Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Gyorsabban célba akar érni a győri buszokkal? Segít a MenetRendes! - videó

A Kisalföld Volán honlapján működő új utazástervező program megmutatja az ideális utat három különböző generáció tagjai számára, s idővel ennél is többre lesz képes.

Új szolgáltatással bővült pár napja a Kisalföld Volán internetes honlapja: hasonló, naprakész utazástervező program Magyarországon csak elvétve működik pár nagyvárosban, például Budapesten.

"A legfontosabb újítás az utazástervező szolgáltatás"

"A helyi autóbusz-menetrendeket megjelenítő programom fejlesztését még egyetemista koromban kezdtem el, a Kisalföld Volán lassan 10 éve használja ezt a tájékoztató eszközt a győri, soproni és mosonmagyaróvári helyi menetrendek internetes megjelenítésére.

A program nemrég elkészült új változata számos szolgáltatással bővült - ezekről részletesen ide kattintva olvashatnak -, a legfontosabb újítás az utazástervező szolgáltatás.Videó: Cseh Róbert


Ez biztosítja a hagyományos utazástervező rendszerek legfontosabb lehetőségeit, valamint utazói csoportokra vonatkozó sajátosságok kezelésére – mi több, azok pontosabb feltérképezésére is – képes" - kezdte portálunknak Winkler Ágoston.

A Kisalföld Volán menetrendi előadója, a Széchenyi István Egyetem tanársegédje kezeli és frissíti a folyamatosan változó adathalmazt, sőt, tervei szerint belátható időn belül Győr összes megállójának fényképe is felkerül a weboldalra, melyeket ő maga fotóz le.

A közlekedési szakember doktori kutatásait a közösségi közlekedéssel, az utasok útvonal-választási döntéseinek modellezésével kapcsolatban végzi.


Winkler Ágoston hagyományos menetrenddel és telefonon a MenetRendessel - utóbbi sokkal okosabb. Fotó: Cseh Róbert
Winkler Ágoston hagyományos menetrenddel és telefonon a MenetRendessel - utóbbi sokkal okosabb. Fotó: Cseh Róbert


Három generáció tagjai választhatják ki a számukra ideális utat

A szóban forgó utazástervező program három generációt különböztet meg ("Tanuló vagyok", "Dolgozó, álláskereső vagyok", "Nyugdíjas vagyok"), illetve szintén választható opció, hogy most indul útnak vagy már úton van az utas, mivel korábbi felmérések szerint ez is befolyásolja a döntést.

Három korosztály külön választhatja meg a számára legmegfelelőbb utazást.
Három korosztály külön választhatja meg a számára legmegfelelőbb utazást.


"A honlapra látogatóknak mindössze annyi tennivalójuk van, hogy az utazási terv kérésekor egyetlen egérkattintással megjelölik a rájuk leginkább jellemző utazói csoportot is.

A program ez alapján ajánlja a számukra legkedvezőbbnek vélt terveket - lehetőség szerint mindig kettőt -, melyek közül a megjelenített jellemzők (eljutási idő, átszállások száma, várakozási idő, járművön töltött idő, gyaloglási távolság, utazás ára - utóbbinál a rendszer figyelembe veszi, hogy az utas milyen bérlettel, vagy utazási jogosultsággal rendelkezik) alapján lehet választani.


Első pontban az utazási adatokat kell kitölteni...
Első pontban az utazási adatokat kell kitölteni...

A kedvezőbb értékek kék színnel, a kedvezőtlenebbek piros színnel jelennek meg, majd a döntést követően jelennek meg a kiválasztott utazási terv részletei" - magyarázta Winkler Ágoston.


...majd a rendszer kidobja két lehetőség előnyeit (kék szín), hátrányait (piros szín).
...majd a rendszer kidobja két lehetőség előnyeit (kék szín), hátrányait (piros szín).

Berögződések: a győri 11-es és 14-es autóbuszokon utazók sokszor inkább a kerülőút mellett teszik le a voksukat 

A Kisalföld Volán menetrendi előadója hozzátette: "a program elsősorban azoknak az utasoknak tud segíteni, akik olyan helyre szeretnének utazni, ahol korábban tömegközlekedéssel nem jártak, de gyorsan, viszonylag rövid idő alatt kell dönteniük.

Más városból, megyéből érkezők számára szintén hasznos segítség lehet a MenetRendes program, de akik nyitottak az új utakra, melyekkel időt lehet megspórolni vagy kényelmesebben utazni, szintén bátran böngésszék a szolgáltatást.

Én magam is használtam már a rendszert, amikor több lehetőség közül gyorsan kellett kiválasztanom a legkedvezőbbet.

