Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Győrött nem drágul a távfűtés

Ebben a fűtési szezonban Győrött a gázárak és egyebek emelkedése ellenére sem drágul a távhőszolgáltatás.
A fűtési idényre való felkészülés során végzett fejlesztési, karbantartási munkákról, az augusztusi gázáremelés hatásáról, a távhődíjak „összetevőiről" a Győri Hőszolgáltató Kft. tegnapi sajtótájékoztatóján H. Szováti Miklós ügyvezető igazgató és vezető munkatársai beszéltek részletesen. Jelen volt Németh Zoltán alpolgármester is, aki bejelentette: ha csak az önkormányzaton múlik, s nem lesz valami kényszerítő kormányzati intézkedés, Győrött ebben a fűtési szezonban nem drágul a lakossági távhőszolgáltatás.

Spórolósak voltak

A megyeszékhelyen a távfűtés idén október 13-án (tavaly szeptember 18-án) indult, s a kedvező időjárásnak köszönhetően, no meg a hőszolgáltató azon szándékának, hogy nem okoz fölösleges kiadást a lakosságnak, többször nem volt fűtés napközben, néha éjszaka sem. Részben ez is az oka, hogy az októberi számlák nem lesznek olyan magasak, mint korábban a különböző áremelések miatt gondoltuk volna.
Illusztrálásul csupán egy átlagosnak számító példa. Egy 140 légköbméteres lakás tulajdonosa, aki 5 köbméter meleg vizet is használt, októberre 8624 forintos hőszolgáltatói számlát kap. Tavaly hasonló időszakban, zordabb időjárás miatt 9260 forintot fizetett.
Persze nyilván nem lesz ez így egész télen. A tarifák mindenesetre változatlanok. Egy átlagos, 53 négyzetméteres lakás éves fűtési díja 83.464 forint (plusz a húszszázalékos áfa). Az emelkedés 14 ezer forint lett volna. Emiatt a Győrhőnek összesen 225 millió forintot kellett különböző intézkedésekkel megtakarítania. Győrött a lakossági hődíj változatlanul 1130 forint gigajoule-onként, ez az országban a legolcsóbb. Más városokban legalább kétszáz, de van, ahol hatszáz forinttal több. A közületi fogyasztók hődíja a valós energiaárnak megfelelően 2620 forint gigajoule-onként (kompenzáció nélkül a lakosságnak is ennyit kellene fizetnie), ez 9,8 százalékkal több a tavalyinál.

Biztonságos az ellátás

A Győrhő időben befejezte karbantartási munkáit, ezekre 132 millió forintot költött, beruházásra, fejlesztésre pedig 480 millió forintot. A legfontosabbak között lehet említeni, hogy a Budapest–Bécs vasútvonal alatt kicserélték a már több mint 30 éves hőtávvezetékeket, amelyek a város innen északra eső részét hivatottak ellátni. Győrött még sosem fordult elő, hogy meghibásodás miatt 12 óránál hosszabb ideig szünetelt volna a hőszolgáltatás.

A Győrhő már a nyár óta közüzemi helyett a szabadpiacon vásárolja a gázt, lényegesen olcsóbban, ez a megtakarítás tette jórészt lehetővé a díjak tartását. Saját gázvezetékét úgy fejleszti, hogy jövőre már ne az Égáz közvetítésével, hanem közvetlenül hozzáférjen a Mol ellátóhálózatához.

Ki mit fizet?

A jövő év elején várhatón a számlázásban is változás lesz. Hiszen a lakosság a hőszolgáltatói számlában fizeti meg a meleg vizet: nemcsak a melegítés költségét, hanem a vízdíjat, a vele járó csatorna- és környezetterhelési díjat is. Minden igen jelentős tétel, jóllehet a hőszolgáltatónak semmi köze hozzá. A vízművel már folynak a tárgyalások, hogy a számlázásokat miként lehet egyértelművé tenni.
Elkészült nyomtatásban is, és a szolgáltató internetes honlapján is hozzáférhető a legutóbbi önkormányzati rendelet a távhőszolgáltatásról, ebbe már csak azért is érdemes belelapozni, hogy megtudjuk, mire kötelezhető, s mire nem a hőszolgáltató. Arra például nem, mióta nem átalánydíjas az elszámolás, hogy a lakáson belül mérjen, vagy a lakás hőmérsékletéért feleljen. Az épületekig eljuttatott hővel minden lakóközösség maga gazdálkodik – mint ahogy az áramszolgáltató sem szerel fel a lakásunkban energiatakarékos égőket, annyit használjuk az áramot, amennyit akarjuk, persze aszerint is fizetünk érte. S ha már itt tartunk: bár a tarifák nem emelkedtek, egyre többen vannak, akik nem tudják fizetni a hőszolgáltatói díjat. A Győrhő lakossági kintlévősége most 203 millió forint, ebből 167 millió 30 napnál régebbi adósság. Hogy ki fizeti meg ezeket a költségeket? Közvetve természetesen a többi fogyasztó...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét év remény

Évente többen keresik fel Győrben az Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesületét. Tovább olvasom