Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Győrság a testvértelepülésének segített

Győrság testvértelepülését, Székelyszentléleket is súlyosan érintette az árvíz – a faluban sok ház összedőlt, az ott élőknek semmijük nem maradt.
A tragédiáról értesülve azonnal gyűjtésbe kezdtek ideát: a lakosság, illetve a Győrben, környező településeken élők, a barátok és néhány önkormányzat átérezte az ott élő magyarság problémáját. Hat nap alatt 1 millió 300 ezer forintot gyűjtöttek.

– Az összegyűjtött pénzt képviselőtársaim: Ferenczi Róbert és Pongrácz Alfréd társaságában személyesen vittük ki a katasztrófa sújtotta településre – mondta Csóka István, Győrság polgármestere. – Döbbenetes látványt nyújtott a falu, pedig – ahogyan hallottuk – hét nappal az árvíz után már a hordalék felét eltakarították. A látványnál csak egy dolog döbbentett le jobban: az összefogás. Mi csak beszélünk róla, Erdélyben ez még létezik. Az emberek nem sajnálkoztak, hanem összefogott a falu és dolgoztak.

Győrság vezetője elmondta, volt olyan ház, amelyet elvitt a víz, és néhány nappal utána már álltak az új ház falai. A testvérfalutól 40 kilométerre lévő Székelyvarságról ingyen küldték az ottaniak kocsikkal a faanyagot a rászorulóknak. Az árvíz által elvitt hidak helyére már megácsolták az új átkelőket – az egyiket a traktorforgalom számára. A jobbjukat nyújtók megtapasztalták, hogy nem sátrak, egyéb eszközök kellenek, hanem pénz az újjáépítéshez, a többit az emberek megoldják. Székelyföldön soha nem látott összefogásról, szeretetről tettek és tesznek tanúbizonyságot a magyarok nap mint nap, amihez némiképp a testvérfaluból, Győrságról is hozzájárultak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elutasított Frigyes- tervek

A műemlékvédelmi tervzsűri asztalára kedden került a Bodrossy Attila építész nevével fémjelzett, a… Tovább olvasom