Korábbi utasfelmérések során például bebizonyosodott: a győri 11-es és 14-es autóbuszokon végigutazók a kerülőút ellenére is inkább ezeket a járatokat választják, mintsem átszálljanak az egyenes úton haladó vonalak között.

Holott lenne választási lehetőségük, s ezt a MenetRendes pár kattintás után meg is mutatja".

A soproni és mosonmagyaróvári helyi közlekedés esetében is elkészülhet a program

"Az egyes csoportok beállításai egyelőre csak a gyaloglási sebességet illetően térnek el, azonban a rendszer rögzíti a felhasználók döntéseit - a személyes adatokat természetesen nem -, melyek alapján folyamatosan finomítani tudom a keresésnél alkalmazott súlytényezőket, így a rendszer várhatóan hétről hétre az egyes csoportok igényeinek egyre inkább megfelelő utazási terveket fog szolgáltatni.

A program egyelőre tesztüzemben, Győr helyi közlekedéséről nyújt információkat. Természetesen a közeljövőben szeretném ezt kiterjeszteni a megyén belül Sopronra és Mosonmagyaróvárra, s érdeklődés esetén akár más településekre is" - zárta szavait Winkler Ágoston.

Minél tudatosabban használják az utasok a programot, annál kevesebb lehet a heringjárat

Végszóként, két fontos tényt kell megemlítenünk. 1. Az elkövetkező hetekben, minél többen próbálják ki a rendszert, annál nagyobb adatbázis áll rendelkezésre a program fejlesztésére.

2. Ha tudatosan használják az utasok a programot, akár a heringjáratokat is elkerülhetik, amennyiben találnak más, jelenleg kevésbé kihasznált járatokat az utazásukhoz például Adyvárosban, Marcalvárosban vagy a belvárosban.
Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Mankapunka 2013. február 21. 11:11
  „Amint látod, azt írtam, hogy a fele népségnek nincs, nem azt, hogy neked. Tudod, akinek nem inge, nem veszi magára.”
 • 39. festéktüsszentő 2013. február 21. 08:25
  „Kedves Manka!

  Mindig is szórakoztatott, ahogy gyalulod a fórumtársakat. Pláne az, amikor a megszólítottak <moderálva>. Most, h én kerültem fel a listádra, már <moderálva> ez a játék.
  De nem az. Mert ez is szórakoztatott. Mert bizony valljuk be, most árnyékra ugrottál.
  Méghogy nekem nincsen éreccségim?

  De tényleg csak a történeti hűség kedvéért.
  Mivel a fórum témája nem a KV szolgáltatási minősége volt, arról -nem azért mert ne lenne véleményem- nem írtam. Kizárólag a web-es, okostelefonos utastájékoztató, irányító rendszert véleményeztem. És nem "fikáztam", hanem a jobbító szándékú véleményemet írtam le.
  A sorok között ugyan, de elmondtam, h ha valaki kiáll egy termékkel a piacra, akkor az ott meg fog mérettetni. Lesznek hívei, lesznek bírálói. És aki megsértődik, elhamvad, by Eva. És a véleményezés során nem befolyásoló tényező, h valaki azt önszorgalomból teszi. Bár ebben nem is igazán hiszek, mert mint tudjuk nincs ingyen ebéd, by GY.F.

  Egyébként abban egyet értünk, h igen sok ember ír gyatra helyesírással, olyannal, amivel simán nem menne át a nyelvtan érettségin. És a tartalmi ügyre most nem térnék ki.

  És már nem neked, hanem Elemérnek: Az SMS kifutó technológia. Nem fejleszt rá már senki.
  És Kisvadföldnek: lehet, h neked nincs okos telefonod, de igyekezz túlórázni, mert az a két gyerek mikor középiskolás lesz, csúnya hisztit fog rendezni, ha nekik nem lesz.”
 • 38. Mankapunka 2013. február 21. 00:24
  „Ezt felejtettem hozzáírni, nem te vagy az első, aki valakivel azonosít, akire valamiért szeretne vizeslepedőt húzni.
  Kutyász barátom, Béla bá, és társai már írtak párat.

  Szerintem a személyesbosszúdat vele intézd el, keresd meg, erre itt senki sem kíváncsi. Amint látod, ez itt vitafórum, senki sem akar elmenni a másikhoz, hogy teljesen nyomatékosítsa a véleményét.”
 • 37. peet2 2013. február 20. 22:14
  „teszteltem es marha jo..
  napkozben marcalvaros likocs vonatkozasban a megadott ido 63 perc..
  ez a tavolsag biciklivel alig tobb mint 30 perc okos telefon es egyeb hokuszpokoknelkul
  a tavolsag meg kb 7 km. ugye milyen gyors a volan...”
 • 36. abuserpro 2013. február 20. 22:04
  „8 percet késett a busz, ezért lekéstem a vonatot.

