Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

Gyorshajtókat kerestek a vasúti átjárókban

Győr - Hamisításgyanús jogosítvány, számos gyorshajtó, tilos jelzés ellenére a sínekre sétáló gyalogosok, az átjáróba hajtó biciklisek, autósok akadtak fenn a rendőrség vasúti kereszteződésekben tartott akcióján csütörtökön. A pénteki ellenőrzéskor egy átjáróban 80 gyorshajtót mértek be 2 óra alatt.
A megyei rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója az év elején rendelte el a vasúti átjárók fokozott ellenőrzését. Ennek értelmében a napi szolgálat mellett havonta két kiemelt akciót tartanak a megye kapitányságai. Csütörtökön a győri és környéki településeken ellenőriztek a közlekedésrendészeti osztály járőrei.

– Az elmúlt két-három hónapban azokat a vasúti átjárókat ellenőriztük, amelyekre a hétköznapokban ritkábban kerül sor. Ezekkel az akciókkal szeretnénk felhívni a közlekedők figyelmét arra, hogy a közút-vasút kereszteződések milyen veszélyesek. S arra is, hogy bármikor számíthatnak rendőri ellenőrzésre. Ahhoz, hogy ezek akcióink során a vasúti átjárón előírt sebesség betartását is ellenőrizni tudjuk, a főkapitányság biztosított sebességmérő berendezést – mondta elöljáróban Horváth Szilveszter őrnagy, a győri kapitányság forgalom-ellenőrzési alosztályának vezetője.

A vasúti átjárót lakott területen belül 30, kívül 40 kilométer per órás sebességgel szabad. Ehhez képest a múlt hét pénteki akcióban két óra alatt 80-an lépték túl a sebességhatárt a Hecsei úti átjáróban. A legnagyobb sebesség 82 kilométer per óra volt, ami kétszeres túllépés és 130 ezer forintos büntetés a „jutalom".

A nagyszentjánosi átjáróban egy hamisgyanús vezetői engedélyt fedeztek fel az ellenőrzést végzők, az érvényesség volt javítva rajta. Ugyanott egy kinyúló rakományt szállító teherautóval szemben is eljártak a rendőrök, mert nem jelölte meg piros zászlóval.

A lézeres műszerrel a vasúti átjárónál előírt sebesség betartását ellenőrzi Győri Tibor törzszászlós a nagyszentjánosi kereszteződésben. Fotó: Krizsán Csaba
A lézeres műszerrel a vasúti átjárónál előírt sebesség betartását ellenőrzi Győri Tibor törzszászlós a nagyszentjánosi kereszteződésben. Fotó: Krizsán Csaba

– A legnagyobb forgalom az Újlak utcai átjáróban van, ezért ezt minden akcióban ellenőrizzük. A forgalom mellett több vágányon is haladnak a vonatok, így a veszély is nagyobb, ha valaki pirosnál hajt rá – magyarázta Horváth Szilveszter.

Az Újlak utcánál az ellenőrzés napján 7 szabálysértés történt, ebből 2 gyalogos ment, 3 kerékpáros és egy kismotoros hajtott rá a sínekre a tilos jelzés ellenére. Egy autó pedig előbb indult, mint azt a fehér lámpa engedné. Ez őrnagy szerint ez is veszélyes, mert a sorompó visszacsukódhat.

Az ellenőrzés során egy lejárt vezetői engedélyt találtak a járőrök, de biztonsági öv használatának elmulasztása miatt is szabtak ki helyszíni bírságot. A vasútiátjáró-ellenőrzés után késő estig az agresszív vezetők kiszűrésére folytatták az akciót a kapitányság közlekedési járőrei.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Timár Melinda 2008. november 10. 09:28
  „- Tisztelt Győri Máv!

  Tulajdonképpen csak 2 véleményt (rendőrség- kontra-közlekedők) véleményét idézem az Újlak utcai vasúti átjáró ügyében
  -
  ,,A legnagyobb forgalom az Újlak utcai átjáróban van, ezért ezt minden akcióban ellenőrizzük. A forgalom mellett több vágányon is haladnak a vonatok, így a veszély is nagyobb, ha valaki pirosnál hajt rá - magyarázta Horváth Szilveszter.

  Az Újlak utcánál az ellenőrzés napján 7 szabálysértés történt, ebből 2 gyalogos ment, 3 kerékpáros és egy kismotoros hajtott rá a sínekre a tilos jelzés ellenére. Egy autó pedig előbb indult, mint azt a fehér lámpa engedné. Ez őrnagy szerint ez is veszélyes, mert a sorompó visszacsukódhat."
  És a másik oldal:

  ,,Valóban tisztelet és elismerés jár a rend derék őreinek!
  Különösen azért a kimagasló teljesítményért, ahogy szinte naponta szolgálnak és védenek az Újlak utcai átjárónál.
  Ezt a sorompót rendszeresen 10-20 percre lezárják napközben. (Néha több.) Hosszú percekig nem történik semmi, amikor elhalad egy vonat, közben a munkából hazatérő emberek tucatszám ott állnak. Tisztességes országban a rendőrök nem rendszeresen vadászni járnának az ilyen helyre, hanem megpróbálnának tenni azért, hogy a város közepén egy forgalmas kereszteződésben ne teremthessen veszélyhelyzetet azzal a vasút, hogy teljesen indokolatlanul hosszú ideig lezárja az utat.
  Ha valóban annyira veszélyes az áthaladás (több száz méteren jól beláthatók a sínek), és ők a közlekedés biztonságát , az áthaladók testi épségét szolgálják és védik, akkor miért állnak sunyin lesben?
  Nem egyszer előfordult, hogy a vonat elhaladta után 5 perccel egyszercsak felmegy a sorompó. Aki arra jár, az tudja ezt, és végletekig tele van vele az ő sorompója is.
  Aki nem hiszi, az álljon oda délután kettő körül, és nézze meg mit művel a MÁV. Botrányos. Közben meg azon tanakodnak, hogy mit lehetene csinálni a túlterhelt Baross híddal. Hát, csak rendbe kellene tenni itt a dolgokat, és a forgalom egy része már itt is bonyolódna."

  . Kérdések vetődnek fel:
  -Miért kell a reggei és délutáni csúcsban 10 percre lezárni a sorompót, ha nem jön vonat?
  -Miért nem lehet 2 vonat elhaladása között felnyítni, miért kell több, mint 10 percig várni?
  -Főleg reggel, amikor mindenki siet munkába, iskolába, nem lehetne a vonatok áthaladását szakszerűen koordinálni?
  -Szép dolog az ellenőrzés, szükség is van rá, de előbb talán a feltételeket is biztosítani kellene!
  -Mi közlekedők, nagyon szépen kérjük, találjanak valami megoldást az illetékesek, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, de indokolatlanul hosszú ideig ne kelljen várakozni az Újlak utcai vasúti átjárónál! Előre is köszönjük!”
 • 25. hard 2008. augusztus 22. 14:51
  „Jók ezek a győri vasúti átjárók. Én a jogsimat úgy szereztem, meg hogy a vizsga idejének 80%-át vasúti átjáróban állva töltöttem.
  Már rögtön kifele a biluxtól lámpa. Újlak utca egy jó 15-20 perc, ekkor az oktatóm javasolta, hogy a legrövidebb úton menjünk vissza, mert sose végzünk. És végül visszafelé is piros a bilux előtt.”
 • 24. Zsebenci Klopédia 2008. július 13. 23:01
  „A Hecsei úti vasúti átjáróban naponta megahtározott időben járnak vonatok (Irányvonat az AUDI-ba.) Ekkor általában tolatást végeznek.
  A többi időben a madár sem jár. Egyébként még jobb hely a Szentivánra vezető úton a másik "vasúti átjáró" Mióta elment az Iván, azóta a vonatok sem járnak arra, ott, soha. Ott aztán lehet kaszálni. Habár inkább a sok gyomot kéne kaszálni az utak, meg a vasutak mellett.”
 • 23. Stewe 2008. július 12. 20:45
  „Goldmund: mindemellett a leleményesség mellet azért a tény az tény marad, hogy 15 éve indokolatlanul hosszú ideig van lent a sorompó, a nap legnagyobb részében, és baxik rá a MÁV , a rendőrség, a közlekedési hatóság, pedig az Újlak utca áteresztőképességének a javítása mindannyiunk érdeke lenne ...”
 • 22. Goldmund 2008. július 12. 19:55
  „Az Újlak utcai vasúti átjárót autósok számára nem látom gondnak. Ha zárva van, Nádorváros felől irány a Pásztor u., secperc alatt fent vagyok a felüljárón. Másik irányból vagy ugyanezt a felüljárót, vagy a Baross hidat lehet megcélozni.”
 • 21. Fafnir 2008. július 12. 09:52
  „Stewe! Ez a város lassan világrekorder lesz az egyfőre eső játszóterek számát tekintve, de az utak állapota, a közlekedési rendszer és a szemlélet siralmas. kergetünk álmokat hidakról, elkerülő szakaszokról, térfelújításokról, de ezek a PR-kommunikáció szintjén vannak, immár évtizedek óta.
  ..de jó sok játszóterünk, az van! :-)”
 • 20. Stewe 2008. július 12. 00:38
  „A közlekedők közül az Újlak utcát sokan már ki is törölték az emlékezetükből a lehetőségek közül a Nádorvárosba való átjutásra, az említett vasuti átjáró megoldatlansága miatt. A probléma évtizeden túlra nyúlik vissza. Kérdem én: ennyire nem érdekel senkit a város közlekedésének javítása??? Van valahol valaki, aki a közlekedés szervezéséért, biztosításáért irgalmatlan pénzt vesz fel. "munkabért" !!!
  Győrben valami rohadtul nem működik e téren -sem. A táblák, rendőrlámpák, felfestések, vasuti átjárók, a rendőri ellenőrzések megkérdőjelezhetősége. Hajlandó valaki foglalkozni a közlekedés résztvevőinek biztonságával? Városunk meglehetősen nagy forgalmat bonyolít, és még mindíg az ország második leggazdagabb városa. A nincs pénz című marhaságot nem akarom többet hallani.”
 • 19. Fafnir 2008. július 11. 21:23
  „Az ellenőrzésekkel részemről teljesen okéban vagyok, mélységesen egyet is tudok érteni velük feltéve, hogy az a valós probléma kezelését célozza, és nemcsak a költségvetési bevétel statisztikai javítását szolgáló pantomim az útszélén, ami a tutibiztos eredményre hajt.

