, a búcsúzó érsek a pásztorbotot átadta.
A hétszázezer katolikust számláló egri főegyházmegye kétszáz papja vett részt a beiktatáson, az új érsek mindegyikükkel kezet fogott.
Szülőfalujából, Fertőszentmiklósról az emberek különbuszokkal érkeztek az eseményre, s áldozáskor kitűzőkkel vonultak az új érsek elé.
A fogadáson Olaszországból érkezett nővérek énekükkel Ternyák Csaba édesanyját köszöntötték.

A győri háziorvos, önkormányzati képviselő a jeles ünnepre elvitte magával a megyeszékhely ajándékát, egy herendi vázát. Mivel a protokoll szerint az érsek személyesen nem veheti át az ajándékot, azt egy jól felismerhető „Győr" táskában nyújtotta át a titkárságnak.
– Érdekes időszakban járhattam a győri bencésekhez – jegyezte meg végül dr. Schmidt Péter. – Iskolatársaim közül Bíró László püspök 1969-ben, Ladocsi Gáspár 1970- ben, Ternyák Csaba pedig 1972-ben érettségizett az alma materben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalépés az új buszmenetrend?

A szerkesztőségünkbe érkező olvasói visszajelzések szerint a győrieknek egye- lőre nem nagyon sikerült megbarátkozniuk a Kisalföld Volán új menetrendjével. A buszközlekedés átszervezésére nemrég készült ugyan egy tanulmány, annak tanulságai azonban (még) nem épültek be a gyakorlatba. Tovább olvasom