  Ne késsenek, és nem lesz gond!!!!”
 • 35. elemér 2013. február 20. 20:48
  „Nemkell oda okostelefon se internet csak egy szám minden megállóra, úgy mint a nagyvilágban. Utána elküldik a számot sms és meglehet venni a jegyet és a busz érkezést is megadja. SMS azért drága, mert mutyiznak ott a mobil társaságok. Persze a menetrended lehet a megállónál is olvasni. Mindenesetre a PingPinget használja a világ. Mellete lehetnek a többi megoldások. Az unionak kellet intézkedni hogy csökkentsék és szabájozzák a mobil szolgáltatás árakat. Ezeket a kisbasákat mint Orbán kell leléptetni, vagy korlátozni. Utána kezdödhet a fejlödés. Sokmindent az usa-ban találtak fel, tudnillik az europai ember beképzelt és ostoba. Ezért tart aki tud az usa-ban. Az hogy az angol a net anyanyelve és egyedüli világnyelv egy tény, ami a jövöben még csak fontosab lessz. Aki pedig ezt idáig nemtudta az ostoba.”
 • 34. Dawee11 2013. február 20. 20:13
  „nem kell ehhez okostelefon..ahol van totemoszlop ott kiírja hány perc múlva jön, ahol nincs ott meg ottvan a menetrend (abban is leírja percre pontosan mikor ér oda).. mit kell ezen bonyolítani? aki még ehhez is hülye az járjon gyalog :D ennek ellenére énis ritkán járok busszal.. valahogy nincs kedvem konzervbe utazni”
 • 33. Mankapunka 2013. február 20. 19:23
  „Valakivel szerintem csúnyán összekevertél. Egyáltalán tudod, hogy ki kicsoda?”
 • 32. kisvadföld 2013. február 20. 17:29
  „Sajnos nekem nincs pénzem okostelefonra, amin futna a program, mert 2 gyereket kell eltartanom. A NOKIA telefonom pedig kiírja hogy kevés a memória!”
 • 31. utazóközönség 2013. február 20. 17:14
  „Jólvan Mankapunka (Palika) fejezd be, elég volt a sok okoskodásból!”
 • 30. Mankapunka 2013. február 20. 16:09
  „festéktüsszentő

  Nem olvastad el, hogy a srác több éves házi munkája? Ti akartok új buszokat, mikor még szöveget sem tudtok értelmezni, szerintem a fele ide író népnek még az érettségije sincs meg, mert nem volt képes 2-esre sem megírni a legegyszerűbb magyar érettségit.

  Valaki Arra nem gondoltál, hogy az áprilisra bejelentett járatritkítás miatt nem feccölnek 2-3 hónapra több pénzt a buszokba, ha utána úgyis feleslegessé válik? Te sem költesz olyan dologra pénzt, amit úgyis kidobsz ennyi idő után.

  Olyan dolgokat vártok el mástól, amit ti és a családotok már 10-20 éve sem tett meg.”
 • 29. bn 2013. február 20. 15:25
  „Elemér, majd ha befejezted az okoskodást, akkor picit lassíts le, és gondolkodj.
  Ma Magyarországon egy telefon előfizetés magába foglal x MB internetforgalmat, míg az SMS továbbra is fizetős. Senki nem fog 20-30 forintot (ha nem a dupláját, mert a válasz sms- sem lesz ingyen) költeni arra, hogy megtudja, hogy mikor jön a busz. Míg neten van lehetőség buszos útvonal tervezésre is, addig ezt egy sms-el nem nagyon oldod meg.
  Egyébként meg 4G van Magyarországon, LTE-nek hívják.
  "Fejlett nyugati világban sms-t használnak" na ez nem kicsit ellentmondásos kijelentés.

  És úgy általában hozzád:
  Ha akkora király Amerika, akkor költözz oda, de nem itt istenítsd.
  Ha ott élsz, akkor ott kommentelj, bizton van ott egy vezető helyi újság chat-pong-news-kutyafüle rendszerrel (amit természetesen Amerika fejlesztett elsőként), ahol elég csak rágondolni a kommentre, már el is küldte, és besugározza az olvasók gondolataiba.
  Olvasd el a kommenteidet: Csak és kizárólag arról szól, hogy:
  1. minden az angol
  2. a neten fent van minden
  3. Amerika fejlesztett mindent.”
 • 28. t04cdb 2013. február 20. 15:01
  „20. Valaki 2013.02.20. 12:26
  Nem, arról az állambácsi, mivel lassan két éve vannak betiltva a volán tenderek (pedig pénz is lenne rá), hogy kivérezzenek végre a hazai buszgyártók, ugyanis kell a piac a Rába-Volvo duónak...”
 • 27. orion1 2013. február 20. 14:45
  „Kell egy olyan alkalmazás, amit ha elindítok, kiírja, hogy melyik megállóban állok (gps), és oda milyen busz mikor érkezik.
  És ennyi, semmi mást ne tudjon, még egy vacak button gomb se legyen a programban.”
 • 26. elemér 2013. február 20. 14:08
  „Ma már ott tartanak az unioban hogy megnyissák a mobil piacot. Hongkongi cég vette meg osztrákok egyik mobil szolgáltatóját. Németeknek nem tetszett és fellebeztek ahol vesztettek. Az unioban azért magassak az árak, mert különbözö országokban különbözö cégek basáskodnak. Igy van ez a buszjáratokon is, és ezért nincs ott pingping. Megy a mutyizás. Mi (usa) azért támogattuk az uniot a kezdettöl fogva, hogy a basáskodásokat beszüntessük. Mi buktattuk meg a szut, ami anyagi és katonai befektetésekkel ment.”
 • 25. kisember1 2013. február 20. 13:58
  „Szerintem nem kell minden újítást "lefikázni".

