Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Győrszemerehegy egy külön kis világ

Győrszemere három részből áll: a falu belsejéből, Nagyszentpálból és Győrszemerehegyből.
Az első kettő dinamikusan fejlődik, Nagyszentpált például az utóbbi években kezdték benépesíteni a kiköltözők. A hegyen azonban mintha megállt volna az idő, a lélekszám pedig néhány év alatt a felére esett vissza.

Az első, ami a hegy felé tartókat fogadja, az a kátyú. A helyiek szerint két éve járhatatlan az aszfalt, ennek több autó látta már kárát.
– Fent dolgozunk a szőlőben, mindennap itt biciklizünk el – mondja Horváth Józsefné. – Hát, nem bánom, hogy kijöttek, jó volna, ha már történne valami az úttal. Épp a múltkor lyukadt ki a kerekem. Hát még, amikor megtelik minden vízzel, és az ember nem tudja, hol, mekkora gödörbe fog belezuppanni – panaszolja az asszony.

A felvezető úton családi házak sorakoznak, de az igazi „hegy" a Felpéci útnál kezdődik. Innentől mutat olyan képet a településrész, amilyen ötven évvel ezelőtt is volt. Egy asszony itt lakik már születése óta, fent a Gesztesi úton. A hetvenhárom éves Szalainé Nagy Erzsébet naponta legyalogolja a maga egy kilométerét, sarki házától elindul lefelé a boltig és a kerteknek kerül vissza, szőlők és gyümölcsösök közt taposva az eső áztatta csapásokat.

– Nádfedelű cselédházban laktunk ugyanitt, nyolcan, testvérek, földpadlós szobákban. Miután férjhez mentem ötvenkilencben, lebontották a házat és ugyanitt építkeztünk. Akkor itt a téesz lucernásai meg kukoricásai voltak erre végig. Ott a Közép-dűlőn sokan laktak – mutat a feljebb álló néhány házikó felé. – Talán nem volt több vagy kevesebb ház akkor sem, az a különbség, hogy nagy létszámú családok lakták őket. Most már körülbelül húsz éve víkendházaknak adták ki a helyeket, itt élő már jóval kevesebb van. Nekem nincsen okom panaszra. Sajnos hét éve özvegy vagyok, a fiam itt lakik mellettem, és segít, ha szükségem van rá.

Jövőre leköltözöm a Felpéci útra, ott egy kicsit könnyebben fogok élni a szívemmel meg a vércukrommal – mondja az asszony szinte „érintetlen" tájszólással. Hozzá kell tenni érzékeltetésképpen, hogy a Felpéci út egy fiatalembernek egy-két percre van a régi háztól, de Erzsi néni életében először költözik, mondhatjuk talán: egy másik világba.

Győrszemerehegy már közművesített: van gáz, víz, villany, telefon, egyedül szennyvízelvezető nincsen, mivel Nagy Ferenc polgármester szerint a hegyen élők nem járultak hozzá annak idején. A hegy mégsem fejlődik, az idősek eltávoznak, a fiatalok nem akarnak jönni. Néhány éve még több mint ezren éltek itt, ma alig több mint hatszázan lakják a településrészt. De azért van kivétel: egy fiatalember most döntött úgy, hogy felújítja szülei nyaralóját és felköltözik a falu belsejéből.

– Egy kis nyaraló, padlástérrel, tökéletesen elég lesz a barátnőmnek meg nekem. Nyár végén már itt szeretnék lakni – mondja a huszonnégy éves építőipari vállalkozó. Marcali László szerint annak, aki falun nőtt fel, ez a csendes vidék maga a mennyország. Jóval nyugalmasabb, mint a népes Győrszemere, rossz útjaival pedig hamar meg lehet barátkozni. Győrszemerehegyben talán épp az a szép, ami az idegennek meglepő: hogy jóformán ugyanúgy fest, mint hosszú évtizedekkel ezelőtt.

Nagy Ferenc polgármester szerint minden tavasszal tartanak közmeghallgatást, ezen egyetlen szemerehegyi lakos sem volt jelen, ahogy az őszi falugyűlésen sem képviselteti magát a településrész. Pedig ha hozzá fordulnak panasszal, el tudja mondani, hogy épp most készül új, százszor kétméteres aszfalt a Hegyi úton és a kátyúkat is kijavítják. Az önkormányzat ezt – nyertes pályázat híján – saját erőből teszi, a beruházás költségéről a polgármester azért nem beszél, mert ezekben a napokban dől el, hogy melyik vállalkozó nyerte el a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve keltek egybe a barokk esküvőn

Tíz éve keltek egybe, de még manapság is megszólítják ismeretlenek Gácsfalviékat esküvőjük miatt. Tovább olvasom