Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Győrság: 85 millió a buszközlekedésre

A Pannonhalmi kistérség tizenegy önkormányzata 85 millió forintból javította az autóbusz-közlekedés feltételeit. Az összeg 90 százaléka európai uniós támogatás volt. A beruházást hétfőn délután adták át Győrságon.

Pannonhalmi kistérség 11 önkormányzata Bakonyszentlászló, Écs, Győrasszonyfa, Győrság, Lázi, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd, Sikátor, Táp, és Veszprémvarsány még 2008 elején nagy feladatra vállalkozott: közösen, érdekeiket összehangolva, konzorciumot alkotva kívánják megvalósítani a tömegközlekedési infrastrukturális feltételrendszer fejlesztését.

A résztvevő önkormányzatok felismerték, hogy a tömegközlekedés fejlettségi szintje, feltételrendszere a kistérség minden lakosának – és természetesen az idelátogatóknak is – a személyi komfortját érinti.


Győrság-Halomalján két buszöbölpár és egy váróhelyiség készült el.

Minden önkormányzat rövid- és hosszútávú területfejlesztési stratégiájában és gazdasági programjában, közlekedésfejlesztési koncepciójában szerepel a tömegközlekedés járatintenzitásának fenntartása, a közlekedés körülményeinek fejlesztése.

Kivétel nélkül, minden település településrendezési terve kiemelt feladatként határozta meg a váróépületek, leszállószigetek, autóbuszöblök fejlesztését.

A cél megvalósítása érdekében fogott össze a 11 önkormányzat, és közösen a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Nyugat-dunántúli Operatív Programjára 2008-ban benyújtott "Az infrastrukturális feltételrendszer fejlesztése a Pannonhalmi kistérség közösségi közlekedésében" című pályázatuk révén kívánták elérni, hogy 2010-re az összes érintett településen kulturált, biztonságos, akadálymentesített és igényes buszvárók, buszöblök, leszállószigetek alakuljanak ki.

A szükséges önerőt minden önkormányzat biztosította, a rendkívül sok egyeztetést-koordinálást követően elkészített pályázatukat a bírálati folyamat után támogatásban részesítette a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.

A projekt gesztori feladatait ellátó győrsági polgármester, Ferenczi Zsolt 2008. október 15-én kézhez vette a Nyugat–dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. támogatás megítéléséről szóló levelét, mely szerint a projekt összköltsége 84.727.688 forint, a megítélt 90 százalékos támogatás 76.254.919 forint, a szükséges 10 százalékos önrész pedig 8.472.769 forint volt.

Lássuk, milyen fejlesztések valósultak meg mostanra a közel 85 millió forintból.

Győrságon a nagy buszforduló kialakítása és egy fából készült egyedi buszmegálló váróhelyiség megépítése történt meg, valamint a Halomalja településrészen élők számára két buszöbölpár és egy váróhelyiség épült.

Bakonyszentlászlón három elavult buszváró cseréjére került sor, illetve két új buszvárót helyeztek el a Hunyadi utcában, illetve a László király úton. Egy buszöböl kialakítása is lezajlott a köség külterületén, Vinyén. Láziban három új buszvárót, Sikátorban buszfordulót és buszvárót, Pázmándfalun új várót, míg Pannonhalmán két új buszvárót építettek. Ravazdon buszöblöket, Tápon, Écsen, Győrasszonyfán buszvárókat helyeztek ki, valamint Veszprémvarsány legforgalmasabb buszvárója is megújult.

Olvasóink írták

 • 4. ...:) 2010. június 22. 17:52
  „elnézést szerintem nem jo a gépem :) azt irták cimnek hogy 85 millió egy buszközlekedésre????(mármint a buszmegállókra értik) öh... nos nem 5 *-os buszmegállót kell épiteni hanem mondjuk vannak olyanok akiknek jobban kéne a pénz(mondjuk árvizkárosultak, de vanegy csomó alapitvány is) :) a buszmegállóba meg nem kell más csak fedél a fejünk felé meg egy pad ahova lelehet ülni! nem kell kép a buszmegállóba, nem kell kifesteni, parkettázni, szönyegezni stb. :) és lám ha mindezek elmaradnak máris minden olcsóbb lesz!”
 • 3. Jandex 2010. június 22. 05:27
  „2. hozzászólás igazszó 2010.06.22. 01:10
  Várj,a király nyaral!:))) /szép volt fiúk,3 7 alatt nem is rossz eredmény vagy talán nem is a ti eredményetek???:)))/”
 • 2. igazszó 2010. június 22. 01:10
  „Szép munka volt, gratulálok! Győrságon, Pázmándon a hegybe vezető utakkal mikor lesz lehetőség foglalkozni, mert felmenni nemlehet!”
 • 1. fortuna54 2010. június 21. 19:37
  „Gratulállok a halmiaknak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége az elterelésnek

Holnaptól (06.22. kedd) újra a megszokott útvonalon közlekednek a a 6-os és 11-es helyi… Tovább olvasom