  A fejlesztő egyébként is akár a saját szabadidejét feláldozva végzi igazán lelkiismeretesen a munkáját, sőt többet is. Ha mindenki ennyit hozzátenne az országhoz, akkor igen jó hely lenne Magyarország.

  Más, tanács. A nyugdíjas nézetnél egy nagyobb, láthatóbb és egyszerűbb felületre lenne szükség. Nekik ez már bonyolult és apró és túl részletes. Ezen talán érdemes elgondolkozni.
  Én szeretem az ilyen lelkes újításokat.
  V.”
 • 24. elemér 2013. február 20. 13:49
  „Menetrend az okostelefonon. A program segítségével telefonon is követhetőek a buszok valós időben, akárcsak a webes felületen. Az alkalmazás működéséhez aktív internetkapcsolat szükséges! PingPing-hez nem szükséges okostelefon és internet. Egy megálló száma kell és sms. Ezt a fejlett nyugati világban használlják, ahol okostelefon meg 4g létezik. Miért nincs ez mo.-n ?”
 • 23. festéktüsszentő 2013. február 20. 13:30
  „A Menetrendek (16. FB ) telepítés után 2 perccel ment is a kukába. Nem naprakész.
  A Kisalföld nmehivatalos (19. bn ) még fenn van, de sztem ez sem sokáig, mert nem áll kézre. A fejlesztője abba a hibába esett, h azt hiszi ha jó sok potit, csavarót, bizgentyűt, állingatót tesz fel, akkor egy jól eladhatót alkotott.

  Szóval kedves KV! Ha egyszer rászánják magukat egy alkalmazás kifejlesztésére, akkor törekdjenek a lehető legegyszerűbb kezelhetőségre. Akkor sikeres lesz.
  A helyieket az érdeklik, h "mikor jön már az a ... busz?" vagy az, h "lekéstem, mikor jön a következő?" vagy esetleg az, hogy "megvárjam a következő itt megálló buszt vagy elinduljak gyalog?"
  Szerintem aki ennél többet akar, az nem mobilon fogja kipötyögni, fagyos ujjakkal, két cekkerrel a kezében az átszállási alternatívákat. Az meg aztán senkit nem érdekel, hogy a busz éppen hol jár. Néha elgondolkodom, h vajon kit érdekel a Megyeháza megállónál, hogy a 14-es járat elhagyta a Lajta u -Gyógyszertár megállót. Szerintem ezt harsogtatni a totemoszlopokból ugyan olyan környezetszennyezés, mint a csikket eldobálni a megállóban.

  Az alkalmi utasok már lehet többet akarnak tudni. De őket meg az érdekli, "hogy tudok eljutni a Kórházba?". De amikor a nyolcadik menü után, talál egy 200 soros legördülő menüt, amiben talál olyan megállókat, hogy Tihanyi u -Kórház [1], ...[2], ...[3] fel fogja adni.

  De azért próbálják meg kifejleszteni, mert hasznos tud lenni! Mi meg majd elmondjuk róla véleményünket.”
 • 22. ATXadmin 2013. február 20. 12:43
  „Gyorsabban célba akar érni a győri buszokkal?
  akkor váltson biciklire lábbuszra vagy autóra ...”
 • 21. baffordi 2013. február 20. 12:34
  „Azt hittem utca és házszám alapján lehet tervezni, így ennek semmi értelme.

  Aki tudja a megállókat az megnézi a menterendet aztán kész.
  Aki meg nem ismeri a megállókat az a büdös életben nem fogja használni.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpalack tolvajok bilincsben Győrben - 18 milliós kárt okozott a banda - videó, fotók

Három férfit gyanúsít a rendőrség azzal, hogy több mint ezer gázpalackot lopott, majd értékesített -… Tovább olvasom