  A minap akasztott ki két motoros akik az Ifjúság körúton a kanyarban, záróvonalon át, keresztül, zebránál(!) úgy húztak el mellettem, mint a huzat! Én és a mögöttem jövők mentünk amennyivel illik, akkor ők vajh mennyivel mehettek?? Ez a valós probléma, nem az, hogy 30 helyett 40-nel cammog át valaki egy vasúti átjárón!”
 • 18. soproni 2008. július 11. 20:26
  „Sorponyi! Köszönöm! Úgy látszik van azért olyan is,akit nem zavar a rendőri jelenlét.Engem sem! Nyugalmas,szép hétvégét mindenkinek!”
 • 17. Sorponyi 2008. július 11. 19:51
  „Minden hozzászóló csoportban akad néhány "neveletlen" személy, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe. Nagy tehetség!
  Ami a közlekedési morálunkat illeti, igenis szükség van a rendőrség ellenőrzéseire, ha legalább "biztonságosabban" szeretnénk közlekedni. A ténykedést az sem menti, ha a rendőrség is hibázik. Bíráljuk a rendőrség hibáit - és a kormányét is - de ott ahol ennek a helye van. De mindig "emberi módon" !!”
 • 16. soproni 2008. július 11. 19:18
  „bizony! Így igaz,azt boncolgatjátok,de egyesek ,hogyan?”
 • 15. Goldmund 2008. július 11. 18:50
  „Na, azért aki 82km/h-val megy át a Hecsei átjárón, az nyúljon csak mélyen a zsebébe!
  Időnként járok arra, sok ott az eszetlen száguldozó. Mellesleg lakott területen vasúti átjáró nélkül sem szabadna 50-nél gyorsabban menni.”
 • 14. CC 2008. július 11. 17:50
  „Agent!
  Égetés... mindenki látja csak a rába töltésre kell kimenni!!!!
  Itt a tüzoltoság is onnan is látni. Talán nem véletlen!!! hogy a kisalföld sem közöl fotot roluk, peddig 50 métert kell menni az ügyeletes fotosnak”
 • 13. quest 2008. július 11. 17:09
  „:-(”
 • 12. pan.cser 2008. július 11. 16:36
  „Hála, grácia, meg minden dicsőség rendőrségünknek? Védik az életünket, nem tudok hova lenni a hálától? Nem semmi bírói ítélet nélkül 130 ezer büntetés. 82 km a zannyát ez aztán majdnem gyilkosság. De aki ellopja a vasúti biztosítás kábeljét az után nem kajtat annyi rendőr mint amennyi szerencsétlen autósra vadászik. Bolond ország, bolond miniszterelnökkel, aki előrelátóan bezáratta leendő otthonát a SÁRGA HÁZAT! Rettegj magyar, te eszeveszett, gyorshajtó, meleget nem toleráló, rasszista nép! Őrület! Van azért megoldás, rúgjuk ki a kormányunkat!”
 • 11. bizony 2008. július 11. 14:56
  „Igy van soroni a szabály MINDENKIRE vonatkozik, sztem épp ezt boncolgatjuk itt páran, nem gondolod???????????”
 • 10. példát kéne mutatni 2008. július 11. 14:33
  „a vasúti átjárón és környékén 30km/h a max., ezt nem nehéz átlépni. de ha már ez a szabály, akkor ez, és előzni sem szabad. Csak úgy mondom, hogy a múltkor amikor épp 30-al zötyögtem a sínek felé, ki előzött meg? Egy rendőrautó. és nem használta a villogót.”
 • 9. sturzi 2008. július 11. 14:26
  „Szemét állatok!
  normális dolog ez? Az államkasszán kívül kinek jó ez?”
 • 8. soroni 2008. július 11. 14:18
  „Két óra alatt 80 gyorshajtó! Szép! Arra is gondoljatok,hogy talán ennek az ellenőrzésnek köszönhetően életeket mentettek meg és megelőztek egy-két balesetet. A szabály az szabály...mindenkire vonatkozik!”
 • 7. Agent 2008. július 11. 13:48
  „Szerintem legközelebb olyan vasúti átjáróban kellene ellenőrizni, ahol az úttest kivételével már fel vannak szedve a sinek, de ettől még vasúti átjáró a vonatkozó kresz szabályozással együtt, tudok mondani nem egy ilyent Győrben is:)
  Illetve szeretnék hasonlóan sikeres rendőri akciókról olvasni a kerékpárlopások, színesfém lopások (meg tudom mutatni hová viszik leégetni a lopott kábelről a szigetelést) illetve éjszakai szórakozóhelyek környékén végrehajtott közúti szondás ellenörzésekről is.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozók a gazdaságról

Győr - A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában fórumon egyeztették véleményüket a… Tovább olvasom